Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι σημαίνει για την Ευρώπη η σαρωτική άνοδος της ακροδεξιάς - Η αλλαγή συσχετισμών και οι κρίσιμες αποφάσεις

Τι σημαίνει για την Ευρώπη η σαρωτική άνοδος της ακροδεξιάς - Η αλλαγή συσχετισμών και οι κρίσιμες αποφάσεις
Μεταναστευτικό και άμυνα τα καυτά θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας
Tα λαϊκιστικά, ακροδεξιά κόμματα θα διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής τα επόμενα πέντε χρόνια, αφού τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής στην ΕΕ έδειξαν ότι το κοινοβουλευτικό τοπίο επανασχεδιάζεται.
Τα κέρδη για το εθνικιστικό κόμμα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) - και οι απώλειες για τους Πράσινους/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία - θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα κεντρώα κόμματα να εξαρτώνται από τη δεξιά για ψήφους-κλειδιά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 720 εδρών, σημειώνει σε ανάλ
To Κοινοβούλιο καθοδηγούνταν από μια ισχυρή πλειοψηφία κεντρώων κομμάτων, τα οποία συνήθως ψηφίζουν από κοινού για θέματα για να κερδίσουν την πλειοψηφία στην αίθουσα των 720 εδρών.
Πράγματι, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) προβλέπεται για άλλη μια φορά να κερδίσει τις περισσότερες κοινοβουλευτικές έδρες και να διατηρήσει την κυριαρχία του.
Ωστόσο, ο κεντρώος συνασπισμός υπό την ηγεσία του ΕΛΚ εξαρτάται πλέον από την υποστήριξη των δεξιών Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) για να περάσει ορισμένες νομοθετικές πράξεις, με την εταιρεία ερευνών Eurasia Group να περιγράφει το ECR ως δυνητικούς «παίκτες-κλειδιά».
Εν τω μεταξύ, ένα ενισχυμένο κόμμα της ΠΔ θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στο Κοινοβούλιο για να αλλάξει τη στάση του σε άλλα επίμαχα ζητήματα.
Η Armida van Rij, ανώτερη ερευνήτρια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος στο thinktank Chatham House, η οποία μιλούσε πριν από τα αποτελέσματα, δήλωσε στο CNBC ότι η επιρροή της ακροδεξιάς «γίνεται ήδη αισθητή» στην ΕΕ, αλλά ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αλλαγές πολιτικής και «πισωγυρίσματα» στο νέο Κοινοβούλιο.

Μετανάστευση

Η μετανάστευση θα παραμείνει στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας του επόμενου Κοινοβουλίου, με τα δεξιά κόμματα να αναμένεται να υποστηρίξουν την αύξηση της ασφάλειας των συνόρων και μια αυστηρότερη στάση απέναντι στις αφίξεις από χώρες εκτός της ΕΕ.
Ωστόσο, η εφαρμογή θα παραμείνει ένα βασικό σημείο εμπλοκής, με σαφείς διαιρέσεις μεταξύ του Βορρά και του Νότου σχετικά με την πιο αξιόπιστη στρατηγική.
«Ενώ υπάρχει συναίνεση σχετικά με την ανάγκη περιορισμού της μετανάστευσης από τρίτες χώρες στο μπλοκ, οι διαφωνίες σχετικά με τον μηχανισμό επίτευξης αυτού του στόχου θα εξακολουθήσουν να υφίστανται», έγραψαν οι αναλυτές της Verisk Maplecroft Mario Bikarski και Laurent Balt.

Πράσινη ατζέντα

Οι πολιτικές για το κλίμα, οι οποίες έχουν ήδη δεχθεί πιέσεις εν μέσω κρίσης κόστους ζωής και αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν περαιτέρω αντιδράσεις.
Η ψήφιση της «Πράσινης Συμφωνίας» - το εμβληματικό πρόγραμμα ουδετερότητας του άνθρακα της ΕΕ - βρίσκεται πλέον σε «πραγματικό κίνδυνο», σύμφωνα με τον van Rij, με το Κοινοβούλιο να έχει ήδη αποδυναμώσει κάποια νομοθεσία για να κατευνάσει τη Δεξιά.
Η γεωργική πολιτική πιθανότατα θα αποφύγει περαιτέρω περιορισμούς μετά από μια σειρά διαμαρτυριών των αγροτών νωρίτερα φέτος. Εν τω μεταξύ, τα σχέδια για την εφαρμογή της απαγόρευσης της πώλησης νέων οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης έως το 2035 θα μπορούσαν επίσης να καταργηθούν, δήλωσαν οι αναλυτές.
Σε άλλα σημεία, το μπλοκ θα μπορούσε να μετατοπίσει την εστίασή του από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη στήριξη φθηνότερων ενεργειακών προμηθειών, υποστηρίζοντας ενδεχομένως σχέδια για περισσότερα πυρηνικά εργοστάσια ή ακόμη και fracking φυσικού αερίου, έγραψαν οι αναλυτές της Citi.

Ουκρανία και άμυνα

Η υποστήριξη προς την Ουκρανία έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση εν μέσω των δεσμών ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ με τη Ρωσία.
Το ολλανδικό μέλος του ECR Dorien Rookmaker δήλωσε στο CNBC την Παρασκευή ότι δεν περιμένει να δει αλλαγή στη στάση με το επερχόμενο Κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι «πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να διατηρηθεί η ειρήνη στην ήπειρο».
Παρ' όλα αυτά, το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας - και του τρόπου χρηματοδότησής της - θα αποτελέσει καυτό θέμα, ιδίως εν μέσω της συζήτησης για έναν κοινό αμυντικό προϋπολογισμό της ΕΕ.
«Ορισμένα από τα ακροδεξιά και ακροαριστερά κόμματα της Ευρώπης έχουν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να τα κάνει να εμποδίσουν περισσότερες αμυντικές δαπάνες», έγραψαν οι αναλυτές της Citi.
«Αλλά [αυτά] είναι επίσης αντίθετα στην επιρροή των ΗΠΑ στην Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε να τα κάνει να υποστηρίξουν μια πιο επικεντρωμένη στην Ευρώπη αμυντική αρχιτεκτονική».

Βιομηχανική στρατηγική

Η βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ θα μπορούσε να αλλάξει, καθώς το μπλοκ κινείται σε μια λεπτή ισορροπία στη συνεχιζόμενη ρήξη μεταξύ του στενού συμμάχου των ΗΠΑ και του βασικού εμπορικού εταίρου της Κίνας.
Σύμφωνα με τους Bikarski και Balt της Verisk Maplecroft, το μπλοκ πιθανότατα θα συνεχίσει να εστιάζει στις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και τις πράσινες βιομηχανίες του, συνεχίζοντας την Ευρωπαϊκή Πράξη για τα τσιπ του 2023 και την Πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, ενώ ενδεχομένως θα τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στις κινεζικές εισαγωγές.
«Η επερχόμενη Επιτροπή και το Κοινοβούλιο είναι πιθανό να συνεχίσουν την τάση προς μεγαλύτερο προστατευτισμό και παρέμβαση σε στρατηγικούς κλάδους, αν και η ΕΕ θα παραμείνει μια ανοικτή, εξαρτώμενη από το εμπόριο οικονομία», ανέφεραν.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης