Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Deadline από ΕΦΚΑ σε 40.000 οφειλέτες να τακτοποιήσουν τα χρέη τους – Πώς μπορούν να αποφύγουν τη δημοσιοποίηση

Deadline από ΕΦΚΑ σε 40.000 οφειλέτες να τακτοποιήσουν τα χρέη τους – Πώς μπορούν να αποφύγουν τη δημοσιοποίηση
Να σημειωθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις των οφειλετών περιλαμβάνονται παλιά χρέη πτωχευμένων εταιρειών
«Σιωπηρό» deadline προκειμένου οι χιλιάδες οφειλέτες του ΕΦΚΑ με χρέη άνω των 150.000 ευρώ, να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους ύψους 20 δισ., χωρίς τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, προκειμένου να αποφύγουν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων και των οφειλών τους μέσα στον Αύγουστο, δίνει ο ασφαλιστικός φορέας.
Σύμφωνα με τις οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ο-ΕΦΚΑ θα πρέπει άμεσα και το αργότερο έως 21/07/2024 οι υπάλληλοι που χειρίζονται τα χρέη, να τακτοποιήσουν τις 40.000 εκκρεμείς ασφαλιστικές υποθέσεις από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και να ολοκληρώσουν κάθε διοικητική ενέργεια που, ενδεχομένως, θα επιφέρει την εξαίρεση οφειλέτη από τη διαδικασία δημοσιοποίησης, βάσει των προαναφερόμενων προϋποθέσεων.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες ενέργειες:
1. Έλεγχος και Επικαιροποίηση του Μητρώου Εργοδοτών e-Ε.Φ.Κ.Α. για την ορθή καταχώρηση της νομικής μορφής για Δημόσιες Υπηρεσίες και Ν.Π.Δ.Δ., λόγω της εξαίρεσής τους από τη δημοσιοποίηση.
2. Οριστικοποιήσεις εκκρεμών αποφάσεων Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών, Διοικητικών Δικαστηρίων κ.λ.π., οι οποίες επιφέρουν μείωση της βεβαιωμένης οφειλής.
3. Οριστικοποιήσεις εκκρεμών αιτήσεων διαγραφής, εξαίρεσης, κλπ με ταυτόχρονη ηλεκτρονική αποστολή στο Κ.Ε.Α.Ο. των σχετικών τροποποιητικών πράξεων.
4. Καταχωρήσεις στο Ο.Π.Σ./e-Ε.Φ.Κ.Α. πληροφοριών αναστολής είσπραξης βάσει:
- δικαστικών πράξεων/αποφάσεων,
- αιτήσεων θεραπείας επί υποβληθεισών καταγγελιών-δηλώσεων απασχόλησης.
5. Έλεγχος παραγραφής χρηματικών απαιτήσεων από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών ενταχθέντων στον e-Ε.Φ.Κ.Α., κατ' εφαρμογή των γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων.
6. Διενέργεια συμψηφισμών (μέσω διενέργειας ελέγχου δηλωθέντων-καταβληθέντων ή της έκδοσης Αποφάσεων Συμψηφισμού Α.Π.ΣΥ.Μ.).
Προκειμένου να εξαιρεθεί κάποιος από την λίστα θα πρέπει:
• Να έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και να τηρούνται οι όροι αυτής.
• Οι οφειλές που τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου.
• Οι οφειλές που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης.
• Οι οφειλές που προέρχονται από αποβιώσαντες ή από ανήλικους.
• Οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Να σημειωθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις των οφειλετών περιλαμβάνονται παλιά χρέη πτωχευμένων εταιριών που είναι ξεγραμμένα από τον ΕΦΚΑ όπως και από την Εφορία.
Πρόκειται για χρέη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης, καθώς έχουν εξαντληθεί όλα τα αναγκαστικά μέτρα χωρίς να υπάρχει κανένα αποτέλεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης