Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δυσεύρετος ο χρυσός - Αύξηση μόλις 0,5% στην παραγωγή από τα ορυχεία

tags :
Δυσεύρετος ο χρυσός - Αύξηση μόλις 0,5% στην παραγωγή από τα ορυχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία του World Gold Council, η παραγωγή των ορυχείων αυξήθηκε μόνο κατά 0,5% το 2023 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν
Σχετικά Άρθρα
Δυσεύρετος είναι πλέον ο χρυσός, με τη βιομηχανία εξόρυξης να δίνει μάχη για να διατηρήσει την αύξηση της παραγωγής, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council - WGC).
«Είδαμε ρεκόρ παραγωγής ορυχείων το πρώτο τρίμηνο του 2024, αυξημένο κατά 4% σε ετήσια βάση. Αλλά η ευρύτερη εικόνα, νομίζω ότι σχετικά με την παραγωγή ορυχείων είναι ότι, ουσιαστικά, σταθεροποιήθηκε γύρω στο 2016, 2018 και από τότε δεν έχουμε δει καμία αύξηση», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς του WGC, John Reade.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεθνούς εμπορικής ένωσης, η παραγωγή ορυχείων αυξήθηκε μόνο κατά 0,5% το 2023 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Το 2022, η αύξηση ήταν 1,35% σε ετήσια βάση, το προηγούμενο έτος ήταν 2,7%, ενώ το 2020, η παγκόσμια παραγωγή χρυσού κατέγραψε την πρώτη πτώση εδώ και μια δεκαετία, διολισθαίνοντας κατά 1%.
«Νομίζω ότι η συντριπτική ιστορία εκεί είναι η εξής: μετά από 10 χρόνια ταχείας ανάπτυξης από το 2008 περίπου, η εξορυκτική βιομηχανία αγωνίζεται να αναφέρει βιώσιμη αύξηση της παραγωγής», δήλωσε ο Reade διευκρινίζοντας ότι τα νέα κοιτάσματα χρυσού είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν σε όλο τον κόσμο, καθώς πολλές υποψήφιες περιοχές έχουν ήδη εξερευνηθεί.
Η μεγάλης κλίμακας εξόρυξη χρυσού είναι εντάσεως κεφαλαίου και απαιτεί σημαντική εξερεύνηση και ανάπτυξη, με μέσο όρο 10 έως 20 χρόνια πριν ένα ορυχείο είναι έτοιμο για παραγωγή, σύμφωνα με το WGC.
Ακόμη και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξερεύνησης, η πιθανότητα μια ανακάλυψη να προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός ορυχείου είναι χαμηλή, καθώς μόνο το 10% περίπου των παγκόσμιων ανακαλύψεων χρυσού περιέχουν αρκετό μέταλλο για να δικαιολογήσουν την εξόρυξη.
Μέχρι σήμερα έχουν εξορυχθεί περίπου 187.000 τόνοι χρυσού, με την πλειονότητα να προέρχεται από την Κίνα, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία. Τα αποθέματα χρυσού που μπορούν να εξορυχθούν υπολογίζονται σε περίπου 57.000 τόνους, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πρόβλημα, η έκδοση αδειών

Εκτός από τη διαδικασία ανακάλυψης, οι κυβερνητικές άδειες που γίνονται όλο και πιο δύσκολο να εξασφαλιστούν και απαιτούν περισσότερο χρόνο για να περάσουν, έχουν καταστήσει την εξόρυξη πιο δύσκολη, πρόσθεσε ο Reade. Η εξασφάλιση των αδειών και των αδειών που απαιτούνται για να μπορέσουν οι εταιρείες εξόρυξης να ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.
Επιπλέον, πολλά έργα εξόρυξης σχεδιάζονται για απομακρυσμένες περιοχές που απαιτούν υποδομές όπως δρόμους, ηλεκτρική ενέργεια και νερό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος για την κατασκευή αυτών των ορυχείων και τη χρηματοδότηση των εργασιών, δήλωσε ο Reade. «Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεις χρυσό, να τον αδειοδοτήσεις, να τον χρηματοδοτήσεις και να τον λειτουργήσεις», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης