Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αιώνας Orban: Το σερί νικών του Ούγγρου συνεχίστηκε στις πιο δύσκολες ευρωεκλογές – Περίπατος και στις τοπικές εκλογές

Αιώνας Orban: Το σερί νικών του Ούγγρου συνεχίστηκε στις πιο δύσκολες ευρωεκλογές – Περίπατος και στις τοπικές εκλογές

Το σερί νικών του Orban συνεχίστηκε στις Ευρωεκλογές

Σχετικά Άρθρα

Το ουγγρικό κυβερνών κόμμα Fidesz σημείωσε άλλη μια ηχηρή νίκη στις ευρωπαϊκές εκλογές την Κυριακή (9/6/2024), συνεχίζοντας την αδιάκοπη σειρά νικών του σε εθνικές, τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές που χρονολογούνται από το 2009.
Το συντηρητικό κόμμα, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Viktor Orbán, έλαβε το 44,7% των ψήφους και 11 από τις 21 έδρες που έχουν δοθεί στην Ουγγαρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ).
Αν και το ποσοστό των ψήφων δεν ήταν τόσο υψηλό όσο πριν από πέντε χρόνια, όταν το Fidesz τελείωσε με 52,6%, η υψηλή προσέλευση των ψηφοφόρων σήμαινε ότι το κόμμα έλαβε σχεδόν 200.000 περισσότερες ψήφους από την προηγούμενη φορά.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα, ο Orban είπε ότι οι ψηφοφόροι υποστήριξαν την πολιτική υπέρ της ειρήνης της κυβέρνησής του.
Το Fidesz είχε κάνει εκστρατεία σε μια αντιπολεμική πλατφόρμα, καλώντας την ΕΕ να σταματήσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία και να αρχίσει να επικεντρώνεται στις ειρηνευτικές συνομιλίες, τονίζοντας ότι ο πόλεμος βλάπτει την οικονομία της ΕΕ.
Ορκίστηκε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα αντιπροσωπεύει μια ιδεολογία κατά της μετανάστευσης, κατά των φύλων και μια αντι-ομοσπονδιακή στάση σε επίπεδο ΕΕ.
«Για να συνοψίσουμε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, μπορούμε να το στείλουμε ως τηλεγράφημα στις Βρυξέλλες ως εξής:
Μετανάστευση, τέλος.
Φύλο, τέλος.
Πόλεμος, τέλος.
Σόρος, σταμάτα.
Βρυξέλλες, σταματήστε», είπε.

Στο μεταξύ, η ουγγρική αντιπολίτευση πέρασε από πλήρη μεταμόρφωση με την έλευση ενός νέου πολιτικού παράγοντα στη σκηνή.
Το κόμμα Σεβασμός και Ελευθερία του Péter Magyar (Tisza) ιδρύθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες, αλλά κατάφερε να συγκεντρώσει το 29,7% των ψήφων και 7 έδρες στο ΕΚ.
Ο Magyar είναι ο πρώην σύζυγος της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της Fidesz Judit Varga. Κατείχε διάφορες θέσεις σε κρατικές εταιρείες και υπουργεία της εποχής Fidesz, αλλά έκανε όνομα νωρίτερα φέτος, όταν άρχισε να επικρίνει και να κατηγορεί την κυβέρνηση για διαφθορά.
Αναδείχθηκε στο προσκήνιο μετά την απόφαση της τότε προέδρου Novák Katalin να δώσει χάρη σε έναν άνδρα που καταδικάστηκε για συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Η Νόβακ άφησε το αξίωμά της μετά από εκκλήσεις να παραιτηθεί τόσο από υποστηρικτές της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης.
Ο Péter Magyar έχει τοποθετηθεί ως κεντρώος, προσπαθώντας να διαφοροποιηθεί τόσο από τη Fidesz όσο και από την Αριστερά.
Οι πολιτικές του εξακολουθούν να καλύπτονται από μυστήριο καθώς έχει εκφράσει απόψεις παρόμοιες με αυτές της κυβέρνησης και της αριστερής αντιπολίτευσης.
«Το Κόμμα Tisza θα αποδείξει στους Ούγγρους ψηφοφόρους ότι η πολιτική μπορεί να είναι όμορφη, δίκαιη και ειλικρινής», είπε το βράδυ της Κυριακής.
Αναλογιζόμενος την κάλυψη των δυτικών μέσων ενημέρωσης για τα υποτιθέμενα «κακά» αποτελέσματα του Orban, η ουγγρική συντηρητική εβδομαδιαία εφημερίδα Mandiner έγραψε:
Το Fidesz δεν πέτυχε το «πιο δυνατό αποτέλεσμά του», αλλά την πιο πολύτιμη νίκη του:
σε περίοδο πολέμου, σε δύσκολο διεθνές περιβάλλον, μετά από δύο επώδυνα χρόνια για την ουγγρική οικονομία και στη σκιά ενός σκανδάλου.
Άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαλείφθηκαν από τον Péter Magyar:
η αριστερή πολιτική συμμαχία που σχηματίστηκε γύρω από τον προηγούμενο πρωθυπουργό Ferenc Gyurcsány κατάφερε να πάρει μόνο 2 έδρες (από 4) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μια έδρα πήγε στον δεξιό ευρωσκεπτικιστή Our Homeland Κίνηση.
Το Fidesz πιθανότατα θα ενταχθεί στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), μια ομάδα που περιλαμβάνει τους Αδελφούς της Ιταλίας της Giorgia Meloni και το Πολωνικό Δίκαιο και Δικαιοσύνη (PiS). Ο Orban δήλωσε πρόσφατα ότι θα καλωσόριζε τη συγχώνευση του ECR και της ομάδας Identity and Democracy, υπό την ηγεσία του National Rally της Marine Le Pen.
Ταυτόχρονα, το κόμμα Tisza θα μπορούσε να βρίσκεται στα πρόθυρα της ένταξης στο ΕΛΚ.

Περίπατος και στις τοπικές εκλογές

Η Ουγγαρία διεξήγαγε επίσης δημαρχιακές και τοπικές εκλογές την Κυριακή, και το αποτέλεσμα ήταν ένα γνώριμο θέαμα:
το Fidesz κέρδισε μεγάλες σε αγροτικές περιοχές και σε πολλές μικρότερες πόλεις, αλλά η αντιπολίτευση είχε την πλειοψηφία στην πρωτεύουσα, Βουδαπέστη.
Ωστόσο, οι ίδιες οι δημαρχιακές εκλογές της Βουδαπέστης είναι σφιχτές: μόνο 300 ψήφοι χωρίζουν τον νυν αριστερό Δήμαρχο Gergely Karacsony και τον αντίπαλό του, Dávid Vitézy, πρώην υφυπουργό του Fidesz, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης