Η μείωση των επιτοκίων την προηγούμενη εβδομάδα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη νομισματική χαλάρωση εντός του 2024
O François Villeroy de Galhau, διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, υπογράμμισε σε σημερινές (11/6) του δηλώσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει ούτε να βιαστεί ούτε να χρονοτριβήσει με τις επόμενες μειώσεις των επιτοκίων της, καθώς προσανατολίστηκε αποφασιστικά την περασμένη εβδομάδα στο να ξεκινήσει τη νομισματική χαλάρωση.
«Σε ό,τι αφορά τις επόμενες μειώσεις των επιτοκίων μας, ζητώ μια ρεαλιστική σταδιακή προσέγγιση και ως προς το χρονοδιάγραμμα, χωρίς βιασύνη αλλά και χωρίς αναβλητικότητα», δήλωσε σε Οικονομικό Φόρουμ στο Παρίσι.
Στις επόμενες συνεδριάσεις της η ΕΚΤ θα επιδιώξει να βγάλει συμπεράσματα μέσα από τη μεταβλητότητα των μετρήσεων του πληθωρισμού, που ο François Villeroy απέδωσε εν μέρει στη σύγκριση με τις τιμές της ενέργειας πριν από ένα χρόνο.
Υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να ανησυχεί υπερβολικά για τον αντίκτυπο που θα έχει η απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, από τη Federal Reserve.
Από την πλευρά του, ο Philip Lane, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να περιμένει για κάποιο χρονικό διάστημα προτού μειώσει ξανά τα επιτόκια.
«Σε έναν κόσμο αβεβαιότητας, ένας τρόπος να αντιμετωπίσεις την αβεβαιότητα είναι να περιμένεις λίγο. Περίμενε και διασφάλισε ότι δεν θα κάνεις ένα βήμα για το οποίο θα μετανιώσεις» ανέφερε σε εκδήλωση στο Δουβλίνο.
«Η μεγάλη αβεβαιότητα και οι ακόμα ισχυρές πιέσεις στις τιμές που είναι εμφανείς στους δείκτες του εγχώριου πληθωρισμού, του πληθωρισμού στον τομέα των υπηρεσιών και στην αύξηση των μισθών σημαίνει ότι πρέπει να διατηρήσουμε μια περιοριστική νομισματική πολιτική», συμπλήρωσε.
Χθες 10/6, ο πρόεδρος της Bundesbank και μέλος του ΔΣ του ΕΚΤ, Joachim Nagel, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να μην συνεχίσει την πορεία μείωσης των επιτοκίων που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, για αρκετό καιρό.
Όπως σημείωσε σε σημερινή (10/6) του ομιλία στη Λειψία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί εν μέσω αβεβαιότητας για την οικονομία και τις πιέσεις στις τιμές. Υπογράμμισε ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα δεδομένα και σε επίπεδο συνεδριάσεων.
«Μιλώντας μεταφορικά: δεν μας βλέπω σε μια κορυφή βουνού από την οποία αναπόφευκτα θα κατέβουμε». «Περισσότερο μας βλέπω σε μια κορυφογραμμή όπου πρέπει ακόμα να βρούμε το σωστό σημείο για μία περαιτέρω κατάβαση», δήλωσε ο ανώτατος τραπεζικός αξιωματούχος.
Συμπλήρωσε ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί σταδιακά προς τον στόχο της ΕΚΤ και θα φθάσει το 2% μέχρι το τέλος του 2025.
Η ίδια η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, μιλώντας χθες 11/6 στις εφημερίδες Expansión, Handelsblatt, Il Sole 24 Ore και Les Échos, ανέφερε ότι η μείωση των επιτοκίων την προηγούμενη εβδομάδα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει τη νομισματική χαλάρωση εντός του 2024.
Ανέφερε πως η ΕΚΤ έλαβε «την κατάλληλη απόφαση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα επιτόκια πολιτικής βρίσκονται σε πτωτική πορεία».
Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σήμαινε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά για περισσότερο από μία μόνο συνεδρίαση, είπε ότι «είναι μια πιθανότητα».
Οι αγορές αναμένουν πλέον μία μείωση επιτοκίων στις τέσσερις συνεδριάσεις που απομένουν το 2024, ενώ «βλέπουν» μεταξύ 3 και 4 μειώσεις μέχρι το τέλος του 2025.
Αν και η κ. Lagarde δεν ανέφερε ρητά ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια στο τρέχον επίπεδό τους τον Ιούλιο 2024, υποστήριξε ότι οι περαιτέρω περικοπές εξαρτώνται από μια σειρά δεικτών μισθών και εταιρικών κερδών, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι μόνο πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.
«Θα χρειαστούμε περισσότερα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των μισθών, του τρόπου με τον οποίο τα κέρδη ανά μονάδα αυξάνονται και απορροφούν μέρος του κόστους εργασίας, και την παραγωγικότητα», είπε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών