Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Ταπείνωση για τον καγκελάριο Scholz η συντριπτική ήττα - Η κυβέρνηση θα καταρρεύσει

Politico: Ταπείνωση για τον καγκελάριο Scholz η συντριπτική ήττα  - Η κυβέρνηση θα καταρρεύσει
Η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να καταρρεύσει πολύ πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές
Για ταπεινωτική ήττα του Γερμανού καγκελάριου Olaf Scholz στις ευρωεκλογές κάνει λόγο το Politico.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας υπέστη συντριπτικό πλήγμα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Κυριακή, με τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου να καταγράφουν το χειρότερο αποτέλεσμα σε εθνική ψηφοφορία εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.
Οι ραγδαίες απώλειες του αριστερόστροφου συνασπισμού -η υποστήριξη για τους Πράσινους μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ- θα ανανεώσουν πιθανότατα τα ερωτήματα σχετικά με τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

Κατάρρευση της κυβέρνησης

Η συμμαχία, μια τριμερής σύμπραξη που περιλαμβάνει τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, έχει αγωνιστεί να βρει απαντήσεις σε μια σειρά από οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, από τη στασιμότητα της οικονομίας μέχρι τη βαθιά δυσλειτουργία του συστήματος ασύλου.
Αν και οι τακτικές εκλογές δεν πρόκειται να διεξαχθούν πριν από το φθινόπωρο του 2025, οι επίμονες εσωτερικές διαμάχες εντός της συμμαχίας για τα πάντα, από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία μέχρι τον προϋπολογισμό, έχουν τροφοδοτήσει τις εικασίες ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να καταρρεύσει πολύ πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές.
Οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες ήταν οι ξεκάθαροι νικητές την Κυριακή, με το 30,2% των ψήφων.
Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σημείωσε επίσης ισχυρή εμφάνιση, τερματίζοντας δεύτερη με 16%, σημειώνοντας κέρδος 5 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2019.
Το κόμμα αξιοποίησε τις αυξανόμενες ανησυχίες στη χώρα για την τεράστια εισροή αιτούντων άσυλο την τελευταία δεκαετία.
Εν τω μεταξύ, οι Σοσιαλδημοκράτες του Scholz συγκέντρωσαν λιγότερο από 14%, μια απίστευτη πτώση για ένα κόμμα που αποτελούσε επί μακρόν πυλώνα του πολιτικού τοπίου της Γερμανίας.
Το 2019, το κόμμα κέρδισε μόλις 15,8%, το οποίο εκείνη την εποχή θεωρήθηκε επίσης καταστροφικό αποτέλεσμα.

Ταπείνωση του Scholz

Η τελευταία ήττα αποτελεί ιδιαίτερη ταπείνωση για τον Scholz, ο οποίος, παρά τα θλιβερά ποσοστά αποδοχής του, επέμενε ότι θα έπρεπε να είναι το πρόσωπο της εκστρατείας μαζί με την επικεφαλής υποψήφια του κόμματος για την Ευρώπη, Katarina Barley.
«Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχες ούριος άνεμος» από το Βερολίνο, δήλωσε η Katarina Barley, μετά το κλείσιμο της κάλπης την Κυριακή, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα «πικρό».
Το πραγματικό ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση του Scholz θα επιβιώσει.
Οι γερμανικοί συνασπισμοί σπάνια καταρρέουν πριν από το τέλος της θητείας, αλλά αυτός είναι άτυπος επειδή περιλαμβάνει τρία κόμματα αντί για τα συνηθισμένα δύο, γεγονός που τον καθιστά πιο ευμετάβλητο, σημειώνει το Politico.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης