Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ για ΗΠΑ στον Ινδικό Ωκεανό - Η Ρωσία αποκτά πρόσβαση σε στρατιωτικές βάσεις στην Ινδία και ανατρέπει τα πάντα στην Ασία

Σοκ για ΗΠΑ στον Ινδικό Ωκεανό - Η Ρωσία αποκτά πρόσβαση σε στρατιωτικές βάσεις στην Ινδία και ανατρέπει τα πάντα στην Ασία
Ρωσία - Ινδία υπογράφουν τη συμφωνία RELOS που ανατρέπει τα πάντα στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας και του Ειρηνικού
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin εξόργισε τις ΗΠΑ με τις επισκέψεις του στη Βόρεια Κορέα και το Βιετνάμ αλλά η Ουάσιγκτον έχει τρελαθεί με την επίσκεψη του Narendra Modi στη Μόσχα.
Η Ινδία και η Ρωσία προετοιμάζονται για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Narendra Modi στη Μόσχα στις αρχές Ιουλίου για συνομιλίες με τον πρόεδρο Vladimir Putin, αναφέρουν οι Hindustan Times.
Σύμφωνα με τον στενό συνεργάτη του Putin, Yuri Ushakov, οι προετοιμασίες για την επίσκεψη Modi βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η ημερομηνία πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα, πρόσθεσε ο Ushakov.
Αυτό θα είναι το πρώτο ταξίδι του Modi στη Ρωσία από το 2019.

O Putin εξοργίζει τις ΗΠΑ 


Οι ηγέτες των δύο χωρών συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στη Σαμαρκάνδη στις 16 Σεπτεμβρίου 2022.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία Rahmah Emanuel είπε στους New York Times ότι οι πρόσφατες επισκέψεις του Putin στη Βόρεια Κορέα και το Βιετνάμ κάνουν πραγματικότητα τους χειρότερους φόβους της Ουάσινγκτον, καθώς η Ρωσία εδραιώνει σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας με χώρες που η αμερικανική ηγεσία δεν έχει υπό τον έλεγχό της, επισημαίνει η γεωπολιτική αναλύτρια Lyuba Lulko.
Ο Putin χρειάστηκε μόλις τέσσερις ημέρες στην Ασία για να «εξοργίσει την Ουάσιγκτον», ανέφερε η εφημερίδα προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του Ρώσου πρόεδρου στην Πιονγκγιάνγκ και το Ανόι ήρθε ως ισχυρή υπενθύμιση των ιστορικών στρατιωτικών δεσμών της Ρωσίας στην περιοχή.

Ο Modi παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές των ΗΠΑ

Η Ινδία δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτούς τους δεσμούς.
Η Ουάσιγκτον επιδιώκει να προσεταιριστεί το Νέο Δελχί εδώ και πολύ καιρό προκειμένου να αντιμετωπίσει τη Ρωσία και την Κίνα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Οι ΗΠΑ δεν επιβάλλουν κυρώσεις στην Ινδία για την αγορά ρωσικών όπλων, ούτε ασκούν πίεση στη χώρα για την αγορά ρωσικού πετρελαίου.
Ωστόσο, ο Modi θα περάσει την «κόκκινη γραμμή» ερχόμενος στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Putin.
Η Ρωσία και η Ινδία αναμένεται να συνάψουν σειρά σημαντικών συμφωνιών σε διμερή βάση, για παράδειγμα, για την προμήθεια ενεργειακών πόρων.
Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Ρωσίας και της Ινδίας αυξήθηκαν κατά 1,8 φορές και ανήλθαν σε περίπου 65 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, κυρίως λόγω των αγορών ρωσικού πετρελαίου από την Ινδία.
Ο Putin και ο Modi θα συζητήσουν επίσης ιδέες που σχετίζονται με το θέμα του κοινού νομίσματος BRICS.
Η σύνοδος κορυφής των BRICS στο Καζάν τον Οκτώβριο αναμένεται να είναι ένα ιστορικής σημασίας γεγονός.
Η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη μόλις υπέβαλαν αιτήσεις ένταξης στους BRICS.
Το θέμα του μεταφορικού διαδρόμου Βορρά-Νότου προς την Ινδία μέσω του Ιράν και του Αφγανιστάν είναι επίσης σχετικό.
PUTIN_MODI.jpeg

Τεκτονικές αλλαγές στην Ασία με τη συμφωνία RELOS - Πανικός στις ΗΠΑ

Η υπογραφή της συμφωνίας RELOS προβληματίζει εντονότατα τις ΗΠΑ, καθώς οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βγαίνουν πολλαπλώς ωφελημένες. 
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα η Ρωσία έχει ήδη εγκρίνει το προσχέδιο της πολυαναμενόμενης συμφωνίας.
Η συμφωνία θα επιτρέψει στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών να χρησιμοποιούν η μία τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της άλλης.
Με βάση τη RELOS, οι χώρες εταίροι θα μπορούν να αποκτήσουν «εύκολη πρόσβαση» η μία στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του άλλου — δηλαδή σε λιμάνια και αεροπορικές βάσεις, με το κόστος και τα τέλη να επανυπολογίζονται σε συνεχή βάση.
Η συμφωνία προβλέπει τη συντήρηση πολεμικών πλοίων, στρατιωτικών αεροσκαφών και την ανάπτυξη στρατιωτικού προσωπικού και των δύο χωρών κατά τη διάρκεια επισκέψεων και κοινών ασκήσεων.
Μια έκθεση από το Ινστιτούτο Αμυντικών Μελετών και Αναλύσεων Manohar Parrikar σημειώνει ότι η συμφωνία RELOS με τη Ρωσία θα δώσει στην Ινδία «πρόσβαση στα ρωσικά λιμάνια στην Αρκτική», δίνοντας έτσι πολύτιμες εμπειρίες στο ινδικό πολεμικό ναυτικό στα πολικά ύδατα.
Αντίθετα, πολεμικά πλοία και αεροσκάφη του ρωσικού ναυτικού θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ινδικά λιμάνια και βάσεις στον Ινδικό Ωκεανό.
Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη Ρωσία α στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Αμερικανοί αναμφίβολα θα είναι έξαλλοι καθώς εδώ και καιρό μιλούσαν για παρακμή της στρατηγικής συνεργασίας Ρωσίας-Ινδίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης