Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτικός σεισμός στην Ευρώπη από την άνοδο της ακροδεξιάς - Σοκ σε Γερμανία, Γαλλία - Πρώτο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Πολιτικός σεισμός στην Ευρώπη από την άνοδο της ακροδεξιάς - Σοκ σε Γερμανία, Γαλλία - Πρώτο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
Εάν οι δυνάμεις της ακροδεξιάς είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους, θα λάμβαναν 220 από τις 720 έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
(upd4) Σε σοκ παραμένει η Ευρώπη από την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κράτη, αν και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) διατήρησε τις δυνάμεις του, παραμένοντας η πρώτη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα φέρεται να συγκεντρώνει 189 έδρες (+11 από τις προηγούμενες ευρωεκλογές) και ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 137 έδρες.
211.png

Πρώτη δύναμη… η ακροδεξιά εάν ήταν ενωμένη

Πάντως, αν οι δυνάμεις της ακροδεξιάς είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους, θα ήταν αυτές που θα καταλάμβαναν την πρώτη θέση με 220 έδρες.
Συγκεκριμένα, το ECR (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές), στο οποίο ανήκουν οι Fratelli d’ Italia της Ιταλίδας πρωθυπουργού Georgia Meloni, το ισπανικό Vox και το πολωνικό PiS λαμβάνει 79 έδρες (+11 από τις προηγούμενες ευρωεκλογές), η ID (Κόμμα Ταυτότητας και Δημοκρατίας) στο οποίο ανήκει το Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen και το ολλανδικό PVV ακολουθεί με 62 έδρες (+3 από τις ευρωεκλογές του 2019) και έπεται το ΝΙ (οι μη εγγεγραμμένοι), στο οποίο μετέχουν το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού, Victor Orban και το γερμανικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 77 έδρες (+24 έδρες).

Μεγάλες απώλειες για τους Πράσινους… και το RENEW του Macron

Μεγάλες απώλειες μετρούν οι Πράσινοι, οι οποίοι καταλαμβάνουν 52 έδρες, 20 λιγότερες σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές.
Είναι χαρακτηριστικό πως στη Γερμανία, οι Πράσινοι υπέστησαν καθίζηση λαμβάνοντας το 12,8% των ψήφων (από 20,5% το 2019), ποσοστό που μεταφράζεται σε 16 έδρες από 25 ενώ στη Γαλλία, μόλις και μετά βίας κατάφεραν να πιάσουν το 5% που τους εξασφαλίσει 5 έδρες (-7 έδρες σε σχέση με το 2019).
Μεγάλες απώλειες υπέστη η παράταξη Renew (Φιλελεύθεροι), στην οποία μετέχει το κόμμα του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, καθώς καταλαμβάνει 84 έδρες, δηλαδή 15 λιγότερες σε σχέση με το 2019.

Σοκ για Macron, Scholz

Δεν είναι όμως μόνο στη Γαλλία που η ακροδεξιά γιορτάζει μετά το θρίαμβο του Εθνικού Μετώπου της Marine Le Pen, το οποίο με το 32,4% που έλαβε, ανάγκασε τον πρόεδρο Macron να κηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 30 Ιουνίου.
Το κόμμα του Γάλλου προέδρου περιορίστηκε στο 15,2%, με τους Σοσιαλιστές να ακολουθούν με 14%
Στη Γερμανία τα κόμματα της ακροδεξιάς – λαϊκιστικής Δεξιάς πέτυχαν εκπληκτικά κέρδη.
Συγκεκριμένα, ο συνασπισμός του καγκελάριου Scholz είχε μια εξαιρετικά άσχημη εκλογική βραδιά, με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) να λαμβάνουν το 30,9% των ψήφων και το AfD να εκτινάσσεται στο 14,2% από 11% που ήταν το 2019 και παρά τη σωρεία σκανδάλων που αντιμετώπισε κατά την προεκλογική περίοδο.
Οι Σοσιαλδημοκράτες του Scholz περιορίστηκαν στο 14,6%, το χειρότερο ποσοστό τους σε ευρωεκλογές ενώ οι Πράσινοι έμειναν στην τέταρτη θέση με 12,8%.

Πρώτη η Meloni στην Ιταλία

Στην Ιταλία οι Fratelli d’ Italia της Georgia Meloni διατήρησαν άνετο προβάδισμα λαμβάνοντας το 28,9% των ψήφων, με τη Forza Italia να ακολουθεί με 9,70% και με τη Lega του Salvini να λαμβάνει το 9,18%.
Ωστόσο το κεντροαριστερο Δημοκρατικό Κόμμα έλαβε το 24,05% των ψήφων ενώ το Κίνημα των 5 Αστέρων περιορίστηκε στο 9,87%.

Αυστρία: Πρώτο το Κόμμα της Ελευθερίας, δεύτερος ο Wilders στην Ολλανδία

Στην Αυστρία πρώτη δύναμη αναδείχθηκε το ακροδεξιό FPÖ (Κόμμα της Ελευθερίας) με 25,7% αφήνοντας στη δεύτερη θέση το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα ÖVP με 24,7% και στην τρίτη θέση τους Σοσιαλδημοκράτες με 23,2%.
Επόμενος στόχος για αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας είναι η νίκη στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Στην Ολλανδία το ακροδεξιό κόμμα του Geert Wilders ήρθε δεύτερο πίσω από τη Συμμαχία της Αριστεράς και των Πρασίνων.
Το Κόμμα της Ελευθερίας έλαβε το 17% έναντι της Συμμαχίας Αριστεράς – Πρασίνων του Frans Timmermans που έλαβε το 21,1%.

Ισπανία: Πρώτο το Λαϊκό Κόμμα

Στην Ισπανία πρώτη δύναμη αναδείχθηκε το Λαϊκό Κόμμα, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Pedro Sanchez.
Συγκεκριμένα, το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) έλαβε περίπου το 34% των ψήφων και θα στείλει 22 ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, ενώ οι Σοσιαλιστές περιορίστηκαν στο 30% των ψήφων και θα καταλάβουν 20 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το ακροδεξιό Vox βελτίωσε την επίδοση του 2019 και θα καταλάβει έξι έδρες καθώς έλαβε 9,62%, έναντι 6,21% το 2019.
Την έκπληξη έκανε η παράταξη Se acabo la fiesta («Τέλειωσε η γιορτή»), που ανήκει επίσης στην άκρα δεξιά και την οποία ίδρυσε αμφιλεγόμενος youtuber, ο οποίος έλαβε το 4,5% των ψήφων και θα στείλει στις Βρυξέλλες τρεις ευρωβουλευτές.

Πρώτος ο Orban στην Ουγγαρία, έχασε το κόμμα του Fico στη Σλοβακία

Στην Ουγγαρία το κόμμα Fidesz του Victor Orban αναδείχθηκε πρώτο αλλά όχι με τα ποσοστά που όλοι περίμεναν, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός φέρεται να λαμβάνει το 43,7% των ψήφων από 50% που έδιναν τα exit poll.
Στη Σλοβακία το κόμμα Smer-SD του πρωθυπουργού Robert Fico αναδείχθηκε δεύτερο παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις το ήθελαν πρώτο.
Νικητής αναδείχθηκε το Progresivne Slovensko (PS, «Προοδευτική Σλοβακία») με 27,81% έναντι 24,76% του Smer-SD
Το κόμμα της άκρας δεξιάς Republika κατέλαβε την τρίτη θέση και θα έχει δυο αντιπροσώπους στο ΕΚ.

Τρίτη η ακροδεξιά και στην Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία νικήτης αναδείχθηκε το σοσιαλιστικό αντιπολιτευόμενο κόμμα PS 32,1%, ξεπερνώντας ελαφρά την κεντροδεξιά κυβερνητική συμμαχία που συγκέντρωσε το 31,1%.
Το κόμμα της άκρας δεξιάς Sega καταλαμβάνει την τρίτη θέση με το 9,8% των ψήφων, επίδοση σχεδόν υποδιπλάσια αυτής των βουλευτικών εκλογών (18%).

Βέλγιο: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός De Croo

Στο Βέλγιο όπου το πολιτικό σκηνικό χαρακτηρίζεται από τον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων, ο πρωθυπουργός Alexander De Croo υπέβαλε την παραίτηση του και η χώρα οδεύει προς μια νέα κυβέρνηση μετά τις χθεσινές γενικές εκλογές.
Το εθνικιστικό κόμμα N-VA με 26,7% αναδείχθηκε πρώτη δύναμη,έναντι 21,4% που έλαβαν οι Φλαμανδοί ανεξάρτητοι του Vlaams Belang με 21,4%.
Το φιλελεύθερο κόμμα του De Croo, το Open VLD κατέρρευσε στην Φλάνδρα και ο πρωθυπουργός υπέβαλε την παραίτηση του.
Πιθανότατα επόμενος πρωθυπουργός του Βελγίου θα είναι ο επικεφαλής του N-VA, Bart De Wever, αν και μέχρι τη διεξαγωγή των επόμενων βουλευτικών εκλογών και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ο De Croo θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης