Τελευταία Νέα
Διεθνή

Austin: Οι ΗΠΑ επιδιώκουν διπλωματική συμφωνία για να αποτραπεί ένας πόλεμος Ισραήλ – Hezbollah

Austin: Οι ΗΠΑ επιδιώκουν διπλωματική συμφωνία για να αποτραπεί ένας πόλεμος Ισραήλ – Hezbollah
Οι βομβαρδισμοί και η κλιμάκωση της βίας στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ έχουν οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια και στις δύο πλευρές των συνόρων
Η Ουάσινγκτον εργάζεται με την μορφή του κατεπείγοντος για μια διπλωματική συμφωνία που θα επιτρέψει στους πολίτες του Ισραήλ και του Λιβάνου να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Lloyd Austin, προειδοποιώντας για τις "καταστροφικές συνέπειες" που θα είχε ένας νέος πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Hezbollah.
Οι βομβαρδισμοί και η κλιμάκωση της βίας στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ έχουν οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια και στις δύο πλευρές των συνόρων, με την αναζωπύρωση της έντασης να εγείρει φόβους για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του εβραϊκού κράτους και της ένοπλης λιβανέζικης οργάνωσης.
"Οι προκλήσεις της Hezbollah απειλούν να παρασύρουν τον ισραηλινό λαό και τον λιβανέζικο λαό σε έναν πόλεμο που οι ίδιοι δεν θέλουν. Ένας τέτοιος πόλεμος θα ήταν καταστροφή για τον Λίβανο και θα ήταν καταστροφικός για τους αθώους Ισραηλινούς και Λιβανέζους πολίτες", τόνισε ο Austin στην αρχή της συνάντησής του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Joav Gallant στο αμερικανικό Πεντάγωνο.
"Ένας ακόμη πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Hezbollah θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο, με καταστροφικές συνέπειες για τη Μέση Ανατολή", δήλωσε ο Austin.
"Η διπλωματία είναι μακράν ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί μια περισσότερη κλιμάκωση. Επομένως, επιδιώκουμε με την μορφή του κατεπείγοντος μια διπλωματική συμφωνία που θα αποκαταστήσει τη διαρκή ηρεμία στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ και θα επιτρέψει στους αμάχους να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου" πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, Jahi Hanegby, ανέφερε ότι θα εργαστεί τις επόμενες εβδομάδες προσπαθώντας να επιλύσει τη σύγκρουση με την Hezbollah και ότι προτιμά μια διπλωματική λύση.
Στο Πεντάγωνο, ο Γκάλαντ τόνισε ότι θα συζητούσε τη στρατιωτική ετοιμότητα με τον Austin.
"Εργαζόμαστε στενά μαζί για να επιτύχουμε μια συμφωνία, αλλά πρέπει επίσης να συζητήσουμε την ετοιμότητα για κάθε πιθανό σενάριο", δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.
Ο Gallant θα συνεχίζει τις διαβουλεύσεις του με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον σήμερα, σε ένα πλαίσιο εντάσεων με την κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden για την παράδοση όπλων στο Ισραήλ.
Χθες Δευτέρα, έγινε δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken, ο οποίος κάλεσε επίσης το Ισραήλ να αποφύγει μια νέα κλιμάκωση στον Λίβανο, ενώ διεξήχθησαν συνομιλίες για τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Hamas στη Γάζα.

Το Ισραήλ επιθυμεί διπλωματική λύση στη σύγκρουση με τη Hezbollah

Το Ισραήλ θα προτιμούσε μια διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης με τη Hezbollah, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, σύμφωνα με όσα γνωστοποιεί ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Matthew Miller.
Οι βομβαρδισμοί στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, που έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν από τις εστίες τους που βρίσκονται σε περιοχές και στις δύο πλευρές των συνόρων, έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, εγείροντας έντονους φόβους για ολοκληρωτική σύγκρουση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης