Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός στους Ουκρανούς, οι Ρώσοι άλλαξαν στρατηγική στο μέτωπο – ΗΠΑ: Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε – Τους διαλύουν οι Iskander

Πανικός στους Ουκρανούς, οι Ρώσοι άλλαξαν στρατηγική στο μέτωπο – ΗΠΑ: Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε – Τους διαλύουν οι Iskander
Lawrence Wilkerson (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Ο Zelensky και η Δύση έχουν κουραστεί από τη σύγκρουση στην Ουκρανία
(upd25) Μια αξιοσημείωτη αλλαγή στρατηγικής λαμβάνει χώρα στο καυτό μέτωπο
Η αλληλεπίδραση μεταξύ των συνεχιζόμενων ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων στις κατευθύνσεις Chasiv Yar, Toretsk και Avdiivka δείχνει ότι η ρωσική στρατιωτική διοίκηση μπορεί να σκοπεύει να αξιοποιήσει τη συνεχιζόμενη ώθηση του Toretsk για να δημιουργήσει επιχειρησιακές ευκαιρίες για προόδους είτε στις περιοχές Chasiv Yar είτε στην Avdiivka.
Πολλοί αμερικανοί στρατιωτικοί θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με το Ουκρανικό… ενώ οι Φινλανδοί βρίσκουν τις στρατηγικές της Ουκρανίας… ηλίθιες.
Ένα ακόμη Abrams καταστράφηκε και το εντυπωσιακό είναι ότι καίγονται με μεγάλη ευκολία…
Ο Viktor Orban ο Ούγγρος Πρωθυπουργός είπε ότι ο Zelensky έχει αμφιβολίες για την ιδέα της κατάπαυσης του πυρός

Viktor Orban (Πρωθυπουργός Ουγγαρίας): Ο Zelensky έχει αμφιβολίες για την ιδέα της κατάπαυσης του πυρός για διαπραγματεύσεις

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban δήλωσε σε συνέντευξή του στην ελβετική έκδοση Die Weltwoche ότι ο Zelensky o Πρόεδρος της Ουκρανίας έχει αμφιβολίες για την ιδέα της κατάπαυσης του πυρός για τις διαπραγματεύσεις.
Στις 2 Ιουλίου 2024, σε συνέντευξη Τύπου με τον Zelensky, ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε ότι του ζήτησε να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός πριν από τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία
«Έχει κάποιες αμφιβολίες γι' αυτό.
Ήταν αρκετά δυσαρεστημένος γι' αυτό.
Είπε, ας το σκεφτούμε, ας το σκεφτούμε.
Έχει κάποια κακή εμπειρία από προηγούμενες εκεχειρίες, οι οποίες κατά την ερμηνεία του δεν ήταν καλές για την Ουκρανία.
Επομένως, κατάλαβε τη θέση, εξήγησε τους περιορισμούς του και θα δούμε πώς μπορούμε να συνεχίσουμε», είπε ο Viktor Orban.
Ο Viktor Orban πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο Κίεβο εδώ και δώδεκα χρόνια.
Από την 1η Ιουλίου, η Ουγγαρία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έξι μήνες.
Ο γραμματέας Τύπου του Viktor Orban είπε ότι στο Κίεβο θα συζητούσαν με τον Zelensky την εδραίωση της ειρήνης και τα τρέχοντα θέματα διμερών σχέσεων.

Zakharova (Ρωσία): Λόγια του αέρα η ειρήνη για το Κίεβο - Θέλουν τη στρατηγική μας ήττα

Λόγια του αέρα είναι όσα λέει το Κίεβο για την ειρήνη καθώς εξακολουθεί να ακολουθεί τον στόχο που έχει θέσει η συλλογική Δύση: να επιφέρει τη στρατηγική ήττα της Ρωσίας υποστήριξε η Maria Zakharova, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.
Αναφερόμενη στην αρνητική αντίδραση του Κιέβου στην πρόταση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Victor Orban περί κατάπαυσης του πυρός έτσι ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, η Zakharova υποστήριξε πως τα λόγια του Κιέβου για ειρήνη είναι «απλά προπέτασμα καπνού», είναι λόγια μόνο για τις … οθόνες.
«Είναι λόγια κλισέ, memes.
Αφηρημένες λέξεις που πρέπει να …απομνημονεύονται και να εκφέρονται.
Υπάρχει μόνο ένας σκοπός, αυτός που λέγεται από τη συλλογική Δύση: αυτός έχει να κάνει με το να επιφέρουν τη στρατηγική ήττα της Ρωσίας» επισήμανε η Zakharova.
«Τι να περιμένεις από αυτούς τους οποίους οι ΗΠΑ διάλεξαν... ως όργανο τους;
Το όργανο από μόνο του δεν αποφασίζει ούτε για το τι πρέπει να κάνει ούτε για το πως πρέπει να είναι.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, αφού αγοράστηκε πρώτα από τον ολιγάρχη Igor Kolomoyskyi και στη συνέχεια μεταπωλήθηκε από τον Kolomoyskyi στους Αμερικάνους ιδοκτήτες του, δεν μπορεί να καθορίσει τη μοίρα του» σημείωσε η Zakharova.
Θα μπορούσε όμως να καθορίσει τη μοίρα του.
Παρουσιάστηκε ως ένα πρόσωπο που θα άλλαζε τη μοίρα της Ουκρανίας.
Και θα μπορούσε να το είχε κάνει, εάν δεν είχε ξεπουληθεί με αυτόν τον τρόπο.
Αλλά το να περιμένεις από ένα όργανο που έχει ξεπουληθεί πολλές φορές, οποιαδήποτε ανεξαρτησία σε αυτήν την φάση, μου φαίνεται τουλάχιστον αφελές, ιδιαίτερα μετά την αναγνώριση των Δυτικών ότι ήταν αυτοί που απαγόρευσαν στον Zelensky να διαπραγματευτεί» υπογράμμισε η Zakharova.

Stubb (Φινλανδία):Η Κίνα με ένα τηλεφώνημα… τελειώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Κίνα με ένα και μόνο τηλεφώνημα θα μπορούσε να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία υποστηρίζει ο Alexander Stubb, πρόεδρος της Φινλανδίας.
«Ένα τηλεφώνημα από τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping θα έλυνε αυτή την κρίση.
Εάν έλεγε... πως είναι ώρα να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνη, η Ρωσία θα αναγκαζόταν να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Κίεβο.
Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα είχε άλλη επιλογή» υποστηρίζει μιλώντας στο Bloomberg o Stubb, ο οποίος επισημαίνει πως η Ρωσία εξαρτάται πολύ αυτή τη στιγμή από την Κίνα.
Όπως αναφέρει ο Stubb, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να γίνει λόγος για κατάπαυση του πυρός και για αυτό το λόγο ζητά περαιτέρω οπλισμό του Κιέβου.
Σύμφωνα με τον Φινλανδό πρόεδρο, το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να ωφελήσει την Κίνα, η οποία «πρέπει να υπερασπιστεί τους διεθνείς κανόνες που σχετίζονται με την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία».
«Αυτό είναι που θα αποδείξει την ηγεσία της Κίνας» υπογράμμισε ο Stubb.

Yermak (Ουκρανία): Δεν είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό με τη Ρωσία… ακόμα και στα πολύ βασικά

Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να συμβιβαστεί με τη Ρωσία όσον αφορά την ολοκλήρωση της ένοπλης σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής των συνόρων της υποστηρίζει ο Andrey Yermak, επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας.
Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ουάσινγκτον, ο Yermak υποστήριξε ότι το Κίεβο θα ακούσει κάθε συμβουλή για το πώς να επιτύχει μια «δίκαιη ειρήνη».
«Αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να πάμε σε συμβιβασμό για τα πολύ σημαντικά πράγματα και αξίες... ανεξαρτησία, ελευθερία, δημοκρατία, εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία» επισήμανε ο Yermak απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η ουκρανική κυβέρνηση αξιολογεί πιθανά βήματα του υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ Donald Trump για την επίλυση της σύγκρουσης, εάν γίνει πρόεδρος.
Όπως είπε, η Ουκρανία θα προσπαθήσει να πείσει τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να συνεχίσει να υποστηρίζει το καθεστώς του Κιέβου.

Φιάσκο ΝΑΤΟ για βοήθεια μακράς πνοής στην Ουκρανία - Ο διχασμός οδήγησε το φιλόδοξο σχέδιο Stoltenberg σε ναυάγιο

Οι χώρες του ΝΑΤΟ απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για πολυετείς δεσμεύσεις στις προσπάθειες παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αποκάλυψε το πρακτορείο DPA, επικαλούμενο πηγές στις αντιπροσωπείες των δυτικών χωρών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, τα μέλη της συμμαχίας αρκέστηκαν στην παροχή βοήθειας στο Κίεβο 40 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2025.
Το πρακτορείο προσθέτει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg «απέτυχε» στις προσπάθειές του να πείσει τους εταίρους της συμμαχίας να παράσχουν στην Ουκρανία μακροχρόνια -πρόθεσμη στρατιωτική υποστήριξη.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ απέτυχαν επίσης να συμφωνήσουν σχετικά με το συγκεκριμένο μερίδιο κάθε χώρας που θα συνεισέφερε στο πακέτο βοήθειας ύψους περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι χώρες της συμμαχίας συμφώνησαν μόνο ότι τα μεγέθη του ΑΕΠ θα ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς, σημειώνει το πρακτορείο.
Ο Stoltenberg προσέβλεπε σε συμφωνία για πολυετείς οικονομικές δεσμεύσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ουάσιγκτον που θα διεξαχθεί από τις 9 ως τις 11 Ιουλίου.
Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας πρότεινε τη δημιουργία ταμείου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 94 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως για μακροπρόθεσμη βοήθεια προς το Κίεβο, αλλά αυτή η πρωτοβουλία δεν βρήκε υποστήριξη μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ.
Το ποσό μειώθηκε σε σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 37 δισεκατομμύρια ευρώ).
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του βορειοατλαντικού συμφώνου -από τον Οκτώβριο θα τον διαδεχθεί ο Mark Rutte- αυτό είναι το ποσό που ξοδεύουν ετησίως οι χώρες του ΝΑΤΟ για όπλα για το Κίεβο από την αρχή της σύγκρουσης.

Συνάντηση εντός της ημέρας Putin – Erdogan στο Καζακστάν – Στο επίκεντρο Ουκρανία, Συρία

Συνάντηση εντός της ημέρας αναμένεται να έχουν οι πρόεδροι της Ρωσίας, Vladimir Putin και της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan στο περιθώριο της Συνόδου του Οργανισμού για τη Συνεργασία της Σανγκάης (SCO) που πραγματοποιείται στην Αστάνα, του Καζακστάν.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov οι δύο πρόεδροι είναι βέβαιο πως θα συνομιλήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
«Η διμερής συνάντηση θα διαρκέσει αρκετά.
Τουλάχιστον μία ώρα.
Φυσικά όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος θα συζητηθούν.
Πρώτα από όλα είναι προφανώς οι διμερείς σχέσεις.
Αλλά είναι βέβαιο ότι οι πρόεδροι θα ανταλλάξουν απόψεις για την Ουκρανία και τη Συρία» υποστήριξε ο Peskov.
Όπως είπε ο Peskov, υπάρχουν ακόμα άλυτα θέματα μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, αλλά παρόλο αυτά υπάρχει η πολιτική βούληση για την επίλυση τους.
«Εκεί όπου γίνεται πολλή δουλειά, όπου διεξάγεται ένα ευρύ φάσμα διμερών σχέσεων, είναι αναπόφευκτο να προκύψουν διάφορα προβλήματα.
Είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία των εργασιών» υπογράμμισε ο Peskov.

Pew Research Center: Μειώνεται δραστικά η εμπιστοσύνη προς τον Zelensky στις χώρες του ΝΑΤΟ

Το επίπεδο εμπιστοσύνης στον Zelensky στις χώρες του ΝΑΤΟ έχει μειωθεί και σήμερα είναι περίπου 40%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κοινωνιολογικής έρευνας που διεξήχθη από το Pew Research Center.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, το 40% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Zelensky «κάνει το σωστό» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ το 48% έχει την αντίθετη άποψη.
Όπως σημειώνει ο ερευνητικός οργανισμός, η εμπιστοσύνη στον Zelensky έχει «πέσει σημαντικά» σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Οι βαθμολογίες του Zelensky μειώθηκαν περισσότερο στην Πολωνία (48% το 2024 σε σύγκριση με 70% το προηγούμενο 2023), την Ολλανδία (66% έναντι 73%), τη Γερμανία (54% έναντι 61%), την Ισπανία (48% έναντι 55%) και Γαλλία (43% έναντι 50%).
Ταυτόχρονα , δεν υπάρχει συναίνεση για τον όγκο της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχεται στο Κίεβο από τις χώρες της συμμαχίας.
Έτσι, μόνο το 25% των Αμερικανών που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει ότι η χώρα παρέχει στην Ουκρανία επαρκές επίπεδο υποστήριξης, ενώ στην Ουγγαρία, για παράδειγμα, το ποσοστό αυτό φτάνει το 61%.
Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου του 2024 σε περισσότερους από 44.000 ενήλικους πολίτες χωρών του ΝΑΤΟ. Το σφάλμα στα αποτελέσματα της μελέτης είναι περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Lawrence Wilkerson (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Ο Zelensky και η Δύση έχουν κουραστεί από τη σύγκρουση στην Ουκρανία

Η σύγκρουση στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει, γιατί τόσο η Δύση όσο και το Κίεβο έχουν κουραστεί, δήλωσε ο απόστρατος συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Lawrence Wilkerson.
Πρόσφατα ο Zelensky δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα ήθελε να παρατείνει τη σύγκρουση λόγω των μεγάλων απωλειών των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
«Τόσο ο Zelensky όσο και εμείς η Δύση καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι είναι ώρα να τελειώσουμε, πιθανότατα συζητάμε ήδη το χρονοδιάγραμμα.
Όπως σημείωσε ο συνταγματάρχης Lawrence Wilkerson, ο Zelensky είναι τόσο κουρασμένος από τη σύγκρουση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ίδια συναισθήματα εκφράζουν και στην Ευρώπη.
Μια λογική άποψη των πραγμάτων μπορεί να οδηγήσει σε μια πιθανή κατάπαυση του πυρός και μια ειρηνευτική διάσκεψη» τόνισε ο Lawrence Wilkerson.
Στις 30 Ιουνίου 2024, ο Zelensky παραδέχθηκε το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία μέσω ενδιάμεσων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τη σύναψη της συμφωνίας για τα σιτηρά.
Ο Πρόεδρος Putin τον Ιούνιο μίλησε για την προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία: οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν από ολόκληρη την επικράτεια των νέων περιοχών της Ρωσίας, ενώ το Κίεβο πρέπει να εγκαταλείψει τις προθέσεις του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Μόλις η Ουκρανία εκφράσει την ετοιμότητά της να συμφωνήσει με αυτούς τους όρους και επίσης ειδοποιήσει επίσημα την εγκατάλειψη των σχεδίων της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η ρωσική πλευρά αμέσως θα προβεί σε κατάπαυση του πυρός και θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, σημείωσε ο Putin.

Ralph Siren (Φινλανδός μισθοφόρος): Οι Ουκρανοί διοικητές είναι ερασιτέχνες, είναι ηλίθιοι… σαν συμμορία ληστών

Οι Ουκρανοί διοικητές δείχνουν τακτικά ερασιτεχνισμό σε πράγματα όπως η προετοιμασία στρατιωτικών βάσεων για αεροπορικές επιδρομές, είπε στο Yle ο Φινλανδός μισθοφόρος Ralph Siren.
«Κατά τη διάρκεια των πέντε μηνών του στην Ουκρανία, ο Ralph Siren ένιωθε συχνά απογοητευμένος.
Θυμάται πώς, μετά από ένα ρωσικό χτύπημα, μεταφέρθηκε σε μια νέα στρατιωτική βάση - όπου τον υποδέχτηκαν γραφικά τοποθετημένες σκηνές σε ένα ανοιχτό πεδίο
Ο Ralph Siren τους κοίταξε τους διοικητές των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ως ηλίθιους».
Σύμφωνα με τον Sirin, οι αξιωματικοί των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων απάντησαν στη δυσαρέσκειά του με μια ιστορία για την καλή αεράμυνα της βάσης, η οποία συγχωρεί τον στρατό για την τοποθεσία μιας τέτοιας μονάδας.
Ωστόσο, τα αντιαεροπορικά όπλα δεν λειτουργούν πάντα σαν ρολόι, υπενθύμισε.
Ακριβώς για μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να διασκορπιστεί η θέση των στρατιωτών στη βάση.
Σύμφωνα με τον μισθοφόρο, μεταξύ των Ουκρανών διοικητών επικρατεί πλήρης ερασιτεχνισμός, αδιανόητος για τον φινλανδικό στρατό.
Την ίδια στιγμή, όχι μόνο οι ουκρανικές μονάδες, αλλά και οι ξένες μονάδες χαρακτηρίζονται από κακή οργάνωση, πρόσθεσε.
«Υπήρχε η αίσθηση ότι ήμασταν περισσότερο σαν μια συμμορία ληστών παρά μια στρατιωτική μονάδα.
Επέλεξα να μείνω στη βάση, ίσως ήταν η καλύτερη απόφαση της ζωής μου.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε προηγουμένως την καταστροφή μισθοφόρων από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γεωργία και άλλες χώρες και αναφέρει τακτικά καταστροφές όπου συγκεντρώνονται ξένοι πολεμώντας στο πλευρό της Ουκρανίας.

Οι Ρώσοι με τους Iskander διαλύουν τους Ουκρανούς – Σκόνη και ελικόπτερο Mi-24

Ένα ακόμα στρατιωτικό πλήγμα με πυραύλους Iskander M επέφεραν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις οι Ρώσοι.
Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας αναφέρεται πως οι Ρώσοι έπληξαν εκ νέου το αεροδρόμιο της Poltava με Iskander καταστρέφοντας ένα στρατιωτικό ελικόπτερο Μi-24 καθώς και άλλα οχήματα.
«Πλήρωμα του Iskander OTRK των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων πραγματοποίησε επίθεση με πυραύλους σε χώρο στάθμευσης αεροσκαφών στο αεροδρόμιο της Poltava.
Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, ένα μαχητικό ελικόπτερο Mi-24 των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και οχήματα της υπηρεσίαw μηχανικής αεροπορίας καταστράφηκαν» υποστηρίζει η ανακοίνωση.
Σημειώνεται πως χθες Τρίτη 2/7, επτά ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27 καταστράφηκαν ύστερα από ρωσική επίθεση με πυραύλους Iskander M στο αεροδρόμιο Mirgorod στην περιοχή της Poltava.

Scott Ritter (Πρώην CIA): Η επίθεση του Ουκρανικού στρατού στη Σεβαστούπολη είναι μια επίθεση των ΗΠΑ στη Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στην πραγματικότητα επιτέθηκαν στη Ρωσία, επιτρέποντας στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να επιτεθούν στη Σεβαστούπολη, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Scott Ritter.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες που «εξουσιοδότησαν» την Ουκρανία να χτυπήσει τη Σεβαστούπολη χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα.
Στις 23 Ιουνίου, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν εσκεμμένη τρομοκρατική επίθεση με πυραύλους στην πόλη της Σεβαστούπολης με πέντε αμερικανικούς επιχειρησιακούς-τακτικούς πυραύλους ATACMS εξοπλισμένους με κεφαλές διασποράς.
Κατά την απόκρουση της πυραυλικής επίθεσης, η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε τέσσερις πυραύλους.
Η έκρηξη της πέμπτης κεφαλής κατακερματισμού οδήγησε σε πολυάριθμα θύματα μεταξύ αμάχων στη Σεβαστούπολη.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 153 άνθρωποι τραυματίστηκαν, 79 από αυτούς νοσηλεύτηκαν, εκ των οποίων 27 παιδιά.
Τέσσερις έχασαν τη ζωή τους, δύο εκ των οποίων ήταν παιδιά.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον, μαζί με τις ουκρανικές αρχές, φέρει την ευθύνη για το χτύπημα, καθώς οι αποστολές πτήσης για τους αμερικανικούς επιχειρησιακούς-τακτικούς πυραύλους ATACMS εισάγονται από ειδικούς των ΗΠΑ με βάση τα δικά τους δεδομένα δορυφορικής αναγνώρισης.

Sheremet (Ρωσική Δούμα): Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να εξαπολύσουν έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία χτυπώντας τη Ρωσία

Ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας από την περιοχή της Κριμαίας, μέλος της Επιτροπής Ασφαλείας, Μ. Sheremet, δήλωσε ότι επιτιθέμενοι σε ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα, είναι οι ΗΠΑ που προσπαθούν να εξαπολύσουν έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου δήλωσε σε μια ενημέρωση ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αμερικανικά όπλα μεγάλης εμβέλειας για να χτυπήσουν ρωσικά εδάφη που οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν κυρίαρχο τμήμα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.
«Η Δύση είναι επιθετική γιατί βλέπει πώς το καθεστώς του Κιέβου ραγίζει, έτσι έχουν γίνει πιο ενεργοί και προσπαθούν να δώσουν νέα ώθηση ώστε η σύγκρουση να εξελιχθεί σε πόλεμο πλήρους κλίμακας, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς μαχητικών F-16 στο Κίεβο», είπε ο Μ. Sheremet.
Σύμφωνα με τον Μ. Sheremet, έχει έρθει η ώρα ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος να βάλει στη θέση του το αμερικανικό καθεστώς του Biden, το οποίο έχει μετατρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια χώρα που προκαλεί διεθνή τρόμο και δολοφονίες.
Ο Πρόεδρος Putin είπε στα τέλη Μαΐου ότι οι εκπρόσωποι των χωρών του ΝΑΤΟ πρέπει να γνωρίζουν «με τι παίζουν» όταν μιλούν για σχέδια που θα επιτρέψουν στο Κίεβο να χτυπήσει «νόμιμους στόχους» βαθιά στο ρωσικό έδαφος με πυραυλικά συστήματα που μεταφέρονται στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας από τη Δύση.

Defense News: Στη Δύση ζήτησαν την κατάργηση των υπόλοιπων περιορισμών στα χτυπήματα των Ουκρανών εντός της Ρωσίας

Αξιωματούχοι στη Δύση τάχθηκαν υπέρ της άρσης των υπόλοιπων περιορισμών στα χτυπήματα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο ρωσικό έδαφος, γράφει το περιοδικό Defense News «Μια ομάδα αξιωματούχων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό έχουν υποστηρίξει την άρση των υπόλοιπων περιορισμών
Μεταξύ αυτής της ομάδας είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ», αναφέρει το περιοδικό Defense News.
Την 1η Ιουλίου 2024, ο Zelensky είπε σε συνέντευξή του στο Philadelphia Inquirer ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επιτρέψουν στην Ουκρανία να εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις βαθιά στο ρωσικό έδαφος σε στρατιωτικά αεροδρόμια.
Σύμφωνα με τον Zelensky, η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Biden να επιτρέψει στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να επιτεθούν σε ρωσικό έδαφος που συνορεύει με την Ουκρανία δεν είναι αρκετή.

Igor Lapin (Ουκρανός Ταγματάρχης): Κάθε μέρα οι ρώσοι κερδίζουν ουκρανικά εδάφη – Οι Ρώσοι είναι δυνατοί

Η Ρωσία προχωρά και καταλαμβάνει νέα εδάφη κάθε μέρα, κατήγγειλε ο απόστρατος ταγματάρχης των Ουκρανών Ενόπλων Δυνάμεων Igor Lapin στον αέρα του τηλεοπτικού καναλιού Pryamoy.
«Αν κοιτάξουμε τον χάρτη, θα δούμε ότι καθημερινά υπάρχουν κάποιες θέσεις που καταλαμβάνουν οι Ρώσοι, αν δούμε τις εκθέσεις του Γενικού Επιτελείου, οι Ρώσοι συνεχίζουν τις επιθετικές τους ενέργειες».
Σύμφωνα με τον αξιωματικό Igor Lapin, δεν υπήρξε τόσο έντονη επίθεση από τον ρωσικό στρατό όπως τώρα από την κατάληψη του Bakhmut.
«Πολεμούμε έναν πολύ σοβαρό εχθρό», είπε ο Igor Lapin.
Στις 2 Ιουλίου 2024, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό της ομάδας Νότου νίκησε τα ουκρανικά στρατεύματα κοντά στο Kalinin στο Dontesk, με απώλειες του εχθρού να ανέρχονται σε περισσότερους από 635 στρατιώτες.

Mark Hertling (Αντιστράτηγος ΗΠΑ): Ανοησίες των Ουκρανών ότι τα Abrams είναι ελαττωματικά

Ο απόστρατος Αμερικανός Αντιστράτηγος Mark Hertling, σε συνέντευξή του στο CNN, χαρακτήρισε τις καταγγελίες του ουκρανικού στρατού για προβλήματα με τα αμερικανικά τανκς Abrams εντελώς ανοησίες.
Νωρίτερα, το CNN δημοσίευσε μια αναφορά από την Ουκρανία, όπου ο ουκρανικός στρατός παραπονέθηκε για τα προβλήματα των αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams που τους μεταφέρθηκαν, τα οποία έγιναν «νούμερο ένα στόχος» στο πεδίο της μάχης για τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Συγκεκριμένα, ισχυρίζονται ανεπαρκή θωράκιση, τεχνικά προβλήματα και έλλειψη πυρομαχικών.
«Θα πω με μια λέξη: αυτό είναι εντελώς ανοησίες», απάντησε ο Mark Hertling σε συνέντευξή του στο CNN όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την έκθεση, σημειώνοντας ότι είχε δουλέψει με αυτά τα τανκ για 30 χρόνια στην Ευρώπη και δεν είχε παρατηρήσει τέτοια προβλήματα με αυτά.
Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι τα άρματα μάχης Abrams δεν ήταν η καλύτερη επιλογή για μεταφορά στην Ουκρανία, επειδή χρειάζονται ειδικούς με υψηλή κατάρτιση, κάτι που μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να στείλουν 31 άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία τον Ιανουάριο του 2023 μετά από μια πολύμηνη εκστρατεία του Κιέβου για να υποστηρίξουν ότι τα οχήματα ήταν ζωτικής σημασίας για την ικανότητά τους να σπάσουν τις ρωσικές άμυνες.
Δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ουκρανία σταμάτησε να χρησιμοποιεί άρματα μάχης Abrams που μεταφέρθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της δραστηριότητας ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, γεγονός που τα έκανε πολύ ευάλωτα στο πεδίο της μάχης: 6 άρματα μάχης από τα 31 έχουν ήδη καταστραφεί ολοσχερώς ως αποτέλεσμα επιθέσεων από ρωσικά στρατεύματα.

Ένα ακόμη Abrams καταστράφηκε ολοσχερώς, χτυπήθηκε από ειδικό βλήμα Krasnopol υψηλής ακρίβειας

Οι Ρώσοι κατέστρεψαν ένα ακόμη αμερικανικό άρμα Abrams στην κατεύθυνση Avdiivka με πυρομαχικά Krasnopol υψηλής ακρίβειας, ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας.
«Το πυροβολικό της ομάδας δυνάμεων «Κέντρο», χρησιμοποιώντας ένα κατευθυνόμενο βλήμα υψηλής ακρίβειας «Krasnopol», κατέστρεψαν ένα άλλο άρμα M1 Abrams των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην κατεύθυνση Avdiivka στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Διευκρινίζεται ότι η βολή του πυροβολικού κατά του τανκ έγινε από αυτοκινούμενο πυροβολικό 2S19 «Msta-S» των 152 χλστ. από κλειστή θέση βολής.
«Έχοντας λάβει τις συντεταγμένες του στόχου από το πλήρωμα UAV, οι στρατιώτες έφτασαν στη θέση βολής, στόχευσαν το όχημα μάχης στον στόχο και κατέστρεψαν το άρμα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων με ακριβές χτύπημα από τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά.
Οι στρατιωτικοί άλλαξαν αμέσως τη θέση βολής, καμουφλάρισαν το όχημα μάχης και κατέφυγαν σε κρυσφήγετο», ανέφερε το υπουργείο.

Kelin (Ρώσος πρέσβης): Απίθανο να λύσει το ουκρανικό σε 24ωρες ο Trump

O Donald Trump είναι απίθανο να λύσει την ουκρανική κρίση μέσα σε 24 ώρες, όπως διατείνεται, υποστήριξε ο Ρώσος πρέσβης στο Λονδίνο, Andrey Kelin.
Σε δηλώσεις του στο βρετανικό Sky News ο Kelin ερωτηθείς αν ο Trump μπορεί να λύσει το ουκρανικό σε 24 ώρες, απάντησε… «δύσκολα».
«Πρώτα από όλα θα πρέπει να γίνει πρόεδρος.
Δεύτερον, πρέπει να καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες για να συμβεί αυτό, ενώ εξαρτάται από το είδος των όρων που πρόκειται να συμφωνηθούν.
Γνωρίζετε ότι πλέον μεγάλη προσοχή δίνεται στο προσχέδιο συμφωνίας που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στις αρχές του 2022 στην Κωνσταντινούπολη.
Αυτή ήταν πιθανότατα μια καλή πλατφόρμα» υπογράμμισε ο Kelin, αναφέροντας πως «όλοι και συμπεριλαμβανομένου του Donald Trump, θα πρέπει να είναι ρεαλιστές σχετικά με το τι συμβαίνει στο έδαφος και στο πεδίο της μάχης»
Σύμφωνα με τον Kelin, η Ρωσία δεν πρόκειται να σταματήσει με τις επιθετικές της ενέργειες, ακόμα και αν αρχίσει διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
«Προελαύνουμε…
Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι υπάρχει αδιέξοδο στην περιοχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, δεν υπάρχει πάγωμα.
Είμαστε στην επίθεση… και κερδίζουμε έδαφος» υπογράμμισε ο Kelin, τονίζοντας ότι πολύ σύντομα η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα λάβει πιο σοβαρές ενέργειες.

Andrian Prokip (Ουκρανικό Ινστιτούτο): Η Ουκρανία θα έχει τον πιο δύσκολο χειμώνα από την αρχή της σύγκρουσης

Ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι ο πιο δύσκολος για την Ουκρανία από την αρχή της σύγκρουσης, λόγω του γεγονότος ότι το Κίεβο δεν θα έχει χρόνο να αποκαταστήσει την ενεργειακή ικανότητα που χάθηκε κατά τη διάρκεια των ρωσικών επιδρομών, δήλωσε ο Andrian Prokip, αναλυτής στο Ινστιτούτο Kennan και στο Ουκρανικό Ινστιτούτο του Μέλλοντος, σε συνέντευξή του στην τσέχικη πύλη Seznam zprávy.
«Ακόμη και αν σταματήσουν οι επιθέσεις, είναι ήδη σαφές ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να ανακτήσει την απαραίτητη ικανότητα πριν από τον χειμώνα, σύμφωνα με τον Andrian Prokip, είναι σαφές ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι «πολύ πιο δύσκολος όχι μόνο από πέρυσι.
Ο Prokip προειδοποίησε ότι το χειμώνα, οι διακοπές θα μπορούσαν να διαρκέσουν από 12 έως 18 ώρες».
Όπως τόνισε ο Andrian Prokip, ακόμη και η αποκατάσταση μέρους της ενεργειακής υποδομής μπορεί να είναι μάταιη - η Ρωσία απλώς θα την καταστρέψει ξανά.
«Οι ρωσικές επιθέσεις την άνοιξη στέρησαν από την Ουκρανία σχεδόν το 50% της παραγωγικής της ικανότητας
Αυτό θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες από ότι, ας πούμε, η κατάληψη της Avdiivka ή η ρωσική επίθεση στην περιοχή του Kharkiv.

Πιο κοντά στο Chasiv Yar οι Ρώσοι, κατέλαβαν τον οικισμό Novy

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η προέλαση του ρωσικού στρατού σε όλες τις γραμμές του μετώπου, με τους Ρώσους να ανακοινώνουν ότι κατέλαβαν πλήρως τον οικισμό Novy του Chasiv Yar.
«Μονάδες της ομάδας δυνάμεων «Νότος», ως αποτέλεσμα ενεργών επιχειρήσεων, απελευθέρωσαν πλήρως την περιοχή «Novy» του οικισμού Chasiv Yar της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk και βελτίωσαν την κατάσταση κατά μήκος της πρώτης γραμμής» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Αλλάζει άρδην η στρατηγική των Ρώσων στο μέτωπο με εντυπωσιακά αποτελέσματα… προέλαση σχεδόν παντού

Η αλληλεπίδραση μεταξύ των συνεχιζόμενων ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων στις κατευθύνσεις Chasiv Yar, Toretsk και Avdiivka δείχνει ότι η ρωσική στρατιωτική διοίκηση μπορεί να σκοπεύει να αξιοποιήσει τη συνεχιζόμενη ώθηση του Toretsk για να δημιουργήσει επιχειρησιακές ευκαιρίες για προόδους είτε στις περιοχές Chasiv Yar είτε στην Avdiivka.
Οι ρωσικές προετοιμασίες που μπορούν να υποστηρίξουν πολλαπλά μελλοντικά σχέδια και υποδηλώνουν ένα πιο ανεπτυγμένο επίπεδο επιχειρησιακού σχεδιασμού και προνοητικότητας από ότι η ρωσική διοίκηση επέδειξε… στον πόλεμο από τις αρχές του 2022.
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Ομάδας Δυνάμεων Khortytsia, Αντισυνταγματάρχης Nazar Voloshyn δήλωσε σε μια συνέντευξη στην ουκρανική εκπομπή Suspilne Donbas στις 2 Ιουλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις αρχίζουν να εισβάλλουν στο Chasiv Yar από την κατεύθυνση Toretsk (νότια του Chasiv Yar) και επιτίθενται προς την κατεύθυνση του Toretsk - Chasiv Yar χρησιμοποιώντας κυρίως μικρές ομάδες πεζικού και περιστασιακές μηχανοκίνμητες επιθέσεις.
Η άποψη του Voloshyn ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να επιτεθούν προς τη νότια πλευρά του Chasiv Yar από την περιοχή Toretsk είναι αξιοσημείωτη.
Εάν οι ρωσικές δυνάμεις είναι σε θέση να αναπτύξουν ένα μεγαλύτερο χαρακτηριστικό στη γενική περιοχή Shumy-Pivdenne-Pivniche-Toretsk, τότε μπορεί να είναι σε θέση να απειλήσουν πιο αξιόπιστα το Chasiv Yar από το νότο, συμπληρώνοντας τις συνεχιζόμενες επιθετικές ρωσικές προσπάθειες βόρεια του Chasiv Yar κοντά στην Kalynivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις στην περιοχή νότια και νοτιοανατολικά του Chasiv Yar, ιδιαίτερα κοντά στο Klishchiivka, Andriivka και Kurdyumivka, υποδηλώνοντας ότι η ρωσική διοίκηση εξακολουθεί να ενδιαφέρεται, τουλάχιστον κατ' αρχήν, για τη διατήρηση της πρόσβασης στη νότια πλευρά της περιοχής Chasiv Yar.
Οι πρόσφατες ρωσικές προελάσεις στο Mayorske (ανατολικά του Toretsk) παρέχουν τις ρωσικές δυνάμεις θέσεις στην ανατολική (αριστερή) όχθη του καναλιού Siversky Donets-Donbas, επιτρέποντάς τους να προχωρήσουν προς το Chasiv Yar από τα νότια κατά μήκος μιας όχθης του καναλιού σε αντίθεση με την προσπάθεια να διασχίσουν το κανάλι στο Chasiv Yar.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets, ωστόσο, συνέδεσε τις ρωσικές προσπάθειες στην κατεύθυνση του Toretsk με τις προσπάθειες να διαρρήξουν την κατεύθυνση Pokrovsk (αναφέρεται επίσης ως κατεύθυνση Avdiivka ή περιοχή δυτικά/νοτιοδυτικά του Toretsk).
Ο Mashovets σημείωσε στις 2 Ιουλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις στο Toretsk τις τελευταίες 24 ώρες και ότι η Ρωσική Κεντρική Ομάδα Δυνάμεων (η διοίκηση της οποίας είναι επίσης κυρίως υπεύθυνη για τα ρωσικά στρατεύματα που επιτίθενται δυτικά της Avdiivka) έχει αναπτύξει επιπλέον τάγματα επίθεσης κοντά στο Toretsk για να υποστηρίξουν τις συνεχιζόμενες επιθετικές επιχειρήσεις.
Ο Mashovets σημείωσε ότι οι επιχειρησιακοί παράγοντες στην κατεύθυνση Toretsk "σχετίζονται άμεσα" με την κατεύθυνση Avdiivka και εκτίμησε ότι τα ρωσικά στρατεύματα της Κεντρικής Ομάδας Δυνάμεων προσπαθούν να αποτρέψουν τις ουκρανικές θέσεις κατά μήκος του δρόμου H-32 Pokrovsk-Kostyantynivka (ένας σημαντικός ουκρανικός κόμβος επίγειας γραμμής επικοινωνίας [GLOC] που τροφοδοτεί τις ουκρανικές δυνάμεις στο Toretsk).

Kharkiv_Battle_Map_Draft_July_2_2024.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_July_2_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_July_2_2024.png

West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_July_2_2024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_July_2_2024.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_July_2_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης