Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην αντεπίθεση η UniCredit, προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά της ΕΚΤ για να παραμείνει στη Ρωσία - Δεν υποκύπτει στις δυτικές πιέσεις

Στην αντεπίθεση η UniCredit, προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά της ΕΚΤ για να παραμείνει στη Ρωσία - Δεν υποκύπτει στις δυτικές πιέσεις
Η ΕΚΤ ζήτησε από τις τράπεζες λεπτομερή σχέδια για τις στρατηγικές εξόδου τους από τη Ρωσία
Στη Δικαιοσύνη καταφεύγει η UniCredit για να αμφισβητήσει την εντολή της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) για μείωση των δραστηριοτήτων των ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία, σε μία πρωτοφανή κίνηση από την ιταλική τράπεζα που αμφισβητεί ευθέως τις δυτικές πιέσεις.
Επισημαίνεται πως η UniCredit είναι η δυτική τράπεζα με τη δεύτερη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία, μετά την αυστριακή Raiffeisen Bank International.
Η ιταλική τράπεζα υπέβαλε αίτηση στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ να δοθούν διευκρινίσεις σχετικά με τη νομιμότητα του αιτήματος της ΕΚΤ, ζητώντας παράλληλα να μην υποχρεωθεί να συμμορφωθεί με τα αιτήματα της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της εξέτασης της αίτησής της, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Τον Μάιο 2024, η ΕΚΤ -υπακούοντας τις ΗΠΑ- ζήτησε -μέσω επιστολής- από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να επιταχύνουν τα σχέδια απόσυρσής τους από τη Ρωσία, επικαλούμενη τις ανησυχίες για σημαντικό πλήγμα αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιβάλουν κυρώσεις.
Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ ζήτησε από τις τράπεζες λεπτομερή σχέδια για τις στρατηγικές εξόδου τους από τη Ρωσία, δίνοντάς τους προθεσμία για τα εν λόγω σχέδια έως τον Ιούνιο 2024.
«Θα μπορούσε να προκληθεί σε σοβαρή ζημιά στο τραπεζικό σύστημα εάν οι αρχές των ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις», σχολίασε μία πηγή στους FT, ενώ ένα άλλο άτομο είπε: «Η απάντηση της ΕΚΤ στις αμερικανικές παρεμβάσεις δείχνει τη μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ». «Είμαστε περισσότερο οπαδοί παρά ηγέτες σε κρίσεις που αφορούν ευρωπαϊκές εταιρείες».
Οι πηγές σημειώσαν επίσης πως η ΕΚΤ επιδιώκει να αποφύγουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να αντιμετωπίσουν παρόμοια μοίρα με την ABLV, τη λετονική τράπεζα που έκλεισε καθώς το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την κατηγόρησε για «θεσμοποιημένο ξέπλυμα χρήματος» και για παραβιάσεις των κυρώσεων της Βόρειας Κορέας, διακόπτοντας την πρόσβασή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ το 2018.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Raiffeisen Bank International έλαβε γραπτή προειδοποίηση από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ότι η πρόσβασή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ θα μπορούσε να περιοριστεί λόγω των συναλλαγών της με τη Ρωσία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Wally Adeyemo έστειλε επιστολή στην RBI, εκφράζοντας ανησυχία για την παρουσία της RBI στη Ρωσία, καθώς και για μια συμφωνία 1,5 δισ. δολαρίων με έναν Ρώσο μεγιστάνα που είχε τιμωρηθεί, την οποία η τράπεζα έκτοτε έχει αναιρέσει.
Ενώ η συμφωνία που συνδέεται με τον Oleg Deripaska εγκαταλείφθηκε από τη Raiffeisen λίγες μέρες μετά την άφιξη της επιστολής, οι ανησυχίες του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με τις δραστηριότητες της αυστριακής τράπεζας στη Ρωσία παραμένουν.
Ενώ πολλές δυτικές κυβερνήσεις και εταιρείες έχουν μειώσει ριζικά τους δεσμούς με τη Μόσχα από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, η Αυστρία παραμένει συνδεδεμένη με τη Ρωσία μέσω κρίσιμων αγωγών φυσικού αερίου, με τη Βιέννη να εξακολουθεί να λειτουργεί ως κόμβος για μετρητά από τη Ρωσία και τους πρώην Σοβιετικούς γείτονές της.
Το Reuters ανέφερε τον Μάρτιο σχετικά με την έντονη αντίθεση των ΗΠΑ στη συναλλαγή Deripaska, την οποία η Raiffeisen είχε χρεώσει ως μέσο απελευθέρωσης ορισμένων από τα κεφάλαιά της που ήταν αποκλεισμένα στη Ρωσία.
Ο εκπρόσωπος είπε ότι η RBI μείωσε «σημαντικά» τις δραστηριότητες στη Ρωσία και έλαβε ευρεία μέτρα για να μετριάσει τους κινδύνους από τις κυρώσεις. «Η RBI θα συνεχίσει να εργάζεται για την αποενοποίηση της ρωσικής θυγατρικής της», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης