Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ σε Ρωσία: Δεν είναι ασφαλής η επανεκκίνηση του πυρηνικού εργοστασίου της Zaporizhzhia, όσο μαίνεται ο πόλεμος

ΟΗΕ σε Ρωσία: Δεν είναι ασφαλής η επανεκκίνηση του πυρηνικού εργοστασίου της Zaporizhzhia, όσο μαίνεται ο πόλεμος
Ο Grossi δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν ορισμένα σημαντικά βήματα για την ασφαλή επανεκκίνηση
Δεν θα είναι ασφαλές να επανεκκινήσει το υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό εργοστάσιο Zaporizhzhia στην Ουκρανία όσο μαίνεται ο πόλεμος γύρω από αυτό, δήλωσε ο επικεφαλής του πυρηνικού παρατηρητηρίου του ΟΗΕ.
Ο Rafael Grossi πραγματοποίησε συνάντηση με τη Ρωσία για το θέμα την περασμένη εβδομάδα, αφού αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο Vladimir Putin, ανέφεραν ότι η Μόσχα θέλει να επανεκκινήσει το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης.
Οι έξι αντιδραστήρες έχουν κλείσει για λόγους ασφαλείας κατόπιν σύστασης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
«Η ιδέα, φυσικά, που έχουν, είναι να επανεκκινήσουν κάποια στιγμή», δήλωσε ο κ. Grossi σε συνέντευξη Τύπου κατά την πρώτη ημέρα της τριμηνιαίας συνάντησης του διοικητικού συμβουλίου του ΙΑΕΑ που αποτελείται από 35 χώρες.
«Δεν σχεδιάζουν να θέσουν εκτός λειτουργίας αυτό το πυρηνικό εργοστάσιο.
Έτσι, αυτό είναι που προκαλεί την ανάγκη να γίνει μια συζήτηση για το θέμα».
Η Ρωσία δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας ότι δεν σχεδιάζει επί του παρόντος να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.

Χρειάζονται αλλαγές

Ο Grossi δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν ορισμένα σημαντικά βήματα για την ασφαλή επανεκκίνηση.
«Όσον αφορά το τι πρέπει να συμβεί... δεν πρέπει να υπάρξει καμία βομβιστική επίθεση ή οποιαδήποτε δραστηριότητα αυτού του τύπου», είπε.
«Στη συνέχεια, θα πρέπει να υπάρξει μια πιο σταθερή διασφάλιση της εξωτερικής παροχής ενέργειας.
«Αυτό απαιτεί επισκευές, σημαντικές επισκευές των υφιστάμενων γραμμών, οι οποίες αυτή τη στιγμή, και λόγω της στρατιωτικής δραστηριότητας, είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης