Aγωγή κατά της ελβετικής κυβέρνησης κατέθεσε ομάδα ομολογιούχων της Credit Suisse, ζητώντας πλήρη αποζημίωση για την αμφιλεγόμενη απόφαση απομείωσης του πρόσθετου χρέους της χρεοκοπημένης τράπεζας της κατηγορίας 1 (AT1), σύμφωνα με το CNBC.
Στο πλαίσιο της επείγουσας πώλησης της Credit Suisse στην UBS, η ελβετική ρυθμιστική αρχή Finma διέγραψε περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια από τα AT1 της τράπεζας, μηδενίζοντάς τα.
Οι κοινοί μέτοχοι της τράπεζας έλαβαν πληρωμές όταν ολοκληρώθηκε η πώληση.
Η κίνηση αυτή εξόργισε τους ομολογιούχους και θεωρήθηκε ότι ανέτρεψε τη συνήθη ευρωπαϊκή ιεραρχία αποκατάστασης σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας τράπεζας, σύμφωνα με το πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, το οποίο συνήθως τοποθετεί τους κατόχους ομολόγων AT1 πάνω από τους επενδυτές μετοχών.
Η δικηγορική εταιρεία Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, η οποία εκπροσωπεί τους ενάγοντες, δήλωσε την Πέμπτη ότι κατέθεσε αγωγή στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.
Περιέγραψε την απόφαση της Ελβετίας να μηδενίσει την αξία της AT1 των εναγόντων ως «παράνομη καταπάτηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των κατόχων ομολόγων AT1».
Εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει, σύμφωνα με το CNBC.
Διαμάχη με την Finma
Η Finma έχει υπεραμυνθεί της απόφασή της να δώσει εντολή στην Credit Suisse να απομειώσει τα ομόλογα AT1 τον περασμένο Μάρτιο ως «γεγονός βιωσιμότητας».
«Με τις ενέργειές της, η Ελβετία διέγραψε άσκοπα 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους AT1, παραβιάζοντας άδικα τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των κατόχων των εν λόγω τίτλων», ανέφερε σε δήλωσή του ο Dennis Hranitzky, εταίρος και επικεφαλής της πρακτικής Sovereign Litigation της Quinn Emanuel.
Η ονομαστική αξία των ομολόγων AT1 που κατείχαν οι ενάγοντες της αγωγής ήταν πάνω από 82 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο την κατάθεση.
www.bankingnews.gr
Οργισμένοι οι ομολογιούχοι της Credit Suisse, μηνύουν την Ελβετία για τα χαμένα 17 δισ. δολ.
Οι ενάγοντες καταγγέλλουν «παράνομη καταπάτηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των κατόχων ομολόγων AT1»
Σχόλια αναγνωστών