Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μία… τρύπα στο νερό η συμφωνία ασφαλείας ΕΕ και Ουκρανίας – Δεν έχει «Άρθρο 5» για συλλογική άμυνα

Μία… τρύπα στο νερό η συμφωνία ασφαλείας ΕΕ και Ουκρανίας – Δεν έχει «Άρθρο 5» για συλλογική άμυνα
Σύμφωνα με τη συνθήκη που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «σε περίπτωση μελλοντικής επίθεσης», η ΕΕ και η Ουκρανία δεν θα κάνουν τίποτα περισσότερο από το να «διαβουλευθούν μέσα σε 24 ώρες»
Η συμφωνία ασφαλείας που υπέγραψαν η ΕΕ και η Ουκρανία στις Βρυξέλλες δεν περιέχει τίποτα ανάλογο με την αρχή συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τη συνθήκη που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «σε περίπτωση μελλοντικής επίθεσης», η ΕΕ και η Ουκρανία δεν θα κάνουν τίποτα περισσότερο από το να «διαβουλευθούν μέσα σε 24 ώρες».
Όσον αφορά στην Ουκρανία, η ΕΕ επιβεβαίωσε τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη ληφθεί και επανέλαβε να συνεχίσει να τις τηρεί.
Η ΕΕ δεσμεύεται επίσης ότι θα συνεχίσει να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία και να καταπολεμήσει τα μέτρα που λαμβάνει η Μόσχα για να εξουδετερώσει τους περιορισμούς.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα συμβάλλει στην ασφάλεια της ΕΕ και των μελών της με την ανταλλαγή πληροφοριών και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ άλλων.

Διαβουλεύσεις

«Σε περίπτωση μελλοντικής επίθεσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία, κατόπιν αιτήματος και των δύο πλευρών, θα διαβουλευθούν εντός 24 ωρών για τις ανάγκες της Ουκρανίας καθώς ασκεί το δικαίωμά της αυτοάμυνας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», λέει η συνθήκη.
 
Η 10ετής συμφωνία εάν ...θα υπάρχει Ουκρανία

H Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία συνήψαν συμφωνία ασφαλείας μακράς πνοής, με την οποία οι Βρυξέλλες θα παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο για τουλάχιστον μια δεκαετία.
Το έγγραφο υπεγράφη εκ μέρους της ουκρανικής πλευράς από τον πρόεδρο Volodymyr Zelensky, ο οποίος άλλωστε ταξίδεψε στις Βρυξέλλες ακριβώς για αυτόν το σκοπό αναφέρει ανταποκριτής του TASS από τη βελγική πρωτεύουσα.
Η συμφωνία υπογράφηκε στο περιθώριο της διήμερης συνόδου κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται στο Βέλγιο, στην ατζέντα της οποίας περιλαμβάνονται, ειδικότερα, η σύγκρουση στην Ουκρανία και όλα τα συναφή θέματα.
Όπως ανέφερε νωρίτερα το Reuters, επικαλούμενο το draft, η συμφωνία ασφαλείας προβλέπει ότι σε περίπτωση «νέας επίθεσης κατά της Ουκρανίας» το Κίεβο και οι Βρυξέλλες θα συγκροτούν έναν έκτακτο μηχανισμό για «επείγουσες διαβουλεύσεις εντός 24 ωρών» προκειμένου οι Ευρωπαίοι να γνωρίζουν επακριβώς της ανάγκες του Κιέβου και να τις υπερκαλύπτουν πάραυτα.
Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο σε εννέα τομείς, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών όπλων, της στρατιωτικής εκπαίδευσης, της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία και της αποναρκοθέτησης.
Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός για τα προγράμματα αυτά δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
Η συμφωνία δεσμεύει τα ευρωπαϊκά κράτη να στηρίζουν το Κίεβο για τα επόμενα 10 χρόνια.

European Council President Charles Michel, left, and European Commission President Ursula von der Leyen, right, pose with Ukraine's President Volodymyr Zelenskyy as they take part in a signature ceremony of a security agreement during an EU summit in Brussels, Thursday, June 27, 2024. European Union leaders are expected on Thursday to discuss the next EU top jobs, as well as the situation in the Middle East and Ukraine, security and defence and EU competitiveness. (Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

Ειδικές συμφωνίες με Λιθουανία και Εσθονία

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, η Ουκρανία υπέγραψε ειδικές συμφωνίες ασφαλείας με τη Λιθουανία και την Εσθονία.
Μάλιστα, η τελετή υπογραφής μεταδόθηκε διαδικτυακά από το κανάλι του Γραφείου Τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τις συμφωνίες υπέγραψαν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky με τον Λιθουανό ομόλογό του Gitanas Nauseda και την Εσθονή πρωθυπουργό Kaja Kallas - η οποία σημειωτέον αναμένεται να αναλάβει την ηγεσία της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Πάντως, το ακριβές και λεπτομερές περιεχόμενο των συμφωνιών δεν ανακοινώθηκε από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

O Szijjarto μαρτύρησε την ΕΕ - «Θέλουν να στείλουν στρατιωτικούς στην Ουκρανία»

Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε την αποστολή στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία για την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Ουγγαρίας, Peter Szijjártó, ο οποίος συμμετείχε σε συνάντηση με συναδέλφους από χώρες της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
«Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell πρότεινε στις χώρες της ΕΕ να αρχίσουν να εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες στο έδαφος της Ουκρανίας. Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη πρόταση, που θα σήμαινε υπέρβαση μιας άλλης κόκκινης γραμμής», τόνισε σχετικά ο Szijjártó με σχόλιο του σε Ούγγρους δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.
Σημείωσε ότι η Ουγγαρία θεωρεί μια τέτοια πρωτοβουλία απαράδεκτη, καθώς αυτό θα μπορούσε να γίνει «πρακτικά το πρώτο βήμα προς την αποστολή Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία».
Η ομιλία του Szijjártó μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι M1.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης