Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο OPEC «γκρέμισε» το πετρέλαιο σε χαμηλό 4 μηνών - Έχασε τα 80 δολάρια το Brent

Ο OPEC «γκρέμισε» το πετρέλαιο σε χαμηλό 4 μηνών - Έχασε τα 80 δολάρια το Brent
«Βουτιά» στις τιμές μετά τη συνεδρίαση του OPEC+
Σχετικά Άρθρα
Με ισχυρή πτώση έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι τιμές πετρελαίου, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 μηνών, στον απόηχο της ανακοίνωσης των χωρών του OPEC+ για σταδιακή κατάργηση των περικοπών παραγωγής.
21 μέλη του Οργανισμού και η Ρωσία, συμφώνησαν την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 να επεκτείνουν μέχρι το τέλος του 2025 τις σημερινές περικοπές στην παραγωγή για να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου απέναντι στην αναιμική παγκόσμια ζήτηση, τα υψηλά επίπεδα των επιτοκίων και την αυξανόμενη ανταγωνιστική αμερικανική παραγωγή.
Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας, θα επεκτείνουν τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής πετρελαίου κατά 1,66 εκατομμύρια bpd έως το 2025. 
Προηγουμένως, αυτοί οι εθελοντικοί περιορισμοί είχαν υπολογιστεί μέχρι το τέλος του 2024. Επιπλέον, όπως είπε στο TASS άλλη πηγή στις αντιπροσωπείες, οι χώρες της συμμαχίας συμφώνησαν να επεκτείνουν τους εθελοντικούς περιορισμούς παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια bpd έως το τρίτο τρίμηνο του 2024.
Αυτά τα μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2024 και επί του παρόντος περιορίζονται στο δεύτερο τρίμηνο.
Ο OPEC+ «θα παρατείνει το (ισχύον) επίπεδο της παραγωγής του αργού πετρελαίου» των μελών του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και των συμμάχων τους» από την 1η Ιανουαρίου 2025 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, γνωστοποιεί ο οργανισμός + με ανακοίνωσή του έπειτα από υβριδική συνεδρίαση.
Ωστόσο, o Οργανισμός θα αρχίσει να καταργεί σταδιακά τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής εντός του επόμενου έτους.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent παραδόσεως Ιουλίου υποχώρησε 3,4% και έκλεισε στα 78,36 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουλίου έκλεισε στο -3,6% και τα 74,22 δολάρια το βαρέλι.
Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, οι τιμές Brent και WTI σημείωσαν πτώση 0,6% και 1% αντίστοιχα, ενώ για το σύνολο του μήνα, οι απώλειες έφθασαν το 7% στον «μαύρο χρυσό».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης