Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

O λόγος της απότομης πτώσης των μετοχών Πειραιώς, Μυτιληναίου, Aegean... βρίσκεται στις ΗΠΑ – Τι πυροδότησε πωλήσεις

O λόγος της απότομης πτώσης των μετοχών Πειραιώς, Μυτιληναίου, Aegean... βρίσκεται στις ΗΠΑ – Τι πυροδότησε πωλήσεις

Τεχνικοί αναλυτές είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως αν σπάσει κρίσιμες στηρίξεις η μετοχή θα μπορούσε να επιταχυνθεί η πτώση

Σχετικά Άρθρα
Σε δύο funds που πέρασαν… δύσκολες ώρες και αποφάσισαν να χωρίσουν τους δρόμους τους με κάποιους διαχειριστές που ειδικεύονται στις συγχωνεύσεις και εξαγορές, αποδίδονται σύμφωνα με πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση η πτώση της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το ένα fund είχε έδρα τη Νέα Υόρκη και το δεύτερο το Σικάγο.
Να σημειωθεί πως η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στις τελευταίες συνεδριάσεις προσπαθεί να ανακάμψει και από κρίσιμα τεχνικά σημεία.
Η μετοχή μετά το placement που είχε γίνει στα 4 ευρώ είχε ισορροπήσει λίγο χαμηλότερα, με την αγορά να πηγαίνει σε υψηλά 13 ετών, ενώ στο δεύτερο μισό του Ιούνη άρχισε να υποχωρεί προς τα 3,30 ευρώ και να δοκιμάζει την αντοχή του εκθετικού κινητού μέσου των 200 ημερών αλλά και την πλαγιοανοδική γραμμή στήριξης της μετοχής.
Πολλοί απέδωσαν την πτώση της μετοχής στην υψηλή τιμή του placement, αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως η πτώση είχε να κάνει με συγκεκριμένα funds που πούλησαν για άλλους λόγους.
Επίσης είχε αποδοθεί σε ένα fund με μεγάλη συμμετοχή, αλλά είχε ακουστεί ξανά στο παρελθόν το όνομά του, χωρίς να επιβεβαιώνεται ότι πουλάει.
Τεχνικοί αναλυτές είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως αν σπάσει κρίσιμες στηρίξεις η μετοχή θα μπορούσε να επιταχυνθεί η πτώση ακόμα και προς τα χαμηλά που είχε γράψει τον Οκτώβριο του 2023, ήτοι τα 2,50 ευρώ.
Στις τελευταίες συνεδριάσεις ωστόσο κατάφερε να ανακτήσει ένα μικρό μέρος από το χαμένο έδαφος.
Οι πληροφορίες για τις πωλήσεις στη μετοχή της Πειραιώς από τα funds των ΗΠΑ, αναφέρουν επίσης ότι δεν είχαν μόνο μετοχές της Πειραιώς, αλλά και άλλες συμμετοχές σε άλλα βαριά χαρτιά όπως για παράδειγμα στη μετοχή της Μυτιληναίος και της Aegean.
Και εκεί υπήρξαν πωλήσεις.
Το fund με έδρα το Σικάγο αποφάσισε να κλείσει μια ομάδα που ειδικευόταν σε συγχωνεύσεις και arbitrage με τον επικεφαλής να αποχωρεί από την εταιρεία.
Από την άλλη το fund με έδρα τη Νέα Υόρκη έλυσε τη συνεργασί του με τον διαχειριστή ο οποίος διηύθυνε επενδύσεις ανάλογες με το πρώτο fund αλλά η εν λόγω δραστηριότητα παραμένει ακόμα σημαντική για την εταιρεία.
Οι traders που ασχολούνται με τη δραστηριότητα αυτή παίρνουν στοιχήματα επί των πληροφοριών που υπάρχουν ποντάροντας στη μεταβολή της τιμής. Ωστόσο το κέρδος από τέτοιες κινήσεις ήταν χαμηλό φέτος ειδικά στις ΗΠΑ, λόγω ρυθμιστικών παρεμβάσεων που έγιναν.
Το πρακτορείο Bloomberg είχε αναφερθεί αναλυτικά στο θέμα, χωρίς ωστόσο να έχει συνδέσει τις εξελίξεις στις μετοχές που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης