Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνηση - ματ από την Κίνα απέναντι στο φιάσκο της Ελβετίας για την Ουκρανία - Lobbying για εναλλακτικό ειρηνευτικό σχέδιο

Κίνηση - ματ από την Κίνα απέναντι στο φιάσκο της Ελβετίας για την Ουκρανία - Lobbying για εναλλακτικό ειρηνευτικό σχέδιο
Η Κίνα πιέζει τα αναπτυσσόμενα κράτη να συμμετάσχουν στο εναλλακτικό ειρηνευτικό της σχέδιο για την Ουκρανία
Σε μία κίνηση - ματ προχωρά η Κίνα, η οποία πιέζει τα αναπτυσσόμενα κράτη να συμμετάσχουν στο εναλλακτικό ειρηνευτικό της σχέδιο για την Ουκρανία, ενόψει της ειρηνευτικής συνόδου κορυφής στην Ελβετία αυτό το Σαββατοκύριακο.
Μέχρι και 90 κράτη και οργανισμοί έχουν εγγραφεί για να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του Σαββατοκύριακου στη Λουκέρνη, στην οποία δεν προσκλήθηκε η Ρωσία, ωστόσο δεν είναι σαφές πόσες χώρες θα δώσουν τελικά το παρόν.
Η Κίνα, η οποία έχει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη επειδή δεν πληροί τις απαιτήσεις του Πεκίνου, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της Ρωσίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα έχει προωθήσει εδώ και ένα χρόνο ένα σχέδιο 12 σημείων, το οποίο παρουσιάζει τις γενικές αρχές για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας ως το πιο «λογικό», ενώ οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι το Πεκίνο παρουσιάζεται ως ειρηνοποιός, την ώρα που στηρίζει το «ψευδές αφήγημα» της Ρωσίας και δεν καταδικάζει την εισβολή της στην Ουκρανία.

Διπλωματικές κινήσεις

Διπλωμάτες με έδρα το Πεκίνο δήλωσαν στο Reuters ότι η Κίνα δεν επέκρινε ανοιχτά τη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία, ούτε ζήτησε άμεσα από τις χώρες να απέχουν.
Ένας διπλωμάτης φέρεται να δήλωσεε ότι το Πεκίνο είχε αναφέρει στα αναπτυσσόμενα έθνη ότι η συνάντηση θα παρέτεινε τον πόλεμο, ενώ δύο διπλωμάτες με άμεση γνώση του θέματος δήλωσαν ότι η Κίνα είχε αναφέρει στα δυτικά έθνη ότι πολλές αναπτυσσόμενες χώρες ευθυγραμμίζονταν με τις απόψεις της για τη διάσκεψη.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Mao Ning δήλωσε την περασμένη εβδομάδα: "Η Κίνα ελπίζει ειλικρινά ότι μια ειρηνευτική διάσκεψη δεν θα μετατραπεί σε πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αντιπαράθεσης μπλοκ.
Η μη συμμετοχή σε αυτήν δεν σημαίνει ότι δεν υποστηρίζουμε την ειρήνη".

Άτακτη υποχώρηση 15 χωρών, δεν θα παραστούν στη Διάσκεψη της Ελβετίας

Την ίδια ώρα, σε φιάσκο εξελίσσεται η Διάσκεψη της Ελβετίας για την Ουκρανία, καθώς αρκετές χώρες υπαναχώρησαν από τα σχέδιά τους να συμμετάσχουν, με αποτέλεσμα ο αριθμός των συμμετεχόντων κρατών να μειωθεί από 93 σε 78, σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία του Radio Liberty (που χαρακτηρίζεται στη Ρωσία ως πράκτορας ξένων μέσων ενημέρωσης και περιλαμβάνεται στο μητρώο ανεπιθύμητων οργανώσεων, όπως σημειώνει το TASS).
Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται διπλωμάτες της ΕΕ, δεν κατονομάζει τις χώρες που αποσύρθηκαν από τη διάσκεψη.
Ένας διπλωμάτης δήλωσε ότι ο αριθμός των αποχωρήσεων μπορεί να αυξηθεί.
Ο Sergey Nikiforov, εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, αρνήθηκε να δώσει τον αριθμό των συμμετεχουσών χωρών.
«Δεν θα θέλαμε να δηλώσουμε τον τελικό αριθμό», δήλωσε στην τηλεόραση Rada την Τρίτη.
Η Ελβετία σχεδιάζει να διοργανώσει διάσκεψη για την Ουκρανία στις 15-16 Ιουνίου στο Burgenstock.
Το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε νωρίτερα ότι η Βέρνη έχει προσκαλέσει περισσότερες από 160 αντιπροσωπείες στη διάσκεψη του Μπούργκενστοκ, συμπεριλαμβανομένων αντιπροσωπειών από τις χώρες G7, G20 και BRICS.
H Ρωσία δεν προσκλήθηκε.
Ο πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα επιμείνει στη συμμετοχή της εάν η χώρα δεν είναι επιθυμητή στη διάσκεψη.
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov, η εκδήλωση είναι «δρόμος προς το πουθενά» και η Ρωσία δεν βλέπει την επιθυμία της Δύσης για δίκαιη διεξαγωγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης