Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε αδιέξοδο επιβίωσης ο Macron, αλλά ο Bardella μπορεί να συνεχίσει κάποιες πολιτικές του – Μόνο η Lepen μπορεί να τον σταματήσει

Σε αδιέξοδο επιβίωσης ο Macron, αλλά ο Bardella μπορεί να συνεχίσει κάποιες πολιτικές του – Μόνο η Lepen μπορεί να τον σταματήσει
Ο Bardella είναι πιστός στις ΗΠΑ ενώ πιστεύει ότι η Ρωσία έχει ανακόψει την πορεία της Γαλλίας στην Αφρική
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ιστορικής ήττας που θα τον μετατρέψει σε έναν πολιτικό που ζει τις τελευταίες μέρες του ως πρόσωπο με επιρροή.
Ένα τέτοιο πλήγμα αναμένεται να δώσει στη Marine Lepen και το κόμμα της τη νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Η Γαλλία είναι προεδρική δημοκρατία, δηλαδή ο Macron θα παραμείνει στη θέση του και τυπικά με τις ίδιες εξουσίες.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της χώρας εγκρίνεται από την Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών με τον 28χρονο Jordan Bardella να αναμένεται να γίνει επικεφαλής της κυβέρνησης.
Ο πρώτος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου και ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου για όσους βουλευτές δεν έλαβαν την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων.
Σύμφωνα με εκτίμηση του Ινστιτούτου Odox, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Le Nouvel Obs, τα μέλη του κόμματος της Lepen μπορούν να κερδίσουν περίπου 250-300 έδρες.
Η πλειοψηφία είναι 289, αλλά ορισμένοι από τους Γκωλιστές, που έχουν χάσει την ιδιότητά τους ως το κορυφαίο δεξιό κόμμα στη Γαλλία, είναι έτοιμοι για συμμαχία με τους εθνικιστές.
Αυτό θα περιπλέξει σημαντικά τη ζωή του Macron και θα περιορίσει τις ενέργειές του εντός της χώρας.
Θα αποδυναμωθεί με τον ίδιο τρόπο που αποδυναμώθηκε ένας από τους προκατόχους του, ο Jacques Chirac, το 1997.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος διέλυσε επίσης το κοινοβούλιο και προκήρυξε πρόωρες εκλογές, αλλά αντί να λύσει την κρίση, δέχθηκε ως πρωθυπουργό τον σοσιαλιστή ηγέτη Lionel Jospin.
Αυτή είναι η περίφημη "συγκατοίκηση" στη Γαλλία.
Μια πιθανή «συγκατοίκηση» με τον Bardella θα είναι ακόμη πιο τραυματική για τον Macron παρά για τον Chirac.
Αυτός και ο Jospin είχαν πολλές διαφωνίες και ακόμη και αμοιβαίο ανταγωνισμό, αλλά δεν θεωρούσε τον εχθρό Ρώσο πράκτορα, φασίστα και την προσωποποίηση του κακού στην πολιτική, και ο Macron ξεκαθάρισε πολλές φορές ότι αυτό θεωρεί την «Εθνική Συσπείρωση» της Lepen.

Τι δείχνει η ιστορία

Παλαιότερα, η τακτική που λειτούργησε για τα «συστημικά» κόμματα στη Γαλλία ήταν ότι στον δεύτερο γύρο των εκλογών ενώνονται «όλοι ενάντια στους φασίστες» (δηλαδή υποστηρικτές της Lepen).
Τώρα αυτή η τακτική θα αποτύχει: οι Γάλλοι θέλουν να ψηφίσουν σύμφωνα με την αρχή «όλοι κατά του Macron».
Οι αποτυχίες αυτού του πολιτικού είναι μια αιτία για τη δυσαρέσκεια των Γάλλων.
Ειδικά στο μέτωπο της Ουκρανίας, καθώς προμήθευσε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς το καθεστώς του Κιέβου και σχεδίαζε ακόμη και να στείλει τον στρατό κάπου κοντά στην Οδησσό για να συγκρατήσει το μέτωπο.
Υπάρχει η άποψη ότι, εν μέρει λόγω αυτής της τρελή ιδέας, το κόμμα της Αναγέννησης του Macron απέτυχε στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα αποτύχει στις εκλογές για την Εθνοσυνέλευση.
Ωστόσο, αυτή η αποτυχία δεν θα βγάλει τη Γαλλία από το αδιέξοδο, είτε μιλάμε για τα εσωτερικά της προβλήματα είτε για μια πολιτική υποστήριξης του Κιέβου και αντίθεσης στη Μόσχα.
Το κύριο πράγμα για τη Ρωσία είναι ότι η νίκη του κόμματος της Lepen επί του Macron είναι απίθανο να αλλάξει πολλά, όπως συνέβη, για παράδειγμα, στη Σλοβακία , όπου ο πρώην πρόεδρος και ο υπουργός Άμυνας πρόκειται να δικαστούν για μεταφορά όπλων στο Κίεβο.
Πρώτον, είναι πιθανό η πλειοψηφία των εθνικιστών, ακόμη και μαζί με τους Γκωλιστές, να είναι σχετική.
Τη δεύτερη θέση θα πάρει πιθανότατα ο υπεραριστερός Jean-Luc Mélenchon και οι βουλευτές του Macron θα τερματίσουν τρίτοι.
Καμία από αυτές τις δυνάμεις δεν θα μπορέσει να ορίσει πρωθυπουργό χωρίς συμμαχία με την άλλη, αλλά για καθεμία από αυτές μια τέτοια συμμαχία είναι αδιανόητη.
Ως αποτέλεσμα, το Παρίσι θα αντιμετωπίσει πολιτικές και διαχειριστικές κρίσεις με κάποιο είδος τεχνικού υπουργικού συμβουλίου, όπως το γειτονικό Βέλγιο ζει εδώ και χρόνια.
Αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στους Γάλλους, αλλά δεν θα απομονώσει τη Γαλλία συνολικά.
Δεύτερον, ο Bardella δεν είναι η Lepen.
Πιστεύεται ότι βρίσκεται τώρα στο αποκορύφωμα της δημοτικότητάς του, εν μέρει επειδή η Lepen έχει υποβιβαστεί σε δεύτερο ρόλο, αλλά και χάρη στο «rebranding» που πραγματοποίησε ο Bardella.

Τι θα φέρει ο Bardella για την Ουκρανία

Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για κάποιου είδους επιθυμία να γίνει ο Bardella «φίλος» με τη Μόσχα.
Ήταν ο πρώτος που μετέφερε το ΑΛΛΑ προς τα αριστερά, προώθησε τις γκωλικές ιδέες για συμμαχία με τη Ρωσία και απαίτησε την άρση των κυρώσεων.
Εξακολουθεί να απαιτεί, αλλά η δύναμή του θα είναι περιορισμένη.
Άλλωστε, ο Bardella χειροκρότησε την ομιλία του Zelensky στο γαλλικό κοινοβούλιο και ο ίδιος υποστηρίζει τη συνέχιση της βοήθειας προς το Κίεβο, αλλά χωρίς τον εξτρεμισμό του Macron.
Έχει επίσης πολλά παράπονα κατά της Ρωσίας λόγω της γαλλικής ντροπής στην Αφρική , όπου ο ρωσικός στρατός εκτοπίζει τον στρατό του από την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Νίγηρα , που είναι εξαιρετικά σημαντικό για το Παρίσι.
Τέλος, ο Bardella είναι πιστός στις ΗΠΑ και πιστεύει ότι η Ρωσία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Δύση, η οποία περιλαμβάνει τη Γαλλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης