Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θεσπίζονται ευρωπαϊκοί κανόνες για την ευζωία γατιών και σκυλιών

tags :
Θεσπίζονται ευρωπαϊκοί κανόνες για την ευζωία γατιών και σκυλιών
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει ακόμη να υιοθετήσει τη θέση του επί του σχεδίου νόμου…
Τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε κοινή θέση την Τετάρτη (26 Ιουνίου) σχετικά με την πρώτη νομοθεσία του μπλοκ για την καλή διαβίωση των γατών και των σκύλων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Δεκέμβριο του 2023 για πρώτη φορά ελάχιστα πρότυπα για τις γάτες και τους σκύλους που διατηρούν οι εκτροφείς, τα καταστήματα πώλησης και τα καταφύγια, προκειμένου να εναρμονιστούν τα κριτήρια ευζωίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο κανονισμός για τις γάτες και τους σκύλους και η νέα νομοθεσία για τη βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων κατά τη μεταφορά τους είναι οι μόνες προτάσεις της αναθεώρησης των κανόνων της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων της προηγούμενης θητείας.
«Πάρα πολλοί Ευρωπαίοι αγαπούν πολύ τα ζώα, και αυτές οι διαπραγματεύσει το δείχνουν ξεκάθαρα», δήλωσε ο Φλαμανδός υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Ευημερίας των Ζώων Ben Weyts σε δελτίο Τύπου.
«Θέτουμε τώρα μια καλή βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη μιας πολιτικής για τα ζώα σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.
Η πρόταση της Επιτροπής, η οποία εγκρίθηκε από τους υπουργούς στο Συμβούλιο, θα απαιτεί όλες οι γάτες και οι σκύλοι να φέρουν μικροτσίπ και να καταγράφονται σε εθνική βάση δεδομένων πριν πωληθούν ή δωριστούν.
Ωστόσο, η ΜΚΟ Four Paws δήλωσε ότι όλες οι γάτες και τα σκυλιά θα πρέπει να φέρουν τσιπ – όχι μόνο όσες αλλάζουν ιδιοκτήτη. Επισήμαναν ότι αυτή η εξαίρεση θα ευνοούσε να συνεχιστεί το παράνομο εμπόριο κατοικίδιων ζώων.
«Η εξαίρεση των ζώων που μπορεί να μην βρίσκονται σε εγκαταστάσεις (…), που αφορά στις περισσότερες γάτες και σκύλοι, που είναι αδέσποτα ή ιδιωτικά κατοικίδια, από το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού θα επιτρέψει τη διαιώνιση των σημερινών κενών, της απάτης και της στρέβλωσης της αγοράς», δήλωσε η Γεωργία Διαμαντοπούλου, συντονίστρια των Four Paws, σε δελτίο Τύπου.
Τα κράτη μέλη πρότειναν επίσης να απαγορευτεί η διασταύρωση γατών και σκύλων με άγρια είδη, όπως οι φυλές λυκόσκυλων, και να αποκλειστούν από την αναπαραγωγή ζώα με «ακραία χαρακτηριστικά».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει ακόμη να υιοθετήσει τη θέση του επί του σχεδίου νόμου.
Οι Four Paws ελπίζουν ότι θα υιοθετήσει μια πιο φιλόδοξη προσέγγιση, όπως αντικατοπτρίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Κοινοβουλίου.
Η Επιτροπή Γεωργίας (AGRI) του Κοινοβουλίου θα αναλάβει την καθοδήγηση σε αυτόν τον φάκελο, με εισηγήτρια την Τσέχα Veronika Vrecionová (ECR) – η οποία επανεξελέγη για τη θητεία 2024-2029.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης