Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το φάντασμα του Putin πάνω από το debate Trump και Biden - Το όνομα το Ρώσου ηγέτη ακούστηκε 12 φορές σε 90 λεπτά

Το φάντασμα του Putin πάνω από το debate Trump και Biden - Το όνομα το Ρώσου ηγέτη ακούστηκε 12 φορές σε 90 λεπτά
Οι δύο υποψήφιοι, οι οποίοι διαχειρίστηκαν τη σχέση του Λευκού Οίκου με το Κρεμλίνο για μια θητεία ο καθένας, μοιράστηκαν αντίθετες απόψεις για τον Ρώσο ηγέτη
Σχετικά Άρθρα
Φάνηκε να υπάρχει μια… πρόσθετη παρουσία στη σκηνή όπου διεξήχθη το debate του Joe Biden με τον Donald Trump: Ο Vladimir Putin.
Ο Ρώσος ηγέτης επικαλέστηκε περίπου δώδεκα φορές στην 90λεπτη τηλεμαχία για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική μεταξύ των δύο υποψηφίων. Και οι δύο αναφέρθηκαν στις σχέσης του Λευκού Οίκου με το Κρεμλίνο και εξέφρασαν πολύ διαφορετικές απόψεις για τον Ρώσο ηγέτη.
Σύμφωνα με το CNBC, o Trump -ο οποίος έχει αρνηθεί τις κατηγορίες ότι η Μόσχα παρενέβη υπέρ του στις εκλογές του 2016- υποστήριξε ότι ο Putin θα αποτρεπόταν από συγκρούσεις αν σεβόταν την ηγεσία των αντίπαλων παγκόσμιων υπερδυνάμεων.
«Όσον αφορά τη Ρωσία και την Ουκρανία, αν είχαμε έναν πραγματικό πρόεδρο, έναν πρόεδρο που γνώριζε -που τον σεβόταν ο Putin, δεν θα είχε ποτέ- δεν θα είχε εισβάλει ποτέ στην Ουκρανία», είπε ο Trump, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συζήτησης του CNN.
Χαρακτηρίζοντας τον Ουκρανό ηγέτη, Volodymyr Zelensky, ως «τον μεγαλύτερο πωλητή που υπήρξε ποτέ», ο Trump επέκρινε και πάλι την έκταση της οικονομικής στήριξης των ΗΠΑ προς το Κίεβο καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης. Πριν από δύο μήνες, η Ουάσινγκτον ενέκρινε ένα νομοσχέδιο για την εξωτερική βοήθεια που προέβλεπε περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια για την εμπόλεμη χώρα.
«Θα έχω διευθετήσει αυτόν τον πόλεμο μεταξύ Putin και Zelensky ως εκλεγμένος πρόεδρος πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου στις 20 Ιανουαρίου. Θα έχω διευθετήσει αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Trump, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες.
Ο Trump είπε, ωστόσο, ότι οι τελευταίες απαιτήσεις του Putin για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων - οι οποίες περιλαμβάνουν την αποχώρηση των δυνάμεων του Κιέβου από τα ουκρανικά εδάφη που προσαρτήθηκαν παράνομα από τη Ρωσία - είναι «μη αποδεκτές».
Σε μια ξεχωριστή δέσμευση, ο Trump υποσχέθηκε να διασφαλίσει την απελευθέρωση του δημοσιογράφου της Wall Street, Evan Gershkovich, ο οποίος συνελήφθη στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2023 και τώρα αντιμετωπίζει δίκη με την κατηγορία της κατασκοπείας. «Θα τον απελευθερώσω πολύ γρήγορα, μόλις αναλάβω τα καθήκοντά μου, πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου», είπε ο Trump, σημειώνοντας ότι ο Putin «πιθανόν να ζητά δισεκατομμύρια δολάρια για τον δημοσιογράφο». Ο Ρώσος ηγέτης έχει στο παρελθόν εκδηλώσει ενδιαφέρον για μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων για τον Gershkovich, παρά για οικονομική αποζημίωση.
Ο Zelensky είχε χαρακτηρίσει στο παρελθόν «πολύ επικίνδυνο» τον ισχυρισμό του Trump ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε 24 ώρες και εμφανίστηκε ανήσυχος για μια πιθανή επιστροφή του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου στον Λευκό Οίκο.

«Θέλει όλη την Ουκρανία»

Σύμφωνα με τις ψυχρές σχέσεις μεταξύ του Κρεμλίνου και της κυβέρνησής του, ο Biden χρησιμοποίησε έναν πιο παγωμένο τόνο όταν χαρακτήρισε τον Putin.
«Το γεγονός είναι ότι ο Putin είναι ένας εγκληματίας πολέμου. Έχει σκοτώσει χιλιάδες και χιλιάδες ανθρώπους. Και έχει ξεκαθαρίσει ένα πράγμα, θέλει να αποκαταστήσει αυτό που ήταν μέρος της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας, όχι μόνο ένα κομμάτι, θέλει όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο Biden. Εκτός από τις τέσσερις παράνομες προσαρτήσεις της μετά την εισβολή του 2022, η Ρωσία είχε επίσης προηγουμένως πάρει τον έλεγχο της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014.
«Πιστεύετε ότι θα σταματήσει εκεί; Πιστεύετε ότι θα σταματήσει ... αν πάρει την Ουκρανία; Τι νομίζετε ότι θα συμβεί στην Πολωνία; Τι νομίζετε ότι θα συμβεί στη Λευκορωσία; Τι νομίζετε ότι θα συμβεί σε αυτές τις χώρες του ΝΑΤΟ;» ρώτησε ο Biden.
Η προοπτική μιας ενδεχόμενης κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ευρώπη έχει εδώ και καιρό στηρίξει την υποστήριξη της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία που δεν είναι μέλος της, με τη Φινλανδία και τη Σουηδία να εγκαταλείπουν τη μακροχρόνια ουδετερότητά τους για να ενταχθούν στον συνασπισμό. Η Ρωσία με τη σειρά της έχει επικαλεστεί τις φιλοδοξίες της γειτονικής Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ως απειλή για την ασφάλειά της και ως έναν από τους λόγους πίσω από τη στρατιωτική της δράση.
Απαντώντας στις κατηγορίες του Trump ότι η έλλειψη σεβασμού προς τον Biden από ηγέτες όπως ο Kim Jong Un της Βόρειας Κορέας, ο Xi Jinping της Κίνας και ο Putin θα οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε "Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο", ο νυν πρόεδρος ανταπάντησε: «Τι θα συμβεί αν, στην πραγματικότητα, έχετε τον Putin να συνεχίσει να πηγαίνει στο ΝΑΤΟ; ... Η επίθεση σε έναν είναι επίθεση σε όλους. Θέλετε να ξεκινήσετε τον πυρηνικό πόλεμο για τον οποίο μιλάει συνεχώς. Προχωρήστε ... Δείτε τι θα συμβεί τότε».
Ο Biden άφησε επίσης αιχμές για την εμπλοκή του αντιπάλου του στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ο Trump "ενθάρρυνε [τον Putin]: κάντε ό,τι θέλετε".
Το 2022, ο Trump έπλεξε το εγκώμιο της "ιδιοφυούς" στρατηγικής εισβολής του Putin στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τον ηγέτη του Κρεμλίνου ως έναν "τύπο που είναι πολύ έξυπνος" και τον οποίο "γνωρίζει πολύ, πολύ καλά", ανέφερε το NBC News.
Το CNBC επικοινώνησε με τα υπουργεία Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Το Κρεμλίνο δεν θα σχολιάσει το debate Biden-Trump, καθώς πρόκειται για εσωτερικό θέμα των ΗΠΑ, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το Reuters.

Η άποψη του Putin για τον Biden;

Ο Putin σπάνια έχει σχολιάσει την τύχη των αμερικανικών εκλογών, υποσχόμενος να «συνεργαστεί με οποιονδήποτε ηγέτη των ΗΠΑ», αλλά εξέφρασε φευγαλέα την προτίμησή του να αναλάβει την κορυφαία θέση ο Biden.
«[Ο Biden] είναι πιο έμπειρος και πιο προβλέψιμος. Είναι ένας πολιτικός της 'παλιάς σχολής'», δήλωσε τον Φεβρουάριο.
Ωστόσο, ο Putin έχει επανειλημμένα επικρίνει τη σθεναρή υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς την Ουκρανία και έχει κατακεραυνώσει την υποτιθέμενη οπλοποίηση του αμερικανικού δικαστικού συστήματος εναντίον του Trump, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για 34 κακουργηματικές κατηγορίες στα τέλη Μαΐου.
«Αυτοί [οι ΗΠΑ] καίγονται από μέσα, το κράτος τους, το πολιτικό τους σύστημα», δήλωσε ο Putin αυτόν τον μήνα.
Από την εισβολή της το 2022, η Ουκρανία έγινε ο κορυφαίος δικαιούχος της αμερικανικής εξωτερικής βοήθειας υπό την κυβέρνηση Biden, λαμβάνοντας οικονομική στήριξη, όπλα και εξοπλισμό αξίας άνω των εκατό δισεκατομμυρίων δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης