Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Απώλειες στο πετρέλαιο – Υποχωρούν οι ανησυχίες για διατάραξη της προσφοράς

Απώλειες στο πετρέλαιο – Υποχωρούν οι ανησυχίες για διατάραξη της προσφοράς
Τις απώλειες «μάζεψαν» οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι προσδοκίες για υψηλότερη ζήτηση
Σχετικά Άρθρα
Με πτώση έκλεισαν τη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας οι τιμές πετρελαίου, καθώς δεν προβλέπεται ο τυφώνας «Beryl» στην Καραϊβική να επηρεάσει σημαντικά την υπεράκτια παραγωγή.
Αρνητικά συνεχίζει να επιδρά το ισχυρό δολάριο, με τον δείκτη ICE US Dollar Index να διαμορφώνεται στις 105,7 μονάδες.
Τις απώλειες «μάζεψαν» οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι προσδοκίες για υψηλότερη ζήτηση πετρελαίου κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent παραδόσεως Αυγούστου υποχώρησε 0,28% και έκλεισε στα 86,36 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Αυγούστου σημείωσε πτώση 0,7% και έκλεισε στα 82,81 δολάρια το βαρέλι.
Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, Brent και WTI πέτυχαν κέρδη περίπου 1% -ανοδικά για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα- ενώ για τον Ιούνιο 2024, τα κέρδη φθάνουν το 6%.

Αυξήθηκε και τον Ιούνιο 2024 η παραγωγή πετρελαίου του OPEC

Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε τον Ιούνιο 2024 για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, καθώς η υψηλότερη προσφορά από τη Νιγηρία και το Ιράν αντιστάθμισε τον αντίκτυπο των εθελοντικών περικοπών από άλλα μέλη και την ευρύτερη συμμαχία ΟΠΕΚ+.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών άντλησε 26,70 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον περασμένο μήνα, αυξημένα κατά 70.000 bpd από τον Μάιο, σύμφωνα με την έρευνα που βασίζεται σε στοιχεία ναυτιλίας και πληροφορίες από πηγές του κλάδου.
Η αύξηση έρχεται παρά το γεγονός ότι ο OPEC+, ο οποίος περιλαμβάνει τον OPEC και συμμάχους όπως η Ρωσία, αποφάσισε τον περασμένο μήνα να επεκτείνει τις περισσότερες από τις περικοπές της παραγωγής μέχρι το τέλος του 2025 για να ενισχύσει την αγορά ενόψει της χαμηλής αύξησης της ζήτησης, των υψηλών επιτοκίων και της αύξησης της παραγωγής στις ΗΠΑ.
Η Νιγηρία αύξησε την παραγωγή κατά 50.000 bpd και σημειώθηκαν μικρότερες αυξήσεις από το Ιράν και την Αλγερία καθώς ολοκληρώθηκε η συντήρηση των κοιτασμάτων πετρελαίου. Η μεγαλύτερη πτώση, 50.000 bpd, σημειώθηκε στο Ιράκ, αν και η χώρα εξακολουθεί να υπερβαίνει τον στόχο της OPEC+.

Περικοπές

Ο OPEC άντλησε περίπου 280.000 bpd περισσότερο από τον στόχο για τα εννέα μέλη που καλύπτονται από συμφωνίες περικοπής εφοδιασμού, με το Ιράκ να εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της υπέρβασης, σύμφωνα με την έρευνα.
Μεταξύ εκείνων που δεν απαιτείται να προχωρήσουν σε μείωση, η ιρανική παραγωγή έφτασε τα 3,2 εκατομμύρια bpd. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2023, το οποίο ήταν το υψηλότερο από το 2018, σύμφωνα με έρευνες του Reuters.
Το Ιράν πουλά αργό πετρέλαιο σε 17 χώρες, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου Javad Owji, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr την Τρίτη, υποδεικνύοντας ότι ορισμένα κράτη μπορεί να μην τηρούν τις κυρώσεις των ΗΠΑ που παραμένουν σε ισχύ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης