Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πυρ ομαδόν των μικροεπενδυτών στη Γενική Συνέλευση της Lamda Development αλλά ο Αθανασίου βλέπει 15 ευρώ την μετοχή

Πυρ ομαδόν των μικροεπενδυτών στη Γενική Συνέλευση της Lamda Development αλλά ο Αθανασίου βλέπει 15 ευρώ την μετοχή
Ο ΕΝΦΙΑ των 0,25 λεπτών ανά στρέμμα η έκταση  του Ελληνικού - Πιο φθηνό και από αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου
Τα 6,5 ευρώ είναι τρέχουσα αξία της μετοχής της Lamda Development και στα 15 ευρώ όταν ολοκληρωθεί η πώληση 50.000 τ.μ  η  οποία αναμένεται να κλείσει στα μέσα  Ιουλίου 2024.
Το καυτό θέμα της πορείας τη μετοχής άνοιξε μόνος του ο διευθύνων σύμβουλος κ Οδυσσέας Αθανασίου προλαβαίνοντας εν μέρει τους μικροεπενδυτές, οι οποίοι έθεσαν  επιτακτικά το ζήτημα  με αρκετή «γκρίνια».
 Μικροεπενδυτής έθεσε το θέμα της απομάκρυνσης της Μαριάννα Λάτση από το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας η οποία μετακινήθηκε μετοχικά προς το όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που είχε μια ζηλευτή πορεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
 Η πορεία της μετοχής ήταν το βασικό θέμα συζήτησης  ενώ η πορεία των έργων ήταν σε δεύτερο πλάνο.
Ο κ Οδυσσέας Αθανασίου αναφέρθηκε στο βασικό μέτοχο τον κ. Σπύρο  Λάτση που στηρίζει το όραμα του Ελληνικού το οποίο  γίνεται πράξη επισημαίνοντας ότι το  Δεκέμβριο του 2026 θα προσφέρει διαμονή τους πρώτους κατοίκους και από το 2028  θα  εισπράττει  ενοίκια, σημειώνοντας ότι αντίστοιχα έργα ανάπτυξης  απαιτούν χρόνο  ωρίμανσης.

Πόσο αξίζει η μετοχή της Lamda

Η συζήτηση  για την πορεία της  μετοχής  άνοιξε  με τη διαφάνεια που προσδιόριζε την αξία του Ελληνικού στο 1,4 δισ  ευρώ, το ύψος των καταθέσεών σε 600 εκατ.  ευρώ και ο καθαρός δανεισμός  να μειώνεται στα 600 εκατ. ευρώ.
Το κόστος των 917 εκατ ευρώ για την απόκτηση της έκτασης του Ελληνικού το οποίο έχει αποπληρωθεί κοντά στο  50%.
Το συνολικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο εκτιμάται στα 3,3 δισ ευρώ που δικαιολογούν  την άνοδο της μετοχής στα 8,04 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι χθeς η τιμή της μετοχής της Lamda Development έκλεισε στα 6,56 ευρώ.

Πώς δικαιολογείται η τιμή της μετοχής στα 15 ευρώ


Η  οικονομική ανάλυση του κ Αθανασίου ανεβάζει την αξία της μετοχής στα 15 ευρώ  με την  ολοκλήρωση του deal που περιλαμβάνει την πώληση 50.000 τετραγωνικών  μέτρων  για την ανέγερση κατοικιών. Η αξία  πώλησης ανά τ.μ, είναι προς 2.100 ευρώ από 770 ευρώ το τ.μ που αναγράφεται στα βιβλία της  εταιρείας.
Άμεσα προκύπτει ένα όφελος για την εταιρεία τα 1.330 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Με την ολοκλήρωση της πώλησης το κέρδος της εταιρείας υπολογίζεται στα 7 ευρώ ανά μετοχή καθώς οριοθετεί την συνολική αξία  της έκτασης. Έτσι στην αρχική αποτίμηση  των 8,04  ευρώ θα πρέπει να προστεθούν και τα 7 ευρώ που την  οδηγούν στα 15 ευρώ.    
 
Ο ΕΝΦΙΑ του Ελληνικού πιο χαμηλός και από αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου
 
 Το ποσό των 1,8 εκατ. ευρώ πληρώνει η LAMDA DEVELOMPENT ως ΕΝΦΙΑ για τα 441.000 στρέμματα που έχει στην κατοχή της.
Από τα 6.300 στρέμματα το 30% της έκτασης  παραμένει στο Δημόσιο  και το υπόλοιπο 70% στον όμιλο Λάτση.
Το κόστος του ΕΝΦΙΑ διαμορφώνεται στα  0,24 λεπτά  το στρέμμα όταν η αξία του ΕΝΦΙΑ στα εκτός  σχεδίου οικόπεδα ανέρχεται στο 1 ευρώ.
Το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 2,3 εκατ ευρώ  εκ των οποίων οι 500.000 ευρώ αφορούν ακίνητα που έχει η εταιρεία στην  κατοχή της.
Το υπόλοιπο ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ αφορά την έκταση που αποκτήθηκε για 99 χρόνια.
Τα  στοιχεία  δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά από γραπτό αίτημα που υπέβαλλε μέτοχος της εταιρείας που συμμετείχε στη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων.  

Γιατί τα MALLS δεν μπήκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών;


Μικροεπενδυτής μιλώντας στη γενική συνέλευση θύμισε  ότι  η διοίκηση  του κ Αθανασίου είχε υποσχεθεί να βάλει τα malls στο Χρηματιστήριο Αθηνών για να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν μέρισμα  οι μέτοχοι αλλά δεν έγινε  σημείωσε  ο μέτοχος.
Ο κ. Αθανασίου απάντησε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις αρνητικές συνθήκες που επικρατούν στη αγορά από την άνοδο των επιτοκίων.
Τόνισε ότι  δεν υπήρχε  καμία  διάθεση να δώσουμε με έκπτωση στα  επίπεδα του 20%  για να τηρηθεί η υπόσχεσή μας σημείωσε κ. Αθανασίου.
Δεν υλοποιήσαμε τον στόχο  μας  για να μην απαξιωθεί  περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr     
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης