Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αποκάλυψη: Οι πονηρές συμφωνίες των ασφαλιστικών εταιριών με τις ιδιωτικές κλινικές σε βάρος των ασφαλισμένων

Αποκάλυψη: Οι πονηρές συμφωνίες των ασφαλιστικών εταιριών με τις ιδιωτικές κλινικές σε βάρος των ασφαλισμένων
«Πέτρα του σκανδάλου» μηνύει πηγή του ΒΝ από την ιδιωτική ασφάλιση είναι «οι συμφωνίες τύπου capitation και ανάθεση φακέλου ασθενούς από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές στις ιδιωτικές κλινικές»
Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην ιδιωτική υγεία.
Οι ασφαλισμένοι σπάνε τα συμβόλαια υγείας τους γιατί, δεν μπορούν να πληρώσουν, ενώ η κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να αποκαταστήσει τις στρεβλώσεις του νόμου (Π.Δ. 13/2022) ως προς την επιβολή του Ενιαίου Δείκτη Υγείας (ΕΔΥ) του ΙΟΒΕ ως δείκτη αναφοράς στις αυξήσεις των ασφαλίστρων, ώστε να εξαλειφθούν πρακτικές των ασφαλιστικών εταιριών σχετικά με τις υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλίστρων.
Από την άλλη πλευρά οι ιδιωτικές ασφαλιστικές και η ΕΑΕΕ, δικαιολογώντας την θέση τους απέναντι στους ασφαλισμένους επικαλούνται τα αποτελέσματα από τις μελέτες του ΙΟΒΕ, αντί να ορθώνουν το ανάστημα τους απέναντι στις ιδιωτικές κλινικές που έχουν καταργήσει τον ανταγωνισμό.
Δύο στρεβλώσεις
«Πέτρα του σκανδάλου» μηνύει πηγή του ΒΝ από την ιδιωτική ασφάλιση είναι «οι συμφωνίες τύπου capitation και ανάθεση φακέλου ασθενούς από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές στις ιδιωτικές κλινικές».
Ο νόμος Γεωργιάδη αναφέρει πηγή του ΒΝ έχει γλυτώσει από τα πρόστιμα για καταχρηστικές αυξήσεις ορισμένες ασφαλιστικές. ωστόσο η κατάσταση που έχει περιέλθει η αγορά ιδιωτικής υγείας είναι έκρυθμη και γυρνά μπούμερανκ για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές.

Ανάθεση φακέλου ασθενούς σε ιδιωτικές κλινικές άνευ ιατρικών πρωτοκόλλων

Προσθέτως, τονίζει ότι οι συμφωνίες capitation, μεταξύ άλλων με ανάθεση φακέλου ασθενούς από την ιδιωτική ασφαλιστική στην ιδιωτική κλινική. αν και με ταβάνι δαπανών βάσει των όρων συμφωνίας, προσφέρουν μπόνους στις ιδιωτικές κλινικές.
Οι εν λόγω συμφωνίες νομιμοποιούν τιμολογιακές αυξήσεις σε κάθε επέτειο ανανέωσης της συμφωνίας, αν ο ασθενής έχει κοστίσει πέραν των συμφωνηθέντων στην κλινική. Ελλείψει, ωστόσο αυστηρής εφαρμογής ιατρικών πρωτοκόλλων από τις ιδιωτικές κλινικές, η ανάθεση φακέλου ασθενούς σε ιδιωτική κλινική, αυτομάτως δίνει το δικαίωμα στην κλινική να αποφασίζει ο ιατρός της κλινικής για το πλήθος των εξετάσεων που ο ασθενής θα υποβληθεί ή και τις ημέρες νοσηλείας.
Στην περίπτωση αυτή μπορεί η ιδιωτική ασφαλιστική να καλύψει το κόστος, μπορεί και όχι. Για την πρόσθετη αυτή επιβάρυνση από τις ημέρες νοσηλείας ή το πλήθος εξετάσεων, η ιδιωτική ασφαλιστική θα απαιτήσει στην επέτειο ανανέωσης της συμφωνίας αυξήσεις τιμολογίων. Τις αυξήσεις αυτές οι ιδιωτικές ασφαλιστικές θα τις υπογράψουν και θα τις περάσουν στους ασφαλισμένους.
Αυξήσεις από τεχνητή ζήτηση υπηρεσιών υγείας
Εν κατακλείδι οι ιδιωτικές κλινικές δημιουργούν τεχνητή ζήτηση πολλές φορές από περιττές ακόμα και επιβλαβείς μεθόδους νοσηλείας τις οποίες οι ασφαλιστικές εν πολλοίς δέχονται προβαίνοντας σε αυξήσεις ασφαλίστρων.
Τι αναφέρει η ΕΑΕΕ για το θέμα των αυξήσεων
Η ΕΑΕΕ σε σημερινή της επιστολή αναφέρει πως «Οι συνολικές αποζημιώσεις που πληρώνει κάθε χρόνο μια ασφαλιστική εταιρία είναι «οδηγός» για να διαμορφώσει το ασφάλιστρο το οποίο πρέπει να είναι επαρκές, ώστε ανά πάσα στιγμή να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει προς τους ασφαλισμένους της. Αυτό επιβάλλεται, πρώτα απ’ όλα, από την ασφαλιστική νομοθεσία», ωστόσο στην επιστολή δεν γίνεται λόγος για τις μεθόδους fee for service αντί πρωτοκόλλων των ιδιωτικών κλινικών.

Ενώσεις καταναλωτών ζητούν διαφάνεια και χρήση αμερόληπτων δημοσίων εργαλείων

Ήδη η ΕΚΠΟΙΖΩ πρόσφατα έχοντα συγκεντρώσει καταγγελίες ασφαλισμένων για τις καταχρηστικές αυξήσεις στα συμβόλαια υγείας προτρέπει για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να εξαλειφθούν οι καταχρηστικές πρακτικές των ασφαλιστικών εταιριών σχετικά με τις υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλίστρων. Η αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων τονίζει πρέπει να γίνεται με κριτήρια αντικειμενικά, σαφή, ευρέως προσβάσιμα και ελέγξιμα από τον ασφαλισμένο, όπως επιτάσσει η αρχή της διαφάνειας, μέσω αξιόπιστων, ανεξάρτητων και αμερόληπτων δημόσιων εργαλείων και δεικτών και όχι ιδιωτικών, όπως του ΙΟΒΕ.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης