Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επίδομα προσωπικής διαφοράς τον Δεκέμβριο για 770.000 συνταξιούχους με ταυτόχρονη ενίσχυση των μισθών

tags :
Επίδομα προσωπικής διαφοράς τον Δεκέμβριο για 770.000 συνταξιούχους με ταυτόχρονη ενίσχυση των μισθών
Ως προς το θέμα της μείωσης της ανεργίας ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία
Σχετικά Άρθρα
Επιχείρηση αλλαγής ατζέντας από τον πρωθυπουργό, ο οποίος με την επίσκεψή του χθες στο υπουργείο Εργασίας, επιχειρεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα από Αυγενάκη και Ευρωεκλογές με θέματα της καθημερινότητας και νέες ενισχύσεις.
Υποσχέθηκε ενίσχυση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, μέσω της αλλαγής στο καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στις συντάξεις μέσω του επιδόματος προσωπικής διαφοράς για 770.000 συνταξιούχους που θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο, η περαιτέρω μείωση της ανεργίας, ενώ συζήτησε με την κ. Κεραμέως τις υπόλοιπες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας.
Η υπουργός, εκτός των άλλων, ανέλαβε το βάρος να συγκεντρώσει τα αιτήματα των κοινωνικών εταίρων, ενόψει των εξαγγελιών της κυβέρνησης στην ΔΕΘ και ήδη συναντήθηκε ακολούθως με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, ενώ αύριο θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, και το αμέσως προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τους βιομηχάνους (ΣΕΒ), τους εμπόρους (ΕΣΕΕ), τον Τουρισμό (ΣΕΤΕ) και τον ΣΒΕ.
Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από θέματα εργασιακά και ασφαλιστικά όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μεταρρύθμιση του ΤΕΚΑ, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και επιμέρους ζητήματα όπως αυτό της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε ακραίες καιρικές συνθήκες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή του μέτρου της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, τονίζοντας ότι στόχος είναι να καταγράφεται και να αμείβεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας, ενώ για το ζήτημα του κατώτατου μισθού, ανέφερε ότι εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση της κυβέρνησης ο κατώτατος να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.
Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από θέματα εργασιακά και ασφαλιστικά, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μεταρρύθμιση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και σε επιμέρους ζητήματα, όπως αυτό της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε ακραίες καιρικές συνθήκες.
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση αποδίδει σημασία στον κοινωνικό διάλογο, με γνώμονα την εξεύρεση βέλτιστων λύσεων και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους.

Μείωση ανεργίας

Ως προς το θέμα της μείωσης της ανεργίας, ο κ. Μητσοτάκης έκανε, ειδική μνεία στην ανάγκη για βελτιώσεις ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας των γυναικών, των νέων, των συνταξιούχων των ΑμεΑ» σημειώνοντας ότι «170.000 συνταξιούχοι έχουν επιλέξει να συνεχίζουν την εργασία ενισχύοντας τα εισοδήματά τους και διεκδικώντας μεγαλύτερη σύνταξη στο μέλλον».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε, επίσης, τη σημασία των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ αλλά και τον «εξορθολογισμό του πλαισίου των μετακλήσεων εργαζόμενων από το εξωτερικό.
Είναι μια λύση ανάγκης που πρέπει να ολοκληρώνεται ταχύτατα για να μην έχουμε κενά σε τομείς όπως ο πρωτογενής».
«Μεριμνούμε για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες και αυτό πρέπει να είναι στην προτεραιότητα του υπουργείου γιατί εκεί δίνουμε διαπιστευτήρια κοινωνικής ευαισθησίας» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος υπενθύμισε ότι «φέτος θα υπάρξει έκτακτη ενίσχυση εκείνων των συνταξιούχων που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις λόγω προσωπικής διαφοράς και να θυμίσω ότι τα χρήματα προέρχονται από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων για το 2023».

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης