Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσκόπηση GPO: Παγιώνεται κάτω του 30% η ΝΔ, 2ος ο ΣΥΡΙΖΑ με 13,7%, 3ο το ΠΑΣΟΚ - Νικητές Τσίπρας και ...ακροδεξιά

Δημοσκόπηση GPO: Παγιώνεται κάτω του 30% η ΝΔ, 2ος ο ΣΥΡΙΖΑ με 13,7%, 3ο το ΠΑΣΟΚ - Νικητές Τσίπρας και ...ακροδεξιά
Τον Αλέξη Τσίπρα προκρίνουν οι πολίτες ως αδιαφιλονίκητο ρυθμιστή στις εξελίξεις της Κεντροαριστεράς
Η πρώτη δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας μετά τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου δεν κρύβει εκπλήξεις ως προς τη γεωμετρία των πολιτικών δυνάμεων, καθώς, λίγο έως πολύ, ο συσχετισμός που αναδείχθηκε από την ευρωκάλπη φαίνεται να παγιώνεται.
Ειδικότερα, η μεν Νέα Δημοκρατία αδυνατεί να υπερβεί το 30%, ενώ οι δε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μένουν στα ... χαμηλά με 13,7% και 12,4% αντίστοιχα στην πρόθεση ψήφου.
Παρόλα αυτά, η σχετική σφυγμομέτρηση καταγράφει μεγάλες εκπλήξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς και προμηνύει μια πιθανή επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο οι ερωτώμενοι, σε ποσοστό 19%, επιλέγουν ως δυνητικό ηγέτη ενός ενιαίου Κεντροαριστερού χώρου.
Με αυτό το ποσοστό ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται έτσι να ρίχνει ... double score στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, ο οποίος συγκεντρώνει 9,3%.

Πρόθεση ψήφου

1_24.webp

Ως προς την πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 29,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,7%, το ΠΑΣΟΚ 12,4%, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση 8%, η Νίκη 3,3%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,1%, η Φωνή Λογικής 3,3% και η Νέα Αριστερά 1,9%.

2_18.webp



Το 58,3% αντιμετωπίζει αρνητικά και μάλλον αρνητικά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, έναντι 33,8% που τον είδαν θετικά.

3_11.webp


Ως προς την αποχή, οι μισοί (50,3%) δηλώνουν ότι απείχαν από τις ευρωεκλογές για πρακτικούς λόγους (υγεια, εργασία, απόσταση), το 26,3% ήθελε να στείλει μήνυμα διαμαρτυρίας και το 19,7% δεν τον εξέφρασε κανένα κόμμα.

Κεντροαριστερά: Αδιαφιλονίκητο φαβορί ο Τσίπρας ως ενωτική φιγούρα του χώρου

Ακολούθως, η δημοσκόπηση εξετάζει τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας στην Κεντροαριστερά.
Στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται στο ερώτημα ποιο πρόσωπο μπορεί να ενώσει την κεντροαριστερά με ποσοστό 19%.
Ακολουθούν ο Στ. Κασσελάκης με 10,6%, ο Ν. Ανδρουλάκης με 10,4%, ο Χ. Δούκας με 9,3%, ο Π. Γερουλάνος με 6,2%, ο Μ. Χριστοδουλάκης με 4,7%, ο Π. Χρηστίδης με 4,1%. «Κανείς από αυτούς» απαντά η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, με ποσοστό 28%.

4_9.webp

Ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται συντριπτικά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, στο ίδιο ερώτημα, με ποσοστό 45,6% έναντι του Στ. Κασσελάκη ενώ ακολουθεί ο Χ. Δούκας με 9,8% και πιο πίσω ο Ν. Ανδρουλάκης με 6,2%.


5_11.webp
Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ προηγείται ο Ν. Ανδρουλάκης (32,2%), ακολουθεί ο Αλ. Τσίπρας (!) με 13,4%, έπεται ο "Π. Γερουλάνους με 12,8%, πολύ κοντά ο Χάρης Δούκας με 12,4%, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης (8,7%), ο Π. Χρηστίδης (4,7%) και τελευταίος ο Στ. Κασσελάκης με 2,1%.

6_4.webp

Συνεγασία στην Κεντροαριστερά: «Ναι» από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, επιφυλακτικοί αυτοί του ΠΑΣΟΚ


Στο ερώτημα για το κατά πόσο πρέπει να συνεργαστούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (70,9%) απαντά «ναι» και «μάλλον ναι» έναντι 28,4% που απαντά αρνητικά.

7_6.webp

Το αντίστοιχο ποσοστό στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ είναι οριακά πλειοψηφικό, αλλά αισθητά χαμηλότερο.

8_3.webp

Το 52,3% απαντά ναι και μάλλον ναι, έναντι 44,1% που απαντά όχι και μάλλον όχι.


ΠΑΣΟΚ: Εντολή για άμεση  εκλογή ηγεσίας

9_1.webp

Στην δημοσκόπηση, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (ποσοστό 66,4%) πιστεύει ότι πρέπει το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει άμεσα στην διαδικασία εκλογής προέδρου, έναντι μόλις 24,1% που πιστεύει το αντίθετο.
Αυτό σημαίνει ότι η κοινή γνώμη συμμερίζεται την άποψη που εκφράζουν οι «επισπεύδοντες» του ΠΑΣΟΚ, που ζητούν από τον Ν. Ανδρουλάκη να στήσει κάλπες εντός του 2024.


Καταλληλότερος για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρουλάκης - Έκπληξη Γερουλάνου - Χαμηλές πτήσεις Δούκα

10_4.webp

Όταν το ερώτημα εξειδικεύεται για το ποιο πρόσωπο είναι κατάλληλο να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Αδρουλάκης προηγείται με 20,7%, και ακολουθεί ο Χάρης Δούκας με 16,5%.
Τρίτος ο Παύλος Γερουλάνος (13,3%) και Μ. Χριστοδουλάκης (8,8%), Π. Χρηστίδης (5,6%).
Κανένας από αυτούς, απαντά το 21%.

10_5.webp

Ωστόσο στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το σκηνικό εμφανίζεται διαφορετικό, αφού μπορεί ο Ν. Ανδρουλάκης να προηγείται με double score (34,5%), αλλά  δεύτερος έρχεται εν προκειμένω ο Π. Γερουλάνος (17,7%) και ακολουθεί χαμηλότερα ο Χάρης Δούκας (17,2%). 
Έπονται Μ. Χριστοδουλάκης (13,6%) και Π. Χρηστίδης 2,5%.

11_4.webp

Σημειώνεται ότι ουδείς έχει καταθέσει δημοσίως την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης