Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δεν θα κρατήσει το ράλι στα γαλλικά assets - Τα σενάρια για τον β' γύρο των βουλευτικών εκλογών 7/7

Δεν θα κρατήσει το ράλι στα γαλλικά assets - Τα σενάρια για τον β' γύρο των βουλευτικών εκλογών 7/7
Mεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής 7 Ιουλίου
Οι επενδυτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα σε γενικές γραμμές αναμενόμενα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, αλλά το discount στα γαλλικά assets εξακολουθεί να υφίσταται και, κατά την άποψη των αναλυτών της Capital Economics, είναι πιθανό να παραμείνει.
Τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών είναι πολύ κοντά στα προκαταρκτικά που δημοσιεύθηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο των κάλπες την Κυριακή.
Το ακροδεξιό Εθνικός Συναγερμός (RN) και οι σύμμαχοί του κέρδισαν περίπου το 33% των ψήφων, η αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) περίπου το 28% και η κεντροδεξιά συμμαχία Ensemble του προέδρου Emmanuel Macron ήρθε μόλις τρίτη με λίγο κάτω από 21%.
(Βλέπε Διάγραμμα 1.)
Τα αποτελέσματα ήταν επίσης πολύ κοντά σε αυτά που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις.

Ράλι ανακούφισης

Τα αποτελέσματα προκάλεσαν ένα ράλι ανακούφισης στις αγορές.
Το ευρώ ενισχύθηκε έναντι των περισσότερων νομισμάτων λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων εκτιμήσεων, σημειώνοντας άνοδο άνω του 0,5% έναντι του δολαρίου.
Η 10ετής διαφορά μεταξύ των γαλλικών OATs και των γερμανικών Bunds έχει πλέον υποχωρήσει σε περίπου 75 μ.β., αφού κορυφώθηκε σχεδόν στις 85 μ.β. την Παρασκευή.
Τα παραπάνω, κατά την άποψη των αναλυτών, αναδεικνύουν το γεγονός ότι οι δύο χειρότεροι φόβοι των επενδυτών δεν υλοποιήθηκαν - τουλάχιστον όχι ακόμη.
Ο πρώτος είναι ότι το RN της Le Pen κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, γεγονός που θα του παρείχε σημαντικά περιθώρια να αυξήσει το ήδη υψηλό έλλειμμα της Γαλλίας και να προκαλέσει συγκρούσεις με την ΕΕ.
Το δεύτερο είναι το Αριστερό Μέτωπο να ξεπεράσει τις προσδοκίες και να είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση.
Αυτό αποτελούσε μεγάλη ανησυχία για πολλούς, δεδομένου ότι σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά τις δημόσιες δαπάνες και ότι οι προσπάθειες για τη συγκράτηση του ελλείμματος ενδέχεται να οδηγήσουν σε ακόμη υψηλότερους φόρους, ιδίως για τις επιχειρήσεις.

Πιθανή η απόλυτη πλειοψηφία για το RN της Le Pen

Ωστόσο, τα δύο σενάρια, ιδίως το ενδεχόμενο απόλυτης πλειοψηφίας του RN της Le Pen δεν έχουν φύγει εντελώς από το τραπέζι.
Ομολογουμένως, η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας είναι πολύ μικρή.
Αλλά υπάρχει πραγματική πιθανότητα το RN να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία.
Και, σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να κερδίσει μια σχετική πλειοψηφία, και σημαντικά στελέχη του κόμματος υπαναχωρούν τώρα από τα σχόλια του προέδρου του RN Jordan Bardella πριν από τον πρώτο γύρο ότι θα κυβερνούσε μόνο με απόλυτη πλειοψηφία.

Αβεβαιότητα

Στην πραγματικότητα, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής 7 Ιουλίου.
Το υψηλό ποσοστό συμμετοχής σήμαινε ότι υπάρχουν περισσότερες από 300 εκλογικές περιφέρειες (από τις 577) στις οποίες τρεις ή περισσότεροι υποψήφιοι επιτρέπεται να συμμετάσχουν σε δεύτερο γύρο - στις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες κανένας υποψήφιος δεν κέρδισε πάνω από το 50% των ψήφων, κάθε υποψήφιος που συγκέντρωσε την υποστήριξη τουλάχιστον του 12,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων επιτρέπεται να συμμετάσχει σε δεύτερο γύρο.
Εκ πρώτης όψεως, αυτό θα έπρεπε να ευνοεί το RN, καθώς οι τριγωνικές εκλογές σημαίνουν ότι οποιαδήποτε αντιπολίτευση στο ακροδεξιό κόμμα θα διασπαστεί.
Αλλά τα κεντρώα και αριστερά κόμματα ζητούν τώρα γενικά από τους υποψηφίους τους που ήρθαν τρίτοι να παραιτηθούν και να υποστηρίξουν τον άλλο υποψήφιο που έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει το RN - αν και αυτή η διαδικασία μπορεί να παρεμποδιστεί από το γεγονός ότι ορισμένα κεντρώα κόμματα θεωρούν ότι οι σκληροί αριστεροί υποψήφιοι του La France Insoumise του Jean-Luc Mélenchon, του μεγαλύτερου κόμματος του NFP, είναι εκτός του arc républicain και επομένως δεν αποτελούν καλύτερη εναλλακτική λύση για το RN.
Οι επιλέξιμοι υποψήφιοι έχουν προθεσμία μέχρι την Τρίτη για να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους στον δεύτερο γύρο.
Αλλά ακόμη και τότε, θα παραμείνει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα είναι η επόμενη Εθνοσυνέλευση και με τη σειρά της η κυβέρνηση.


capital.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης