Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Ήρθε η ώρα να ενδιαφερθούμε για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών – Ένας κύκλος φθοράς έκλεισε, τα Piigs θα πετάξουν

FT: Ήρθε η ώρα να ενδιαφερθούμε για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών – Ένας κύκλος φθοράς έκλεισε, τα Piigs θα πετάξουν
Ολοκληρωτική επανεκκίνηση των τραπεζικών αξιών
Ένας κύκλος βίαιης φθοράς έκλεισε και ένας νέος ανοδικός κύκλος άρχισε να ανοίγει με επίκεντρο τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών – και, γενικότερα, τις μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της περιφέρειας της ΕΕ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν στη στήλη Lex οι Financial Times, «Μια φορά κι έναν καιρό, στο πλαίσιο ενός συλλογικού χάους, οι χώρες της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας ήταν γνωστές με το καθόλου κολακευτικό αρκτικόλεξο Piigs.
Το υπερβολικό δημόσιο χρέος και τα επισφαλή δάνεια στα τραπεζικά τους συστήματα απείλησαν τότε το μέλλον του ευρώ.
Τώρα, μετά από μια μακρά περίοδο εξυγίανσης και εκκαθαρίσεων, η κατάσταση έχει άλλαξει.
Τουλάχιστον στον τραπεζικό τομέα, η περιφέρεια της Ευρώπης, πλέον, είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον πυρήνα της.
Τράπεζες που κάποτε θεωρούνταν «μην αγγίζετε» από τους επενδυτές ξαφνικά επιστρέφουν στη μόδα.
Ο λόγος; Ένας συνδυασμός χαμηλών αποτιμήσεων, καλύτερης οικονομικής ανάπτυξης και υψηλότερης ευαισθησίας στα επιτόκια.
Αυτοί οι παράγοντες έχουν οδηγήσει σε υπεραπόδοση.
Οι αποδόσεις για τους τραπεζικούς δείκτες και στις πέντε χώρες είναι τουλάχιστον +100% από το 2022.
Τα συγκρίσιμα κέρδη για τις τράπεζες της Ευρωζώνης είναι μόνο 60%.
Οι επενδυτές αρχίζουν να απολαμβάνουν το άλλοτε αδιανόητο: ότι οι μέρες των χαμηλών μονοψήφιων αποδόσεων επί των ιδίων κεφαλαίων στις ευρωπαϊκές τραπεζικές συναλλαγές ανήκουν στο παρελθόν.
Η αλήθεια είναι ότι οι περιφερειακές τράπεζες τείνουν να έχουν καλύτερη απόδοση όταν τα επιτόκια αυξάνονται χάρη στο υψηλότερο ποσοστό δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο.
H μέση απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ήταν 13% στην Ιταλία και την Ισπανία το 2022 και το 2023, έναντι 9% στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Οι τράπεζες της περιφέρειας δεν έχουν αυξήσει τα επιτόκια αποταμίευσης, κάτι που συνέβαλε στην ενίσχυση των περιθωρίων κέρδους.
Ωστόσο, δεν έχουν δει μεγάλη αύξηση στις αποτιμήσεις τους.
Line chart of Private credit (% of GDP) showing Periphery Europe has delevered
Οι τιμές των μετοχών έχουν αυξηθεί για τις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά εξακολουθούν να υστερούν αρκετά σε σχέση με τα κέρδη.
Οι πολλαπλασιαστές είναι μεταξύ έξι και επτά, δηλαδή παραμένουν κοντά στα επίπεδα της εποχής της κρίσης.
Αυτό συμβαίνει παρά τις αποδόσεις των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων που αναμένεται να παραμείνουν υψηλές - μέχρι το τέλος του 2026, τουλάχιστον.
Δεδομένου ότι τα επιτόκια μειώνονται, οι αποδόσεις στις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες θα αυξηθούν: τα επιτοκιακά περιθώρια συνήθως επωφελούνται σε εκείνο το σημείο του κύκλου που τα δάνεια με υψηλότερο σταθερό επιτόκιο ξεπερνούν κατά πολύ τα επιτόκια καταθέσεων.
Η κρατική υποστήριξη έχει βοηθήσει να διατηρηθούν χαμηλά οι απώλειες λόγω κόκκινων δανείων σε ολόκληρη την Ευρώπη από το 2020.
Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρηγορότερα στη βόρεια Ευρώπη, εν μέσω ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης, υψηλότερων επιπέδων χρέους του ιδιωτικού τομέα και αναταραχών στις αγορές εμπορικών ακινήτων.
Χρόνια αυστηρότερων προτύπων δανεισμού και χαμηλότερης ζήτησης χρέους μπορεί να επιβραδύνουν τα κόκκινα δάνεια, υποστηρίζει ο Jason Napier στην UBS.
Αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για να έχουμε μια αντίθετη άποψη: ακόμη και όταν τα επιτόκια αρχίζουν να πέφτουν, οι τράπεζες χαμηλής αξιολόγησης στην περιφέρεια της Ευρώπης μπορεί να συνεχίσουν να πετούν».
φασδφσδασαφδφσδα.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης