Τελευταία Νέα
Διεθνή

Carmignac (fund manager): Σφιχτό λουρί από τις αγορές στο ακροδεξιό Rassemblement National μετά τις εκλογές

Carmignac (fund manager): Σφιχτό λουρί από τις αγορές στο ακροδεξιό Rassemblement National μετά τις εκλογές
«Είδατε τι έγινε με τα spreads»...οι αγορές θα κρατήσουν το RN με πολύ σφιχτό λουρί» είπε στους FT o πρόεδρος και CEO του ομώνυμου fund Édouard Carmignac
Από «πολύ σφιχτό λουρί» θα κρατούν το ακροδεξιό Rassemblement National οι χρηματοπιστωτικές αγορές εάν το κόμμα κερδίσει τις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, γεγονός που δεν θα αφήνει περιθώριο για μεγάλη δημοσιονομική επέκταση, δήλωσε ένας από τους πιο γνωστούς διαχειριστές κεφαλαίων της Γαλλίας.
Ο λόγος για τον Édouard Carmignac, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο επενδύσεων του ομώνυμου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων που ίδρυσε πριν από 35 χρόνια, ο οποίος είπε ότι αναμένει το πολιτικό αδιέξοδο και η πειθαρχία που επιβάλλουν οι αγορές να «περιορίσουν ουσιαστικά την πιθανή ζημιά που μπορεί να κάνει το RN λόγω υπερβολικών δαπανών».
Η απόφαση του Emmanuel Macron να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά τη βαριά ήττα στις ευρωπαϊκές εκλογές πυροδότησε αναταραχές στις αγορές, με τους επενδυτές να αντιδρούν στην πολιτική αβεβαιότητα.
Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η ακροδεξιά και η νέα αριστερή συμμαχία με την ονομασία Nouveau Front Populaire (NFP) θα καταλάβουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση - και οι δύο υπόσχονται ρήξη με τη φιλική προς τις επιχειρήσεις στάση του Macron.
Τα spread του γαλλικού δημόσιου χρέους σε σχέση με το γερμανικό, ένας βασικός δείκτης πολιτικού κινδύνου, είχε τη μεγαλύτερη άνοδο από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.
Ωστόσο, ο Carmignac είπε ότι η αντίδραση της αγοράς έδειξε έλλειψη περιθωρίου για επιπλέον δανεισμό εκ μέρους του RN, καθώς το δημόσιο χρέος είναι περίπου 110% του ΑΕΠ.
«Είδατε τι έγινε με τα spreads»...οι αγορές θα κρατήσουν το RN με πολύ σφιχτό λουρί» είπε στους FT.
Τα σχόλια του 76χρονου είναι οι πιο πρόσφατες ενδείξεις ότι η επιχειρηματική και οικονομική ελίτ της Γαλλίας ελπίζει ότι οι λαϊκιστές δεξιά και αριστερά θα αποδειχθούν λιγότερο ριζοσπαστικές μόλις αναλάβουν την εξουσία.
Γάλλοι στελέχη φλερτάρουν με το RN, που δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα το πλήρες οικονομικό του πρόγραμμα…
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ιθύνοντες, θέλει να μειώσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στην Ενέργεια και τη βενζίνη και ενδεχομένως να μειώσει τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.
Πάντως, ο Stéphane Boujnah, ο Γάλλος επικεφαλής του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης, αυτή την εβδομάδα κάλεσε τους ηγέτες των επιχειρήσεων να «μείνουν ψύχραιμοι».

Συμβίωση

Ο Carmignac είπε ότι η πιθανότητα ο Macron να χρειαστεί να μοιραστεί την εξουσία με μια κυβέρνηση που σχηματίζεται από αντίπαλα κόμματα - γνωστή ως συμβίωση - θα οδηγούσε σε «αδιέξοδο» στη γαλλική πολιτική.
«Θα είναι ένα ενδιαφέρον παιχνίδι, ένα παιχνίδι γάτας - ποντικιού», είπε.
«Σε επίπεδο πολιτικής, αρκετά αναποφάσιστο, κάπως ακατάστατο, δεν θα γίνουν πολλά».
Ο Carmignac αναμένει ότι το RN θα αποτύχει να εξασφαλίσει μια απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γεγονός που θα αποτρέψει την ικανότητα του κόμματος να ακολουθήσει πολιτικές που δεν συνάδουν με τις αγορές.
Ο αρχηγός του κόμματος Jordan Bardella, ο οποίος θα γίνει πρωθυπουργός αν το RN καταφέρει να κερδίσει 289 από τις 577 έδρες, έχει πει ότι δεν θα δεχόταν τη θέση σε διαφορετική περίπτωση, αφού δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και θα ήταν ευάλωτος σε ψήφο εμπιστοσύνης.
«Θα μπουν στον πειρασμό να δείξουν ότι είναι ένα αξιόπιστο κυβερνητικό κόμμα που προσπαθεί να διασφαλίσει ότι θα κερδίσει τις εκλογές που πραγματικά μετράνε, τις προεδρικές εκλογές, σε τρία χρόνια» είπε ο Carmignac.
Ο διαχειριστής του fund προέβλεψε επίσης ότι η ενότητα του αριστερού NFP μπορεί να μην διαρκέσει πολύ μετά τις εκλογές, καθώς η ακροαριστερή συνιστώσα του «κάνει ό,τι μπορεί για να δημιουργήσει όλεθρο» και «οι μετριοπαθείς σοσιαλιστές συνειδητοποιούν ότι μπορούν πραγματικά να πλεύσουν μόνοι τους».
Το NFP περιλαμβάνει το ακροαριστερό κόμμα γνωστό ως La France Insoumise (LFI), κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές, Πράσινους και Κομμουνιστές.
Παρά το γεγονός ότι είναι σχετικά αισιόδοξος, ο Carmignac ανησυχεί ότι το νομοθετικό αδιέξοδο στη Γαλλία - μαζί με την αποδυναμωμένη Γερμανία και την προοπτική επανεκλογής του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ - θα αφήσουν την Ευρώπη μόνη της έναντι της Ρωσίας και της Κίνας.
Υπενθυμίζεται πως ο Carmignac έγινε γνωστός από ένα αντίθετο στοίχημα το 2008, όταν εντόπισε την ευθραυστότητα του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ και τοποθέτησε αμυντικά το fund του, γεγονός που του επέτρεψε να αποφύγει απώλειες όταν οι αγορές κατέρρευσαν και ο δείκτης αναφοράς του έχασε 12 ποσοστιαίες μονάδες.
Τα τελευταία χρόνια, τα περιουσιακά στοιχεία της Carmignac με έδρα το Παρίσι έχουν μειωθεί από 57 δισ. ευρώ το 2017 σε περισσότερα από 30 δισ. ευρώ.
Ο ιδρυτής της εγκατέλειψε την καθημερινή διαχείριση κεφαλαίων πριν από αρκετά χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης