Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Η μεταχρονολογημένη δημοσιοποίηση της δέσμευσης περιουσίας του τραγουδιστή από την Αρχή Ξεπλύματος - Γιατί κινδυνεύει να καταπέσει

Αποκάλυψη: Η μεταχρονολογημένη δημοσιοποίηση της δέσμευσης περιουσίας του τραγουδιστή από την Αρχή Ξεπλύματος - Γιατί κινδυνεύει να καταπέσει
Εννιά μήνες έχει να συνεδριάσει η Ολομέλεια της A Μονάδας της Αρχής ξεπλύματος - Ενός ανδρός Αρχή οι δεσμεύσεις χωρίς να επικυρώνονται
Δημόσιες σχέσεις ή έργο ουσίας; Η απάντηση είναι δύσκολη για το ρόλο του Προέδρου της Αρχής για το Ξέπλυμα Χαράλαμπου Βουρλιώτη ο οποίος εδώ και εννέα μήνες λειτουργεί εντελώς μόνος του καθώς η ολομέλεια της A Μονάδας δεν συνεδριάζει.
Έτσι χθες μάθαμε ότι δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί γνωστού τραγουδιστή από την Αρχή Ξεπλύματος.
Δεν μάθαμε όμως ότι οι λογαριασμοί και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία του εν λόγω τραγουδιστή έχουν δεσμευτεί εδώ και δεκαπέντε ημέρες και η Αρχή σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί απλά έλαβε report από την ΑΑΔΕ που είχε κάνει τον έλεγχο και είχε διαπιστώσει φοροδιαφυγή.
Δεν είναι γνωστό επίσης αν υπάρχει κάποιο πόρισμα ή απλά χρήση του αποτελέσματος του ελέγχου για να γίνει η δέσμευση λόγω υπονοιών για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.
Αυτό προφανώς δεν έχει σχέση με πολύμηνες έρευνες της Αρχής που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Το ζήτημα είναι ότι οι κινήσεις του κ. Βουρλιώτη γίνονται με μια διάταξη που του δίνει τη δυνατότητα σε περιπτώσεις κατεπειγουσών υποθέσεων να προχωρήσει ο ίδιος σε δέσμευση λογαριασμών.
Μόνο που η διάταξη αυτή έχει ως στόχο να προλάβει τη συνέχιση μιας εγκληματικής δράσης όπως είναι το ξέπλυμα αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθεί από την Ολομέλεια της Β Μονάδας.
Μόνο που Ολομέλεια της A Μονάδας έχει να συνεδριάσει εδώ και εννέα μήνες καθώς δεν έχει πλήρη και νόμιμη σύνθεση με ευθύνη Υπουργών και φορέων της κυβέρνησης που ορίζουν τους εκπροσώπους τους στην Ολομέλεια. Βέβαια η αρχή είχε γίνει από το Υπουργείο Οικονομικών όπως όπως είχε αποκαλύψει το ΒΝ είχε προχωρήσει τον Ιούνιο του 2019 σε αλλαγές του Οργανογράμματος οι οποίες εμμέσως καταργούσαν την υπηρεσία που εκπροσωπούσε το ΥΠΟΙΚ στην Αρχή Ξεπλύματος.
Στη συνέχεια ο κ. Κωστής Χατζηδάκης δεν φρόντισε να λύσει το θέμα πέρασε η μεταβατική περίοδος τριμήνου που μπορεί μια αρχή να λειτουργεί με ελλιπή σύνθεση και έτσι η Ολομέλεια της A Μονάδας σταμάτησε να συνεδριάζει λόγω έλλειψης νόμιμης σύνθεσης. Στο μεταξύ έληξε και η θητεία και άλλων μελών που δεν αντικαταστάθηκαν και έτσι ακόμα και σήμερα η Ολομέλεια δεν μπορεί να συνεδριάσει.
Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα για τον κ. Βουρλιώτη ο οποίος αντί να ενδιαφερθεί για την επαναλειτουργία της Ολομέλειας φαίνεται να αρκείται στην έκδοση κατεπειγουσών διατάξεων. Όμως οι διατάξεις αυτές πρέπει να επικυρωθούν από την Ολομέλεια σε εύλογο χρόνο.
Και όσο δεν επικυρώνονται τόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταπέσουν στα δικαστήρια καθώς ουσιαστικά παραβιάζονται οι αρχές που διέπουν τη λειτουργία της Αρχής Ξεπλύματος.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης