Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας - Σε περιορισμό η χρήση για τουλάχιστον δύο χειμώνες

Καταρρέει το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας - Σε περιορισμό η χρήση για τουλάχιστον δύο χειμώνες
Κλειδί ο πυρηνικός σταθμός της Zaporizhzhia
Οι Ουκρανοί θα ενταχθούν σε προγράμματα περιορισμού της ηλεκτρικής ενέργειας για δύο χειμώνες, σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Ενεργειακών Ερευνών στην Ουκρανία.
Οι ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας έχουν ενταθεί από τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μπλακ άουτ σε πολλές περιοχές, καθώς η μισή ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα της χώρας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Κλειδί η Zaporizhzhia

Ο Oleksandr Kharchenko τονίζει ότι οι περιορισμοί δεν θα ήταν απαραίτητοι, εάν ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στη Zaporizhzhia ήταν και πάλι στα χέρια της Ουκρανίας.
Ο γιγαντιαίος πυρηνικός σταθμός που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας και σταμάτησε να παράγει ενέργεια το 2022, σημειώνει το Sky News.
Και οι δύο χώρες έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη για βομβαρδισμό του εργοστασίου και κίνδυνο σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος.
"Η κατάσταση του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας βρίσκεται σήμερα σε τρία σημεία μέγιστης λειτουργικής ικανότητας από τα 12", δήλωσε ο  Kharchenko στο ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι Kyiv24.
"Αν μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να επιστρέψουμε στη διαχείριση του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhia και να θέσουμε σε λειτουργία τουλάχιστον δύο με τρεις μονάδες, θα ήταν ένας τεράστιος παράγοντας που θα άλλαζε την κατάσταση στο ενεργειακό σύστημα.
"Οι περιορισμοί θα ήταν πρακτικά περιττοί ή θα χρειάζονταν πολύ σπάνια", σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης