Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πραγματική αλήθεια γιατί ο κόσμος δεν είναι αισιόδοξος για την οικονομία – Τι μας δείχνουν τα ειδικά δεδομένα

Η πραγματική αλήθεια γιατί ο κόσμος δεν είναι αισιόδοξος για την οικονομία – Τι μας δείχνουν τα ειδικά δεδομένα
Ο υψηλός σωρευτικός πληθωρισμός των τελευταίων τριών ετών δεν θα πέσει ποτέ ξανά
Έχει γίνει λίγο (ή περισσότερο από λίγο) αστείο: ο Biden κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αποδείξει στην Αμερική πόσο μεγάλη είναι η «οικονομική του ανάκαμψη».
Και όσο περισσότερο προσπαθεί τόσο περισσότεροι άνθρωποι τον μισούν…
Βέβαια, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell παραδέχτηκε αυτό που γνωρίζουν όλοι… ότι ο Λευκός Οίκος έχει υπερεκτιμήσει τις θέσεις εργασίας.
Και το αστείο είναι ότι οι ίδιες οι απαντήσεις είναι εκ πρώτης όψεως απόδειξη της προπαγάνδας σε αυτή τη συζήτηση.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τον περασμένο Οκτώβριο, η WSJ δημοσίευσε ένα άρθρο του υπερφιλελεύθερου Alan Blinder με τίτλο "Η οικονομία είναι εξαιρετική. Γιατί οι Αμερικανοί κατηγορούν τον Biden;"
Το συμπέρασμά του ήταν "Ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος, αλλά μερικοί δεν θα είναι ευχαριστημένοι μέχρι να πέσουν οι τιμές. Αυτό θα ήταν καταστροφή."
Λίγους μήνες αργότερα, τον Απρίλιο, ο ακόμη πιο φιλελεύθερος συντάκτης του WSJ, Greg Ip έγραψε "Τι φταίει Με την Οικονομία; Είσαι εσύ, όχι τα δεδομένα».
Αυτές οι απεγνωσμένες προσπάθειες να πυροδοτήσουν τη λατρεία για τα Bidenomics ήταν μια καταστροφή και τον Μάιο η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βάσει του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν μειώθηκε περισσότερο από τον Αύγουστο του 2021... αναγκάζοντας την WSJ να επισημάνει το οδυνηρά προφανές: σε ένα άρθρο από τη συντακτική επιτροπή Με τίτλο «Γιατί ο Biden χάνει στην οικονομία», η WSJ συνθηκολόγησε και επεσήμανε το ολοφάνερο: «Ο μέσος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του είναι 5,5%. Επί Τραμπ ήταν 1,9%.
Δυστυχώς, αυτή η στιγμή διαύγειας δεν σταμάτησε την προπαγάνδα εξπρές και το Σαββατοκύριακο το Politico κατέληξε σε κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί αξιολύπητο, γράφοντας ότι «Μέσα στην τροχιά του Biden, ο φόβος είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να αλλάξει τις αντιλήψεις για ένα πεισματάρικο εκλογικό σώμα που ζει μέσα από μια άνοδο - αλλά απλώς αρνείται να το πιστέψει».
Μετάφραση: οι αξιοθρήνητοι είναι πολύ ανόητοι για να εκτιμήσουν πόσο υπέροχο πρόεδρο έχουν.
Η προσπάθεια κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του προέδρου της Fed Powell, όταν αντιμετώπισε μια ερώτηση από έναν δημοσιογράφο του CBS που ρώτησε "ποιο είναι το μήνυμά σας στους Αμερικανούς που βλέπουν ενθαρρυντικά οικονομικά δεδομένα, αλλά δεν αισθάνονται καλά με αυτή την οικονομία;"
Η απάντηση του Powell ήταν στην πραγματικότητα βάναυσα ακριβής και απέφυγε την προσπάθεια να τον παγιδεύσουν για να επαινέσει τον Biden:
«Ξέρετε, δεν νομίζω ότι κάποιος ξέρει, έχει μια οριστική απάντηση γιατί οι άνθρωποι δεν είναι τόσο χαρούμενοι για την οικονομία όσο θα μπορούσαν να είναι.
Και δεν λέμε στους ανθρώπους πώς πρέπει να σκέφτονται ή να αισθάνονται για την οικονομία.
Δεν είναι αυτή η δουλειά μας. Οι άνθρωποι βιώνουν αυτό που βιώνουν.

Η αλήθεια

Αντίθετα, ο Powell - ο οποίος είχε προηγουμένως αντιμετωπίσει την υπερθέρμανση της δημοσιονομικής πολιτικής του Biden, δηλαδή το χρέος εκτός ελέγχου, το οποίο για πολλούς μέσα στη Fed είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ο πληθωρισμός παραμένει τόσο ισχυρός όσο είναι - έσπευσε να επισημάνει ότι εάν αποτύχει να κάνει σωστά τη δουλειά του αυτή τη φορά και να περιορίσει τον πληθωρισμό (σε αντίθεση με το καταστροφικό επεισόδιο χαλάρωσης του 2020-2022 που τελείωσε με τον χειρότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών), θα ήταν καταστροφή και θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερο πόνο για την πλειοψηφία των Αμερικανών.
... θα είναι επώδυνο για τους ανθρώπους, αλλά ο απόλυτος πόνος θα ήταν μια περίοδος, μια μακρά περίοδο υψηλού πληθωρισμού.
Είναι οι άνθρωποι, τα άτομα με χαμηλό εισόδημα που βρίσκονται στο περιθώριο της οικονομίας, που έχουν τη χειρότερη εμπειρία, που βιώνουν τον περισσότερο πόνο από τον πληθωρισμό.
Το γεγονός ότι είναι οι «άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα» που πλήττονται περισσότερο από την πολιτική του Powell μπορεί να έχει να κάνει με το γιατί οι φιλελεύθεροι οικονομολόγοι και ειδικοί, που ζουν στους θύλακές τους της ανώτερης μεσαίας τάξης και αγοράζουν τα αγαθά τους με την εταιρική κάρτα τους, είναι τόσο μπερδεμένος σχετικά με το γιατί η ανάκαμψη του Biden είναι τόσο μισητή από τους περισσότερους.

Οι λόγοι

Ένα πρόσφατο σημείωμα του Dario Perkins της TS Lombard με τίτλο "Γιατί όλοι μισούν αυτήν την οικονομία (εκτός από τους οικονομολόγους)" που έχει κάνει καλή δουλειά όχι μόνο εξηγώντας γιατί «οι οικονομολόγοι είναι μπερδεμένοι» (ακόμη περισσότερο από το συνηθισμένο), αλλά και πώς μπορούν να μπερδευτούν.
Σύμφωνα με τον Perkins, "τα στοιχεία λένε ότι η οικονομική κατάσταση δεν θα μπορούσε πραγματικά να είχε εξελιχθεί καλύτερα τα τελευταία δύο χρόνια.
Δεν υπήρξε ύφεση (ούτως ή άλλως όχι "κατάλληλη"), ο πληθωρισμός έχει μειωθεί πολύ και η ανεργία είναι σε χαμηλά επίπεδα γενεών.
Οι μισθοί αυξάνονται ραγδαία».
Αλλά, σημειώνει επίσης, "στο ευρύ κοινό σαφώς δεν αρέσει αυτή η οικονομία, κάτι που είναι μεγάλη υπόθεση εάν είσαι πολιτικός που επιδιώκει να επανεκλεγεί.
Γιατί λοιπόν είναι όλοι τόσο γκρινιάρηδες;
Μήπως οι οικονομολόγοι δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα;"
Εδώ είναι τα βασικά σημεία που επισημαίνει ο Perkins για να απαντήσει σε αυτές τις ρητορικές ερωτήσεις και να εξηγήσει γιατί:
Ενώ η συζήτηση για την γκρίνια των καταναλωτών έχει επικεντρωθεί στις ΗΠΑ, δεν είναι απλώς μια ιστορία των ΗΠΑ.
Η αυτοπεποίθηση έπεσε παντού κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεν έχει ανακάμψει ποτέ πλήρως.
Αν μη τι άλλο, τα δεδομένα των ΗΠΑ είναι λίγο ανάμεικτα - με μια αξιοσημείωτη απόκλιση μεταξύ των δύο βασικών αναγνώσεων - και οι άνθρωποι εκτός των ΗΠΑ είναι ακόμη πιο γκρινιάρηδες από τους Αμερικανούς.
Αυτό οφείλεται πιθανώς στο ότι οι ΗΠΑ απολάμβαναν μια άνθηση μετά την πανδημία που απουσίαζε αλλού.
Οι ΗΠΑ έκαναν το πάρτι, αλλά όλος ο κόσμος είχε το hangover.
Μια δημοφιλής εξήγηση για τη χαμηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι ότι οι άνθρωποι απλώς τσακώνονται, ίσως από πολιτική προκατάληψη.
Δεν τους αρέσει ο τρόπος που λειτουργούν οι οικονομίες τους, αλλά η δική τους κατάσταση είναι στην πραγματικότητα πολύ καλή.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση στις ΗΠΑ φάνηκε να το επιβεβαιώνει.
Σύμφωνα με την KPMG, το 54% των Αμερικανών ήταν αισιόδοξοι για τη δική τους οικονομική κατάσταση, ενώ μόνο το 37% πίστευε ότι η οικονομία θα πήγαινε καλά.
Βλέπουμε την ίδια απόκλιση στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών, τόσο στις ΗΠΑ όσο και αλλού.
Αλλά αυτή η θεωρία είναι σωστή.
Όπου έχουμε ιστορικά δεδομένα για αυτήν την απόκλιση, βλέπουμε ότι (i) οι άνθρωποι είναι ΠΑΝΤΑ πιο αισιόδοξοι για τη δική τους κατάσταση και (ii) αυτές οι προσδοκίες δεν αλλάζουν πολύ με την πάροδο του χρόνου.
Για να το διορθώσουμε αυτό, πρέπει να ομαλοποιήσουμε τις μετρήσεις εμπιστοσύνης.
Όταν το κάνουμε αυτό, το χάσμα στο συναίσθημα εξαφανίζεται.
Χρειαζόμαστε μια καλύτερη εξήγηση.
Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι τα συγκεντρωτικά στοιχεία για το ΑΕΠ και την απασχόληση υπερβάλλουν πόσο καλά πηγαίνει η οικονομία.
Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι υπήρξε μεγάλη μετανάστευση από το 2022.
Αυτό έχει αυξήσει τις συνολικές δαπάνες, αλλά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ συχνά μειώνεται.
Ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, υφίστανται κατά κεφαλήν ύφεση εδώ και 18 μήνες.
Αλλά αυτή η εκτίμηση δεν λειτουργεί πραγματικά για τις ΗΠΑ, όπου δεν υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ του ΑΕΠ και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Η πραγματικότητα

Η καλύτερη εξήγηση είναι απλούστερη.
Οι κανονικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικό τρόπο να βλέπουν τον πληθωρισμό σε σύγκριση με τους οικονομολόγους/κεντρικούς τραπεζίτες.
Ακόμα κι αν οι τιμές δεν αυξάνονται πλέον γρήγορα, εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερες από ό,τι πριν από τρία χρόνια.
Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται κατά 30% παντού και χρειάζεστε μια υποθήκη για να πάτε μια τετραμελή οικογένεια σε ένα εστιατόριο.
Οι άνθρωποι δεν τους αρέσει να πληρώνουν περισσότερα για τα ίδια πράγματα, ακόμα κι αν οι μισθοί έχουν αυξηθεί.
Θα μπορούσατε να ονομάσετε αυτό το αντίστροφο χρήμα ψευδαίσθηση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται.
Και δεν είναι μόνο το επίπεδο τιμών που είναι ενοχλητικό.
Οι άνθρωποι έχουν επίσης την αίσθηση ότι τους ξεσκίζουν.
Αυτό δεν είναι απλώς μια ατμόσφαιρα.
Όπως συμπεραίνει ο Perkins, "αυτά είναι ζητήματα που οι μακροοικονομολόγοι έχουν αγνοήσει.
Αυτό πρέπει να αλλάξει" και σε ορισμένους κύκλους, βλέπουμε την αλλαγή: ακόμη και αυτό το υπερφιλελεύθερο προπύργιο των πρώην ειδικών του Politico, ο Axios, βίωσε πρόσφατα μια στιγμή, που σημασία δεν έχει ο μειούμενος πληθωρισμός από έτος σε έτος, αυτό που διατυμπανίζει ο Λευκός Οίκος με κάθε ευκαιρία, αλλά ο σωρευτικός πληθωρισμός από το 2021...
... αυτό έχει σημασία, και - παραδόξως - απουσία μιας ύφεσης που συνθλίβει τα εισοδήματα ή χειρότερα, ότι ο υψηλός σωρευτικός πληθωρισμός των τελευταίων τριών ετών δεν θα πέσει ποτέ ξανά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης