Τελευταία Νέα
Διεθνή

Jeffrey Sachs (Καθηγητής Columbia): Η ματαιοδοξία των ΗΠΑ οδηγεί την ανθρωπότητα στον Γ’ Παγκόσμιο – Πανίσχυρες η Ρωσία και η Κίνα

Jeffrey Sachs (Καθηγητής Columbia): Η ματαιοδοξία των ΗΠΑ οδηγεί την ανθρωπότητα στον Γ’ Παγκόσμιο – Πανίσχυρες η Ρωσία και η Κίνα

Ανατρεπτική συνέντευξη του καθηγητή Jeffrey Sachs

Σχετικά Άρθρα

Μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και ένας από τους πιο ειλικρινείς υποστηρικτές της ειρήνης στις Ηνωμένες Πολιτείες, Jeffrey Sachs.
Μίλησε για όλα, την κρίση στην αμερικανική οικονομία, τους BRICS και τη Ρωσία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πόλεμο στην Παλαιστίνη και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, προσφέροντας μια άλλη ματιά στο διεθνές γεωπολιτικό γίγνεσθαί

Η αμερικανική οικονομία και η πίεση από τους BRICS 

Ξεκινώντας τη συζήτηση η αναφορά του στην κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας αλλά και στη διαφορά διαχείρισης της κρίσης από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς ήταν ενδελεχής.
Μεταξύ άλλων ο Sachs τόνισε:
«Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, το οποίο είναι πλέον πάνω από το 100% του εθνικού εισοδήματος και αυξάνεται ραγδαία, θα αποτελέσει πηγή οικονομικής κρίσης τα επόμενα χρόνια.
Δεν έχουμε κανενός είδους πολιτική συναίνεση στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση και πώς να τη χρηματοδοτήσει, επομένως η προσφυγή τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών είναι να τρέξουν μεγαλύτερες δαπάνες για έλλειμμα.
Στους Ρεπουμπλικάνους αρέσουν πολύ οι φορολογικές περικοπές.
Στους Δημοκρατικούς αρέσουν διάφορα είδη αυξήσεων δαπανών ή εκπτώσεων φόρων, αλλά και στις δύο πλευρές αρέσει ο πόλεμος.
Έτσι και οι δύο πλευρές ξοδεύουν περιουσίες στον πόλεμο.
Το αποτέλεσμα είναι ότι από το έτος 2000, το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί από περίπου το ένα τρίτο του εθνικού εισοδήματος σε περισσότερο από το 100% του εθνικού εισοδήματος.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών κάνει μακροπρόθεσμες προβλέψεις και η μακροπρόθεσμη πρόβλεψή τους για τα μέσα του αιώνα είναι ότι το χρέος θα αυξηθεί περίπου στο 200% του ΑΕΠ.
Αυτός δεν είναι ο ακριβής αριθμός που δίνουν, αλλά ουσιαστικά ο διπλασιασμός του χρέους προς το εθνικό εισόδημα.
Αυτό δεν είναι τόσο πρόβλεψη όσο λέμε, αν παραμείνουμε στην τρέχουσα τροχιά.
Έτσι, το γεγονός ότι δεν έχουμε πολιτική ισορροπία σε αυτή τη χώρα σημαίνει ότι η εναλλακτική επιλογή είναι η αύξηση του χρέους και τελικά αυτό οδηγεί σε κρίση».

Ερωτηθείς για τους BRICS απάντησε:  «Οι BRICS θέλουν ένα μέσο διακανονισμού που δεν είναι το δολάριο.
Αυτό είναι ένα μέρος αυτού που παίζει.
Αυτό δεν οφείλεται κυρίως στην κρίση χρέους στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτό οφείλεται κυρίως στον οπλισμό του δολαρίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι ΗΠΑ άρχισαν πριν από περίπου 20 χρόνια να χρησιμοποιούν το νόμισμα όχι απλώς ως σύστημα διακανονισμών για διεθνείς συναλλαγές, αλλά και ως όπλο εξωτερικής πολιτικής, κατάσχοντας τα περιουσιακά στοιχεία χωρών που θεωρούνταν αντίπαλες με τις ΗΠΑ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν τα υπόλοιπα του Ιράν, κατέλαβε τις ισορροπίες της Βενεζουέλας, του Αφγανιστάν.
Και τώρα η μεγάλη, η Ρωσία - περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας που έχουν παγώσει από τις δυτικές κυβερνήσεις.
Αυτές οι χώρες λοιπόν στο BRICS, δηλαδή η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα, η Νότια Αφρική και τώρα προστέθηκαν πέντε ακόμη χώρες, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, τα Εμιράτα, το Ιράν και, νομίζουμε, η Σαουδική Αραβία—δεν είναι απολύτως σαφές για τη Σαουδική Αραβία, αλλά φαίνεται να ισχύει.
Λένε ότι θέλουν να αντισταθμίσουν αυτό το είδος γεωπολιτικού κινδύνου.
Αυτός είναι ένας παράγοντας σε αυτό.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι το ίδιο το δολάριο μπορεί να γίνει ασταθές για τους λόγους για τους οποίους λέγαμε.
Θα έλεγα ότι ένας τρίτος παράγοντας είναι ότι υπάρχουν πολλές τεχνολογικές αλλαγές, που δημιουργούν διαφορετικούς τρόπους διευθέτησης.
Το τρέχον σύστημα διακανονισμού περνά από τράπεζες, αλλά στο μέλλον θα περνά από ψηφιακά νομίσματα, πιθανώς ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας».

Ισχυρή η Ρωσία  

Ίσως το πιο ανατρεπτικό κομμάτι της συνέντευξης είναι αυτό που παραδέχεται την ισχύ της Ρωσίας και κατηγορεί ουσιαστικά τις ΗΠΑ για αίσθημα αυτοηγεμονίας που μας οδηγεί στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πιο συγκεκριμένα τόνισε:
«Οι ΗΠΑ, και με αυτό εννοώ τη στρατιωτική-βιομηχανική μάζα, ή σύμπλεγμα, ένας μικρός αριθμός ισχυρών ανθρώπων, από το κατεστημένο της ασφάλειας, τις υπηρεσίες πληροφοριών, το Πεντάγωνο, τις στρατιωτικές εταιρείες και τους υποστηρικτές τους στο Κογκρέσο.
Αυτή η ομάδα θέλει να διατηρήσει την αμερικανική ηγεμονία όπως τη βλέπουν.
Αλλά το πραγματικό ζήτημα είναι:
η Ρωσία είναι μια ισχυρή, τεχνολογικά εξελιγμένη χώρα.
Η Κίνα είναι μια πολύ ισχυρή, πολύ τεχνολογικά εξελιγμένη χώρα.
Και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα, ούτε οι περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο, θέλουν έναν ηγεμόνα.
Αυτό που θέλουν είναι σε μεγάλο βαθμό να μείνουν μόνοι τους για να συνεχίσουν τη ζωή τους. Θα ήθελαν όμως ειρήνη.
Θέλουν πραγματικά παγκόσμια συνεργασία, απλώς δεν θέλουν οι ΗΠΑ να τους πουν τι να κάνουν.
Οι ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, αγανακτούν τη Ρωσία επειδή είναι μεγάλη και ισχυρή.
Οι ΗΠΑ έχουν μια εντελώς νευρωτική προσήλωση στην Κίνα.
Και πάλι, όταν λέω τις ΗΠΑ, εννοώ, εννοώ πραγματικά άτομα στην κορυφή της δομής εξουσίας στις ΗΠΑ, δεν εννοώ την αμερικανική κοινωνία στο σύνολό της.
Ο λόγος που ολισθαίνουμε προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ότι η αυτοεικόνα της Αμερικής ως ηγεμόνας είναι εντελώς ασυνεπής με την πραγματικότητα επί τόπου, η οποία είναι:
η Ρωσία είναι ισχυρή.
Η Κίνα είναι ισχυρή, άλλες περιφερειακές δυνάμεις είναι ισχυρές και δεν θέλουν την αμερικανική κυριαρχία.
Έτσι, όταν η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ήδη στα τέλη της δεκαετίας του '90, αλλά στη συνέχεια δεσμεύτηκε το έτος 2008, ότι θα επεκτείνει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, η Ρωσία είπε:
«Όχι, όχι στα σύνορά μας.
Δεν σε θέλουμε δίπλα».
Είναι προφανές ότι αν η Κίνα έλεγε ότι θα αρχίσουμε να βάζουμε στρατιωτικές βάσεις κατά μήκος του Ρίο Γκράντε, θα προκαλούσε ένα είδος αντίδρασης στην Ουάσιγκτον.
Χωρίς να λέει, «Ω, αυτό είναι μια χαρά.
Κάνε ό,τι θέλεις».


Κράτος Παλαιστίνης 

Για τον πόλεμο στη Γάζα ο καθηγητής είπε:
«Νομίζω ότι χρειαζόμαστε πραγματικά μια πολιτική λύση και μια οικονομική προσέγγιση, και η πολιτική λύση είναι κοντά, γιατί όλος ο κόσμος συμφωνεί με αυτήν, εκτός από δύο χώρες.
Η πολιτική λύση είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα κράτος της Παλαιστίνης, και θα πρέπει να ζει δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, και το Ισραήλ δεν πρέπει να μπορεί να ασκήσει βέτο σε ένα κράτος της Παλαιστίνης.
Και είμαστε στην πραγματικότητα πολύ κοντά σε αυτό, με τη διαφορά ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ασκούν βέτο για λογαριασμό του Ισραήλ.
Εάν οι ΗΠΑ ήταν πραγματικά λογικές και έλεγαν, αυτό είναι το διεθνές δίκαιο, οι διεθνείς συμφωνίες και ο μόνος τρόπος για μια παγκόσμια συναίνεση που υπάρχει για την επίλυση αυτής της κρίσης, θα φτάναμε στην πραγματικότητα αρκετά γρήγορα.
Οι ΗΠΑ από μόνες τους άσκησαν βέτο στο κράτος της Παλαιστίνης ως το 194ο κράτος μέλος του ΟΗΕ.
Τι είναι ειρωνικό, και μιλάω με διπλωμάτες στην αραβική περιοχή όλη την ώρα, και στις αραβικές και ισλαμικές χώρες όλη την ώρα.
Είναι έτοιμοι για ειρήνη.
Ειρήνη με το Ισραήλ, ειρήνη, εξομάλυνση των σχέσεων.
Δεν θέλουν πόλεμο στην περιοχή.
Οι Σαουδάραβες δεν θέλουν πόλεμο, τα ΗΑΕ δεν θέλουν πόλεμο.
Η Αίγυπτος δεν θέλει πόλεμο.
Η Ιορδανία δεν θέλει πόλεμο.
Ο Λίβανος δεν θέλει πόλεμο.
Αλλά θέλουν η Παλαιστίνη να μην ζει υπό την κυριαρχία του απαρτχάιντ ή χειρότερα, υπό μια γενοκτονία, κάτι που συμβαίνει στη Γάζα αυτή τη στιγμή.
Οπότε πιστεύω ότι η πολιτική είναι στην πραγματικότητα ξεκάθαρη, εκτός από το ότι μπλοκάρεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης