Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Καλπάζει η ακρίβεια στα οπωροκηπευτικά: Καπέλο 50% στα φασολάκια και τις μελιτζάνες σε σχέση με πέρυσι

Καλπάζει η ακρίβεια στα οπωροκηπευτικά: Καπέλο 50% στα φασολάκια και τις μελιτζάνες σε σχέση με πέρυσι

Ο πενταπλασιασμός των προστίμων η νέα ελπίδα του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου κατά της ακρίβειας

Σχετικά Άρθρα
«Φωτιά» έχει πάρει το καλοκαιρινό καλάθι του νοικοκυριού με τις τιμές στα μανάβικα της γειτονιάς, των σούπερ μάρκετ και των λαϊκών αγορών να κάνουν άλμα έως και 50% σε σχέση με πέρυσι.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η χονδρική τιμή στα φασολάκια τσαουλιά ανήλθε στα 3 ευρώ το κιλό από 2 ευρώ πέρυσι σημειώνοντας αύξηση κατά 50%, τα φασολάκια μπαρμπούνια πωλούνται στην χονδρική προς 2,8 ευρώ από 2 ευρώ.
Οι τιμές στην λιανική αγορά «τρομάζουν» τους καταναλωτές οι οποίοι ξέχασαν την αγορά ανά κιλό και διαπραγματεύονται με τους πωλητές με το τεμάχιο ή καταφεύγουν στην αγορά προϊόντος με τα γραμμάρια.
Οι τιμές του ρεπορτάζ προέρχονται από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε (ΟΟΚΑ) που αντιπροσωπεύει το 80% της αγοράς σε ότι αφορά την πορεία των τιμών και των ποσοτήτων που καταναλώνονται στην Αττική.
Καθημερινά η διοίκηση του Οργανισμού αναρτά τις τιμές των προϊόντων τόσο της χονδρικής όσο και τις λιανικής αγοράς έτσι ώστε οι καταναλωτές αλλά και οι αρμόδιοι και «μαχητές» κατά της ακρίβειας να επισκέπτονται την ιστοσελίδα για να αποκτούν σαφή εικόνα για την πορεία των τιμών

Οι τιμές τρομάζουν τους καταναλωτές!

Οι τιμές λιανικές ζαλίζουν όταν η πινακίδα αναγράφει από 1,95 έως 2,45 ευρώ για τα κολοκυθάκια ψιλά, χοντρά Ευβοίας , τα φασολάκια τσαουλιάς με τιμή τα 3,90 ευρώ, τα φασολάκια μπαρμπούνια προς 3,95 ευρώ το κιλό , οι ντομάτες Πύργου προς 1,55 ευρώ, ντομάτες Αρκαδίας προς 1,95 ευρώ, τομάτα υπαίθριας Ευβοίας 1,35 ευρώ, το σπανάκι 1,85 ευρώ, οι πιπεριές ντολμά Κρήτης προς 2,90 ευρώ, όπως και οι πιπεριές κέρατο Κρήτης, οι πιπεριές Φλωρίνης Ιεράπετρας προς 2,45 ευρώ, τα βλήτα προς 1,65 ευρώ ,τα μαρούλια 0,85 ευρώ, το κουνουπίδι 1,45, πατάτες Κύπρου 1,15, πατάτες 0,85 ευρώ, τα αγγουράκια προ 0,75 το τεμάχιο και για το κιλό 1,75 ευρώ, τα κεράσια Αγιάς προς 5,8 ευρώ το κιλό.

Ο πληθωρισμός πέφτει ενώ οι τιμές σκαρφαλώνουν

Την ίδια στιγμή κυβερνητικά στελέχη και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος βάζουν ψηλά στην ατζέντα την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ως ποσοστό αλλά οι ..τιμές κάνουν τα δικά τους.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός στην κατηγορία τροφίμων, αλκοόλ και καπνού θα διαμορφωθεί στη χώρα μας στο 1,3% τον Ιούνιο, έναντι 2,4% τον Μάιο.
Ο υπουργός Ανάπτυξης συνεχίζει τις συναντήσεις του με φορείς της αγοράς του λιανεμπορίου κρατώντας μακριά του δημοσιογράφους ενώ παραμένει άγνωστο αν υπάρξει συνεργασία και σε ποιο βαθμό για την αποκλιμάκωση των τιμών.

Οι νόμιμες επιχειρήσεις πουλάνε φθηνά τα φασολάκια;

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος αύξησε τα πρόστιμα για τους παραβάτες του μεικτού περιθωρίου κέρδους τα οποία πενταπλασιάζονται.
Το ανώτατο όριο προστίμου για την παράβαση των διατάξεων του πλαφόν από 1.000.000 ευρώ σε 5.000.000 ευρώ.
Τριπλασιάζεται το ανώτατο όριο προστίμου για παράβαση των διατάξεων περί
απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών όταν έχει προηγηθεί ανατίμηση από 2.000.000 σε 6.000.000 ευρώ.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με την αύξηση των προστίμων αντιμετωπίζει τους παραβάτες του ερυθρού σηματοδότη ή ως οδηγούς δικύκλου που δεν φορούν κράνος ασφαλείας ενώ θα έπρεπε να εξετάσει οι παραβάτες πόσο επηρεάζουν την πορεία των τιμών όπως και οι νόμιμες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου τη συμμετοχή έχουν στην άνοδο των τιμών.
Ψιλά γράμματα η πορεία των τιμών για τους υπουργούς Ανάπτυξης όπως και η λύση του προβλήματος αφού αρκούνται στα πρόστιμα και προσδοκούν αποτελέσματα.
Τέλος να σημειωθεί ότι παρατείνεται η υποχρέωση ανακοίνωσης ανατιμήσεων των προμηθευτών και η υποχρέωση ανακοίνωσης ενδεικτικών τιμών οπωροκηπευτικών προϊόντων από τα supermarkets προς το Υπουργείο Ανάπτυξης οι οποίες αναρτώνται στο e- katanalotis με την επισκεψιμότητα να έχει πέσει σε 2.500 καταναλωτές την ημέρα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης