Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Νομοθετικό πλαίσιο για τον μετριασμό των κινδύνων στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων – Απομένει η υπογραφή Erdogan

Τουρκία: Νομοθετικό πλαίσιο για τον μετριασμό των κινδύνων στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων – Απομένει η υπογραφή Erdogan

Οι πλατφόρμες κρυπτογράφησης θα πρέπει τώρα να λάβουν άδεια για να λειτουργούν νόμιμα στη χώρα

Σχετικά Άρθρα

Η Τουρκία βρίσκεται στη διαδικασία επιβολής του πρώτου νομικού της κανονισμού για τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία.
Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη (27/6/2024) νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα που θα τεθεί σε ισχύ μετά την έγκριση του Προέδρου Erdogan και τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα.
Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει διάφορες πτυχές των υπηρεσιών κρυπτογράφησης, συμπεριλαμβανομένου του ορισμού των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης, και επιβάλλει ευρείες υποχρεώσεις, όπως η αδειοδότηση, η πρόληψη κατάχρησης αγοράς και οι επίσημες γραπτές συμβάσεις με πελάτες.
Το Συμβούλιο Κεφαλαιαγορών (SPK), ο χρηματοοικονομικός ρυθμιστικός και εποπτικός οργανισμός της Τουρκίας, θα εξουσιοδοτηθεί να εκδίδει μέσα κεφαλαιαγοράς ως περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης.
Το SPK θα καθορίσει επίσης αρχές και κατευθυντήριες γραμμές για την ταξινόμηση των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης, ενώ το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TUBITAK) θα καθορίσει κριτήρια για συστήματα πληροφοριών και τεχνολογικές υποδομές.
Ο νέος κανονισμός αποτελεί επίσης μέρος των προσπαθειών της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), μετά την ένταξή της στη «γκρίζα λίστα» της FATF το 2021.
Αυτές οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς την Παρασκευή (28/6/2024), με την Τουρκία να αφαιρείται από τη γκρίζα λίστα, λόγω των αυστηρών μέτρων που έχουν πλέον υιοθετηθεί, για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως το ξέπλυμα χρήματος.

Ευρείες υποχρεώσεις και τσουχτερά πρόστιμα

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, οι πλατφόρμες κρυπτογράφησης θα πρέπει να λάβουν άδεια από το SPK για να λειτουργούν νόμιμα στη χώρα.
Οι πάροχοι υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται επί του παρόντος στην Τουρκία θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδεια εντός ενός μηνός από τη θέσπιση του νόμου ή να δηλώσουν απόφαση εκκαθάρισης εντός τριών μηνών.
Οι μη εξουσιοδοτημένοι πάροχοι θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης από τρία έως πέντε χρόνια και βαριά δικαστικά πρόστιμα.
Εάν μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή άλλοι υπάλληλοι ενός παρόχου υπηρεσιών κρυπτογράφησης διαπράξουν υπεξαίρεση, θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης οκτώ έως 14 ετών και σημαντικά πρόστιμα.
Οι πάροχοι κρυπτογράφησης πρέπει επίσης να εφαρμόζουν και να αναφέρουν μέτρα όπως κατασχέσεις και περαιτέρω νομικές ενέργειες επιβολής και να διασφαλίζουν ότι οι μεταφορές κεφαλαίων πελατών είναι προσβάσιμες και ανιχνεύσιμες από τις νομικές αρχές.
Τα Crypto ATM, τα οποία επιτρέπουν μετατροπές μεταξύ μετρητών και περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης, πρέπει επίσης να τερματιστούν εντός τριών μηνών από τη θέσπιση του νόμου.
Τα μη συμμορφούμενα ΑΤΜ θα κλείσουν από τις αρχές.
Το SPK θα ορίσει ανεξάρτητους οργανισμούς που θα διενεργούν ελέγχους οικονομικών και πληροφοριακών συστημάτων παρόχων υπηρεσιών κρυπτογράφησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης