Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μetlen - ΔΕΗ εξετάζουν την έκδοση ομολογιακών τίτλων – Προς αντικατάσταση παλαιότερες εκδόσεις

Μetlen - ΔΕΗ εξετάζουν την έκδοση ομολογιακών τίτλων – Προς αντικατάσταση παλαιότερες εκδόσεις
Όπως είναι φυσικό, ο χρόνος προσφυγής εξαρτάται από τις συνθήκες στις αγορές
Μετά την Helleniq Energy, ακόμα δύο εισηγμένες εταιρείες, η ΔΕΗ και η Metlen, διερευνούν, σύμφωνα με πληροφορίες, την έκδοση ευρωομολόγων αντικαθιστώντας παλαιότερες εκδόσεις.
Αν και η αναχρηματοδότηση αφορά ομολογιακές εκδόσεις που λήγουν το 2026, οι δυο εταιρείες αναζητούν φθηνότερο κόστος δανεισμού στις διεθνείς αγορές προκειμένου να διατηρήσουν χαμηλά τους δείκτες δανεισμού, σύμφωνα με τα όσα έχουν παρουσιάσει στους διεθνείς επενδυτές.
Όπως είναι φυσικό, ο χρόνος προσφυγής εξαρτάται από τις συνθήκες στις αγορές και επειδή εκ των πραγμάτων οι αγορές ομολόγων κλείνουν τον ερχόμενο μήνα, οι εκδόσεις τοποθετούνται για το ερχόμενο φθινόπωρο και πιθανότατα πριν τις αμερικανικές εκλογές.
Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, η αναχρηματοδότηση αφορά τα πενταετή ομόλογα τα οποία εκδόθηκαν το 2021 και λήγουν το 2026, έκδοση ύψους 775 εκατ. ευρώ με ετήσιο κουπόνι 4,375% και τρέχουσα τιμή στο 100,1870% της ονομαστικής αξίας.
Στην συγκεκριμένη έκδοση το ετήσιο κουπόνι που αυξήθηκε καθώς προβλεπόταν πέναλτι εφόσον δεν είχε εκπληρωθεί η μείωση των εκπομπών ρύπων.
Η εταιρεία όπως πρόσφατα ανέλυσε στους διεθνείς επενδυτές, έχει εξασφαλίσει το 80% των χρηματοδοτικών αναγκών για την επόμενη διετία, ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς ebidta αναμένεται να διατηρηθεί στο 3,5 την επόμενη περίοδο, ενώ ο μέσος όρος του κόστους δανεισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 4,5% για το 2026, έναντι 4,6% το 2023.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό το επενδυτικό πλάνο για τις ανανεώσιμες πηγές και τις τηλεπικοινωνίες αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από τις ελεύθερες ταμειακές ροές, τις διεθνείς ομολογιακές εκδόσεις και τραπεζικό δανεισμό.

Metlen: Αναχρηματοδότηση του ευρωομολόγου των 500 εκατ. ευρώ

Η Μetlen, έχοντας επεκτείνει τις επενδυτικές δραστηριότητες σε δυο κύριες αγορές στο εξωτερικό (Αγγλία - Ιταλία) και στοχεύει την είσοδο των μετοχών της εταιρείας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου μέχρι το τέλος του έτους – μια διαδικασία η οποία δεν είναι στατική.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει η διοίκηση στους στόχους είναι και η επέκταση στην αγγλική αγορά προμήθειας ρεύματος μέσω εξαγορών, συνεπώς ένα κομμάτι θα καλυφθεί απο διεθνή δανεισμό.
Η Metlen διαθέτει σήμερα υψηλή ρευστότητα και ένα χαμηλό δείκτη μόχλευσης στο 1,6, ένα επίπεδο των οποίων διαθέτουν εταιρείες εντός επενδυτικής βαθμίδας.
Ο καθαρός δανεισμός ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ ενώ οι προβλέψεις για τα λειτουργικά κέρδη ανέρχονται σε 1- 1,1 δισ. ευρώ.
Οι αξιολογήσεις του χρέους της από Fitch και Standard and Poors βρίσκονται ένα επίπεδο πριν από την επενδυτική βαθμίδα.
Η υφιστάμενη έκδοση του ευρωομολόγου ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, λήξεως Οκτωβρίου 2026 με ετήσιο κουπόνι 2,25%.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης