Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μεγάλη στροφή της Wall Street – Ετοιμάζεται πλέον για το σενάριο ο Trump να είναι ο επόμενος πρόεδρος, δεν υπάρχει άλλο σενάριο

Η μεγάλη στροφή της Wall Street – Ετοιμάζεται πλέον για το σενάριο ο Trump να είναι ο επόμενος πρόεδρος, δεν υπάρχει άλλο σενάριο
Με τις εικασίες να αυξάνονται τώρα με ταχείς ρυθμούς ότι ο Biden θα μπορούσε να εγκαταλείψει την κούρσα - οι αγορές στοιχημάτων βλέπουν λιγότερο από 50% πιθανότητες να παραμείνει υποψήφιος
Η συζήτηση στην Ουάσιγκτον για το εάν ο πρόεδρος Joe Biden αποσύρει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή διαχέεται στη Wall Street, όπου οι traders μεταφέρουν χρήματα από και προς το δολάριο, τα ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που θα επηρεαστούν από την επιστροφή του Donald Trump στην εξουσία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η επαναβαθμονόμηση των χαρτοφυλακίων ξεκίνησε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, αφού η καταστροφική συζήτηση του Biden με τον Trump ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι ο 81χρονος Δημοκρατικός είναι πολύ μεγάλος για να υπηρετήσει άλλη μια θητεία.
Οι συναλλαγές στη συνέχεια ήταν πιο έντονες στην αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς εκτινάχθηκαν έως και 20 μονάδες βάσης τις επόμενες ημέρες.
Με τις εικασίες να αυξάνονται τώρα με ταχείς ρυθμούς ότι ο Biden θα μπορούσε να εγκαταλείψει την κούρσα - οι αγορές στοιχημάτων βλέπουν λιγότερο από 50% πιθανότητες να παραμείνει υποψήφιος - οι επενδυτές κάνουν βιαστικά σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιδράσουν σε μια τέτοια ανακοίνωση κατά τη διάρκεια των αργιών της Πέμπτης της 4ης Ιουλίου και το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Ένας διαχειριστής κεφαλαίων, μιλώντας στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας δεδομένης της ευαισθησίας του θέματος, είπε ότι οδεύει προς τις διακοπές με προκατειλημμένη στάση προς το δολάριο και το βραχυπρόθεσμο χρέος, καθώς και αντισταθμίσεις έναντι της αύξησης του κινδύνου που υπολόγιζε ότι θα πυροδοτούνταν από μια αποχώρηση Biden.
Κανένας πρόεδρος δεν επέλεξε να μην επιδιώξει μια δεύτερη θητεία πλην του Lyndon Johnson το 1968 και οι εκλογές απέχουν μόλις τέσσερις μήνες.
«Οι αγορές έχουν ήδη ανατιμήσει τις προεκλογικές πιθανότητες από το debate, επομένως οι ειδήσεις των τελευταίων 24 ωρών έβαλαν πραγματικά λάδι στη φωτιά», δήλωσε ο Gennadiy Goldberg, επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια των ΗΠΑ στην TD Securities στη Νέα Υόρκη.
Η συναίνεση μεταξύ των traders και των στρατηγικών αναλυτών είναι ότι η επανεκλογή του Trump, ενός 78χρονου Ρεπουμπλικανού, θα ωθήσει τις συναλλαγές που θα επωφεληθούν από ένα πληθωριστικό μείγμα χαλαρότερης δημοσιονομικής πολιτικής και μεγαλύτερου προστατευτισμού: Ένα ισχυρό δολάριο, υψηλότερες αποδόσεις αμερικανικών ομολόγων και κέρδη σε μετοχών τραπεζών, υγείας και ενέργειας.

Σήμα δολαρίου

Το δολάριο έδωσε ένα από τα πρώτα σημάδια για το πώς οι αγορές θα προσαρμοστούν σε μια πιθανή νίκη Trump, κερδίζοντας λίγες ώρες μετά το debate της περασμένης εβδομάδας.
Ενώ το δολάριο ενισχύθηκε φέτος από τις ενδείξεις της Federal Reserve ότι σκοπεύει να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το νόμισμα σημείωσε σαφή άνοδο σε πραγματικό χρόνο καθώς ο Trump κυριάρχησε στην αντιπαράθεση με τον Biden.
Ο Trump επιχείρησε να μειώσει τους φόρους και να επιβάλει δασμούς 60% στις εισαγωγές από την Κίνα και δασμούς 10% σε εκείνες από τον υπόλοιπο κόσμο.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι τέτοιες εισφορές θα μπορούσαν να αυξήσουν τον πληθωρισμό και να αναγκάσουν τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια περίπου πέντε φορές περισσότερο από ό,τι διαφορετικά.
«Μια νίκη Trump αυξάνει την προοπτική υψηλότερου πληθωρισμού και ισχυρότερου δολαρίου, δεδομένης της υπόσχεσής του για περισσότερους δασμούς και μια πιο σκληρή στάση απέναντι στη μετανάστευση», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan.

Trading στην καμπύλη απόδοσης

Στον απόηχο της συζήτησης, οι διαχειριστές χρήματος στην αγορά του Δημοσίου των 27 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αντέδρασαν αγοράζοντας ομόλογα βραχύτερης διάρκειας και πουλώντας πιο μακροπρόθεσμες - ένα στοίχημα γνωστό ως εντεινόμενο εμπόριο.
Μια σειρά από αναλυτές στρατηγικής της Wall Street έχουν διαφημίσει τη στρατηγική, συμπεριλαμβανομένων των Morgan Stanley και Barclays, προτρέποντας τους πελάτες να προετοιμαστούν για σταθερό πληθωρισμό και υψηλότερες αποδόσεις μακράς λήξης σε μια άλλη θητεία Trump.
Σε ένα διάστημα δύο ημερών που ξεκίνησε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι αποδόσεις των 10 ετών αυξήθηκαν κατά περίπου 13 μονάδες βάσης σε σχέση με τα επιτόκια 2 ετών, στην πιο έντονη καμπύλη από τον Οκτώβριο.
Σημάδια των επενδυτών που προετοιμάζονται για βραχυπρόθεσμη αστάθεια στην αγορά των τίτλων του Δημοσίου εμφανίστηκαν την Τετάρτη, μέσω ενός αγοραστή μιας λεγόμενης δομής στραγγαλισμού, η οποία επωφελείται από μια κίνηση υψηλότερα ή χαμηλότερα στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μέσω των τιμών.
Μαζί με τον πιθανό κίνδυνο το Σαββατοκύριακο των διακοπών γύρω από την υποψηφιότητα του Biden, η λήξη ενσωματώνει επίσης τα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας της Παρασκευής στις ΗΠΑ και την κατάθεση την επόμενη εβδομάδα από τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης