Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Τσεχία δεν θα αποστείλει εκπαιδευτές στον Ουκρανικό στρατό, veto στο σχέδιο του Macron

H Τσεχία δεν θα αποστείλει εκπαιδευτές στον Ουκρανικό στρατό, veto στο σχέδιο του Macron
Το Κίεβο ζήτησε από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να βοηθήσουν στην εκπαίδευση 150.000 στρατιωτών πιο κοντά στην πρώτη γραμμή, σύμφωνα με τους New York Times
H Τσεχική Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύσει έως και 4.000 Ουκρανούς στρατιώτες φέτος, αλλά δεν θα στείλει εκπαιδευτές στην Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Τσεχίας Jana Cernochova σε συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 8 Ιουνίου.
Την προηγούμενη μέρα (7/6), ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron επιβεβαίωσε ότι το Παρίσι σχηματίζει έναν συνασπισμό χωρών για να στείλει εκπαιδευτές στην Ουκρανία
Η Γαλλία φέρεται να σχεδιάζει να στείλει αρχικά περιορισμένο αριθμό προσωπικού για να αξιολογήσει τις λεπτομέρειες  πριν από τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων εκπαιδευτών, ανέφερε το Reuters στα τέλη Μαΐου, επικαλούμενο δύο διπλωμάτες.
Η Cernochova εξέφρασε την υποστήριξή της για την πρωτοβουλία, αλλά είπε ότι σε αντίθεση με την Τσεχία, μια τέτοια κίνηση είναι πρακτική για τη Γαλλία και ορισμένες άλλες χώρες λόγω της απόστασής τους από την Ουκρανία.
«Υπάρχουν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μέχρι τη Λίμπαβα από τα σύνορα Σλοβακίας-Ουκρανίας.
Μπορώ λοιπόν να πω εξ ονόματος της Τσεχικής Δημοκρατίας ότι δεν σχεδιάζουμε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο υπουργός.
Το Κίεβο ζήτησε από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να βοηθήσουν στην εκπαίδευση 150.000 στρατιωτών πιο κοντά στην πρώτη γραμμή, σύμφωνα με τους New York Times.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov ισχυρίστηκε ότι η παρουσία Γάλλων στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία θα θεωρηθεί «νόμιμος στόχος».
«Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία, δεν θέλουμε μια κλιμάκωση, αλλά θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αντισταθεί.
Συνιστά κλιμάκωση όταν η Ουκρανία μας ζητά να εκπαιδεύσουμε κινητοποιημένους στρατιώτες στο κυρίαρχο έδαφος της; Όχι!», δήλωσε ο Macron είπε στις 7 Ιουνίου.
«Γνωρίζουμε ήδη ότι δεν θα είμαστε μόνοι και θα χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες ημέρες για να οργανώσουμε έναν ευρύτερο συνασπισμό για να ανταποκριθούμε στο αίτημα της Ουκρανίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης