Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νίκη Le Pen ακόμη και στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών βλέπουν οι αναλυτές στη Γαλλία – Η επόμενη μέρα

Νίκη Le Pen ακόμη και στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών βλέπουν οι αναλυτές στη Γαλλία – Η επόμενη μέρα
Οι αναλυτές βλέπουν 30% έως 40% πιθανότητες να κερδίσει το Εθνικό Ράλι τις 289 έδρες που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών
Σχετικά Άρθρα
Μόλις λίγες μέρες απομένουν μέχρι τον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία και η νίκη της ακροδεξιάς φαίνεται όλο και πιο πιθανή ακόμη και από αυτόν τον γύρο.
Η Εθνική Συσπείρωση (RN) της Marine Lepen και οι σύμμαχοί της φαίνεται να κερδίζουν το 36% των ψήφων, σηματοδοτώντας την αυξανόμενη υποστήριξη για την ευρωσκεπτικιστική, αντιμεταναστευτική ατζέντα του κόμματος, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις από το Elabe.
Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, εν τω μεταξύ, προβλέπεται πίσω με 27%, ενώ το κόμμα της Αναγέννησης του Προέδρου Emmanuel Macron προβλέπεται να συγκεντρώσει το 20% της υποστήριξης.
Η απομάκρυνση από την κεντρώα πολιτική έχει τρομάξει τους επενδυτές και τους αναλυτές, οι οποίοι προειδοποιούν για συνέπειες που κυμαίνονται από «πολιτική παράλυση» έως «άμεση οικονομική κρίση», σύμφωνα με το CNBC.
Αλλά η πρόβλεψη του αποτελέσματος της τελικής ψηφοφορίας της Γαλλίας στις 7 Ιουλίου είναι λιγότερο σαφής, δεδομένης της πολυπλοκότητας του συστήματος ψηφοφορίας της Γαλλίας.

Ένα σύνθετο σύστημα

Σύμφωνα με το σύστημα ψηφοφορίας δύο σταδίων της Γαλλίας, όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές που λαμβάνουν τουλάχιστον το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προχωρούν στον δεύτερο γύρο - ένα κατόρθωμα που είναι πιθανό να επιτύχει η Εθνική Συσπείρωση σε μεγάλο αριθμό εκλογικών περιφερειών.
Αλλά ακόμη και με σαρωτικά κέρδη στον πρώτο γύρο, το κόμμα θα μπορούσε να βρεθεί στο τελευταίο εμπόδιο από τους ψηφοφόρους που χρησιμοποιούν το «le vote utile» - ή την τακτική ψηφοφορία - για να τους κρατήσουν έξω.
Αυτό θεωρήθηκε ως μέρος του στοιχήματος του Macron όταν ο Γάλλος ηγέτης κάλεσε για πρόωρες εκλογές μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτού του μήνα.
Άλλοι λένε ότι ο πρόεδρος ελπίζει να δυσφημήσει τους ανταγωνιστές του ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία το 2027, με τον Macron να ισχυρίζεται ότι θα υπάρξει «εμφύλιος πόλεμος» εάν κερδίσει κάποιο από τα άκρα.
Η προσέλευση των ψηφοφόρων για τις εθνικές εκλογές αναμένεται επίσης να είναι μεγαλύτερη —και επομένως πιο αντιπροσωπευτική— από το 51% που ψήφισε στην ψηφοφορία της ΕΕ.
Έχοντας αυτό υπόψη, οι αναλυτές βλέπουν 30% έως 40% πιθανότητες να κερδίσει το Εθνικό Ράλι τις 289 έδρες που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών.
Ένα πιο πιθανό αποτέλεσμα, ωστόσο, θα ήταν σημαντικά κέρδη για την ακροδεξιά, με το RN να γίνεται δυνητικά το μεγαλύτερο κόμμα στη Γαλλία, αλλά τελικά να μην έχει πλειοψηφία και να οδηγεί σε ένα πολύ διχασμένο κρεμασμένο κοινοβούλιο.

Αναταραχή στην αγορά

Ένα τέτοιο αδιέξοδο θα μπορούσε να αφήσει τη Γαλλία με χαμηλότερη τάση ανάπτυξης, αυξημένα spread αποδόσεων και «χειρότερη φήμη παγκοσμίως», δήλωσε στο CNBC ο Holgier Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.
Ήδη, ο δείκτης CAC 40 της Γαλλίας οδεύει προς τον χειρότερο μήνα του από τον Μάιο του 2023, έχοντας χάσει έως και 6% από την ανακοίνωση της ψηφοφορίας στις 9 Ιουνίου.
Η διαφορά μεταξύ γαλλικού και γερμανικού κόστους δανεισμού — βασικός δείκτης της γαλλικής πολιτικής κίνδυνος — έχει επίσης εκτιναχθεί στο μέγιστο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.
Μια κυβέρνηση της πλειοψηφίας είτε για την ακροδεξιά είτε για την υπεραριστερή συμμαχία, εν τω μεταξύ, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα πολύ πιο δραματικό αποτέλεσμα.
Οι «ατζέντες δαπανών» από οποιοδήποτε μέρος - οι πολιτικές του οποίου περιλαμβάνουν και τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση του φόρου εισοδήματος - θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «άμεση οικονομική κρίση», εκτίμησε ο Schmieding.
Οι αναλυτές της Citi ανέφεραν ότι οι αγορές είναι επί του παρόντος «πολύ αισιόδοξες» για ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι τα σενάρια υψηλότερης πιθανότητας για αδιέξοδο ή ακραίο κοινοβούλιο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πτώση 5% έως 20% στις αποτιμήσεις των γαλλικών μετοχών.
«Σε συνδυασμό με τη διαπίστωσή μας ότι οι γαλλικές μετοχές τείνουν να είναι πιο ευμετάβλητες από τις αντίστοιχες γύρω από τις εκλογές, αυτό θα μπορούσε να είναι λόγος να περιμένουμε πρόσθετη αμηχανία», σημείωσαν οι αναλυτές.

Πολιτική παράλυση

Ο διευθύνων σύμβουλος του Euronext με έδρα το Παρίσι, του μεγαλύτερου χρηματιστηριακού ομίλου της Ευρώπης, προσπάθησε να καταπνίξει τις ανησυχίες των επενδυτών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, λέγοντας στους FT ότι ούτε η αριστερά ούτε η δεξιά θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τις πιο ακραίες πολιτικές τους εν μέσω ελέγχων και ισορροπιών από τον πρόεδρο. οι οίκοι αξιολόγησης και η ΕΕ.
Τη Δευτέρα, ο Jordan Bardella - ο 28χρονος προστατευόμενος της Lepen, ο οποίος θα μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός με μια ισχυρή παρουσία στο RN – έδειξε να υποχωρεί σε ορισμένα πιο ακραία μέτρα, δεσμευόμενος να εφαρμόσει «λογικά» σχέδια δαπανών.
Αυτό περιλαμβάνει έναν στόχο να επαναφέρει το έλλειμμα της Γαλλίας στο όριο της ΕΕ του 3% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, ακόμη και με πιο μετρημένα δημοσιονομικά σχέδια, ένα κοινοβουλευτικό αδιέξοδο θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολη την εφαρμογή τέτοιων πολιτικών.
Ο Bardella, από την πλευρά του, πρόσφατα τόνισε ότι «θα χρειαζόταν απόλυτη πλειοψηφία για να κυβερνήσει», σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την υποστήριξή του.
«Ξεκινάτε με έλλειμμα στο 5,5%, χρέος στο 110%, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για τα επόμενα τρία χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι τα ελλείμματα απλώς δεν μειώνονται.
Για μένα αυτό είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η Γαλλία αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής χρηματοοικονομικός οικονομολόγος της Jefferies για την Ευρώπη, Mohit Kumar.
Το ίδιο θέμα πιθανότατα θα ίσχυε και σε άλλους τομείς πολιτικής, με ένα διευρυμένο RN πιθανότατα να μην έχει υποστήριξη για πολλά από τα βασικά του σχέδια.
Αυτό, προειδοποίησε ο Kumar, θα οδηγούσε σε «πολιτική παράλυση».
Η Lepen, για παράδειγμα, είναι απίθανο να προχωρήσει στην ακροδεξιά, αντιμεταναστευτική στάση της - μια θέση που θα ήταν δυσάρεστη για μια διευρυμένη υπεραριστερή συμμαχία βουλευτών.
Εν τω μεταξύ, το κέντρο αντιτάχθηκε στο έγκλημα και στα σχέδια ασφαλείας της δεξιάς.
Η Lepen μπορεί, ωστόσο, να είναι πρόθυμη να μετριάσει τη θέση της σε άλλα ζητήματα όπως ο συντονισμός και η δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ, αντικατοπτρίζοντας την εθνικίστρια πρωθυπουργό της Ιταλίας Giorgia Meloni, η οποία συχνά πιστώνεται για τις λειτουργικές της σχέσεις με ομοίους της υπέρ της ΕΕ.
«Η Lepen ήταν ευρωσκεπτικιστική, αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια σαφής εξομάλυνση των απόψεων», είπε ο Kumar.
«Από αυτή την άποψη, ίσως γίνει περισσότερο σαν τη Meloni».
Ο Schmieding συμφώνησε ότι η Lepen θα μπορούσε να γίνει πιο μετριοπαθής εάν εκλεγεί, λέγοντας ότι μπορεί να υιοθετήσει το μοντέλο της Meloni προκειμένου να εξασφαλίσει το απόλυτο έπαθλο: τη γαλλική προεδρία του 2027.

Σαρώνει στις δημοσκοπήσεις

Ο "Εθνικός Συναγερμός" αύξησε περαιτέρω το ποσοστό του ενόψει του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής 30/6, και πιθανόν να συγκεντρώσει 37% των ψήφων, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δημοσιεύεται την Παρασκευή στην εφημερίδα Les Echos.
Το κόμμα εμφανίζεται να συγκεντρώνει 2% περισσότερο σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση της OpinionWay πριν από μια εβδομάδα, ενώ το κεντρώο κόμμα του προέδρου Emmanuel Macron "Αναγέννηση" εμφανίζεται να συγκεντρώνει 20% των ψήφων, δηλαδή 2% λιγότερο σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η αριστερή αυτή συμμαχία, φέρεται να συγκεντρώνει 28% των ψήφων, στο ίδιο επίπεδο με την τελευταία δημοσκόπηση.
Η δημοσκόπηση δεν προέβλεψε αριθμό εδρών για την επόμενη Εθνοσυνέλευση, η οποία, εξαιτίας του απλού πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος δύο γύρων, πιθανόν να διαφέρει σημαντικά από την λαϊκή ψήφο.

Σε μια άλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe που επικαλέστηκε το δίκτυο BFM TV, προκύπτει ότι ο "Εθνικός Συναγερμός" πιθανόν θα περάσει το όριο των 289 εδρών που θα του χαρίσει απόλυτη πλειοψηφία και το κόμμα και οι σύμμαχοί του τοποθετούνται σε ένα φάσμα μεταξύ 260 και 295 εδρών.
Το τελικό αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας θα γίνει γνωστό μετά τον δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου και είναι δύσκολο να προβλεφθεί στην παρούσα φάση, καθώς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν θα ενώσουν τις δυνάμεις τους τα αντίπαλα κόμματα του "Εθνικού Συναγερμού" και θα αποσύρουν υποψηφίους τους στον δεύτερο γύρο προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της ακροδεξιάς.
Την Πέμπτη 27/6, ο πρωθυπουργός Gabriel Attal κατηγόρησε τον αρχηγό του "Εθνικού Συναγερμού" Jordan Bardella ότι ανέχεται τον ρατσιστικό λόγο στους κόλπους του ακροδεξιού στρατοπέδου εν μέσω της έντονης τελευταίας προεκλογικής τηλεμαχίας-μια κατηγορία την οποία απέρριψε ο Bardella.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης