Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανές μέτρο αποκλεισμού: Μόνο με βιομετρικό έλεγχο θα μπορούν να μείνουν οι Ρώσοι στην Τσεχία

Πρωτοφανές μέτρο αποκλεισμού: Μόνο με βιομετρικό έλεγχο θα μπορούν να μείνουν οι Ρώσοι στην Τσεχία
Εάν ένας Ρώσος πολίτης παρουσιάσει ένα μη βιομετρικό διαβατήριο στην Τσεχική Δημοκρατία, παραμένει στη χώρα παράνομα
Οι Ρώσοι πολίτες χωρίς βιομετρικό διαβατήριο δεν θα μπορούν πλέον να διαμένουν στην Τσεχία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Jan Lipavsky.
«Η ασφάλεια είναι προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Δεν θα περιμένουμε άλλη πράξη δολιοφθοράς. Όποιος θέλει να μείνει στη χώρα μας πρέπει να αποδείξει ότι είναι αυτός που λέει ότι είναι. Για τους Ρώσους, ένα μη βιομετρικό διαβατήριο <... > δεν θα είναι πλέον αρκετό», έγραψε στο X (πρώην Twitter).
Ο υπουργός σημείωσε ότι αυτή η απόφαση συνδέεται με τις εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών στο χωριό Vrbětice το 2014, στις οποίες οι τσεχικές αρχές εγκάλεσαν τη Ρωσία για σαμποτάζ.
Σύμφωνα με το τσεχικό πρακτορείο ειδήσεων ČTK, τα ρωσικά μη βιομετρικά διαβατήρια έπαψαν να ισχύουν στην Τσεχική Δημοκρατία στις 3 Ιουλίου.
Οι αρχές της δημοκρατίας το ανακοίνωσαν σε συνεδρίαση του αρμόδιου οργάνου της ΕΕ, προτείνοντας δε και σε άλλες χώρες να λάβουν παρόμοια μέτρα.
«Εάν ένας Ρώσος πολίτης παρουσιάσει ένα μη βιομετρικό διαβατήριο στην Τσεχική Δημοκρατία, παραμένει εδώ παράνομα.
Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε για το τι μπορούμε να κάνουμε με ένα τέτοιο άτομο. Τα μη βιομετρικά διαβατήρια είναι πολύ πιο εύκολο να αλλάξουν και να πλαστογραφηθούν», τόνισε σχετικά η Mariana Vernerová εκπρόσωπος Τύπου του Τσεχικού ΥΠΕΞ, υπερασπιζόμενη την απόφαση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης