Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτικός σεισμός στη Βρετανία: Σάρωσαν οι Εργατικοί του Starmer με 411 έδρες - Ιστορική συντριβή για τους Tories, παραίτηση Sunak

Πολιτικός σεισμός στη Βρετανία: Σάρωσαν οι Εργατικοί του Starmer με 411 έδρες - Ιστορική συντριβή για τους Tories, παραίτηση Sunak
Ιστορική συντριβή για τους Συντηρητικούς μετά από 14 χρόνια στο τιμόνι της Βρετανίας - Ανακοινώνει την παραίτησή του ο Sunak
(upd22)Σε ιστορικό θρίαμβο των Εργατικών εξελίχθηκαν οι βρετανικές εκλογές, καθώς το κόμμα του Keir Starmer, σάρωσε τους Συντηρητικούς του Rishi Sunak, διασφαλίζοντας ευρεία πλειοψηφία 411 εδρών στη Βουλή των κοινοτήτων, σύμφωνα με τα exit polls που είδαν το φως της δημοσιότητας στη Μεγάλη Βρετανία. 
Tο απογοητευτικό αποτέλεσμα των Tories, οι οποίοι πρόκειται βάσει των exit poll να λάβουν 131 έδρες, έφερε την αιφνιδιαστική παραίτηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Sunak, o οποίος, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες των βρετανικών μέσων αναμένεται να ανακοινώσει κι επίσημα τις προθέσεις του το πρωί της Παρασκευής 6/7. 
O Sunak αναγνώρισε το αποτέλεσμα των εκλογών και επικοινώνησε με τον Keir Starmer, τον οποίο και συνεχάρη για την εκλογική του νίκη.
Captureεχιτπολλ.JPG
Ως προς την κατανομή των υπόλοιπων δυνάμεων, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες πλασάρονται στην τρίτη θέση με 61 έδρες, το Reform του Nigel Farage ακολουθεί στην τέταρτη θέση με 13 έδρες, το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα λαμβάνει 10 έδρες, ενώ οι Πράσινοι αναμένεται να αποσπάσουν μόλις 2 έδρες στη νέα βρετανική βουλή.
Περίπου 23 έδρες κατανέμονται σε ανεξάρτητους υποψηφίους και σε λοιπούς σχηματισμούς. 
Το Συντηρητικό Κόμμα θα βρεθεί, έτσι, στην αντιπολίτευση μετά από 14 ολόκληρα χρόνια στο τιμόνι της χώρας, με την κίνηση του Rishi Sunak για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να αποβαίνει μοιραία. 
Από την άλλη προμηνύεται μια σαρωτική νίκη για το Εργατικό Κόμμα, η πλειοψηφία του οποίου υπολείπεται μόλις εννέα έδρες από την ιστορική επικράτηση που είχε επιτύχει ο Tony Blair το 1997.  
Βέβαια σημειώνεται ότι μέχρι ο Keir Starmer να λάβει την πολυπόθητη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Βασιλιά Κάρολο θα χρειαστεί ακόμη αναμονή αρκετών ωρών. 
Και αυτό διότι τα αποτελέσματα, θα ανακοινώνονται ανά εκλογική περιφέρεια μέχρι νωρίς το πρωί της Παρασκευής (6/7). 

Επίσημα αποτελέσματα

Βάσει των μέχρι στιγμής επίσημων αποτελεσμάτων,
οι Εργατικοί καταγράφουν μεγάλη εκλογική νίκη.
Λίγο πριν την ολοκλήρωση της καταμέτρησης
οι Εργατικοί προηγούνται με 411 έδρες (+213 έδρες) έναντι 119 των Συντηρητικών (- 249 έδρες).
Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 71 έδρες (63), το Sinn Fein με 7 έδρες, το Εθνικό Σκωτικό Κόμμα με 9 έδρες και το Reform UK του Nigel Farage με 4 έδρες.
00_48.JPG
Ο Starmer ευχαριστεί τους ψηφοφόρους - Οι Εργατικοί ετοιμάζονται για ένα μεγάλο βράδυ

Στην πρώτη του αντίδραση προχώρησε προ ολίγου ο μεγάλος θριαμβευτής της βραδιάς και επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Keir Starmer, ο οποίος ευχαρίστησε μέσω X τους Βρετανούς ψηφοφόρους.

Απογοήτευση στους Συντηρητικούς

«Είναι μια αρκετά καταστροφική νύχτα για το Συντηρητικό Κόμμα», σχολίασε -στο BBC- ο Steve Baker, πρώην υπουργός Επικρατείας του Sunak για τη Βόρεια Ιρλανδία.
Από την πλευρά του, μετά τα exit polls ο Sunak ευχαρίστησε στο «Χ» όσους τον στήριξαν: «Στους εκατοντάδες Συντηρητικούς υποψηφίους, στους χιλιάδες εθελοντές και στα εκατομμύρια ψηφοφόρους: Σας ευχαριστώ για τη σκληρή δουλειά σας, σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας και σας ευχαριστώ για την ψήφο σας».

Ο Nigel Farage εκλέγεται στη νέα Βουλή των Κοινοτήτων - Με 13 έδρες το Reform

Σχεδόν εξασφαλισμένη θα πρέπει να θεωρείται η θέση του Nigel Farage στη νέα Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς ο γνωστός Brexiteer και ηγέτης του Reform παίρνει με άνεση την πρωτιά στην μονοεδρική του Clacton, στο Έσσεξ.
Με μια καλή καταγραφή, που ωστόσο δεν ευνοείται από το βρετανικό πλειοψηφικό σύστημα, το Reform διεκδικεί από τους Tories με αξιώσεις, μεταξύ άλλων, τα συντηρητικά προπύργια των Blyth και Sunderland South.
Συνολικά, το κόμμα του Farage αναμένεται να εκλέξει 13 βουλευτές στη νέα βουλή των κοινοτήτων, σύμφωνα με το Exit Poll από την Ipsos UK για το Sky News, το BBC και το ITV News. 

Πρώτη αντίδραση Farage: Θα πάρουμε πολλές έδρες - Τρίτο στη λαϊκή ψήφο το Reform

Ο ηγέτης του Reform UK προέβη με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του σε ένα πρώτο σχολιασμό του exit poll, το οποίο προβλέπει ότι κόμμα του θα αποσπάσει 13 έδρες.
Πανηγύρισε, δε, για τα πρώτα αποτελέσματα της κάλπης, υποστηρίζοντας ότι «θα κερδίσουμε πολλές, πολλές έδρες».
Ωστόσο, στη συνέχεια επιτέθηκε στα μέσα ενημέρωσης, ισχυριζόμενος ότι η τηλεοπτική κάλυψη της καμπάνιας του ήταν «σχεδόν κωμική».
«Δεν υπάρχει ούτε ένας εκπρόσωπος εκεί έξω από το Reform UK, τα κύρια μέσα ενημέρωσης κάνουν σαν να μην υπάρχουμε όπως άλλωστε και τα πολιτικά κόμματα», τόνισε με νόημα.

Ωστόσο, το Sky News μίλησε με τον αναπληρωτή αρχηγό του Reform, Dr David Bull, για λίγο λιγότερο από 10 λεπτά ζωντανά στον αέρα λίγο μετά τη δημοσίευση του exit poll.
Ο αξιωματούχος του λαϊκίστικου κόμματος εξήγησε ότι τα προβλεπόμενα αποτελέσματα, εάν επιβεβαιωθούν, θα σηματοδοτήσουν «ένα απίστευτο αποτέλεσμα για εμάς», αλλά και ότι το κόμμα εξετάζει επίσης προσεκτικά το ποσοστό του σε απόλυτο αριθμό ψήφων.
«Πιστεύουμε ότι το μερίδιο μας στη λαϊκή ψήφο είναι πολύ ψηλότερα από αυτό των Φιλελεύθερων Δημοκρατών... αν και αυτό συμβαίνει, μπορεί να πάρουμε μόνο το ένα τέταρτο των εδρών», επεσήμανε.

Ανατρεπτικές καραμπόλες με τις έδρες: Shapps, Mordaunt, Truss μεταξύ όσων χάνουν τις έδρες τους, Sunak, Hunt τις διατηρούν

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Grant Shapps έχασε τη βουλευτική του έδρα και έγινε - μέχρι στιγμής - το πλέον υψηλόβαθμο μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Rishi Sunak που μένει εκτός κοινοβουλίου, σε μια εκλογική βραδιά που εξελίσσεται σε ιστορικό θρίαμβο για τους Εργατικούς.
Ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας ηττήθηκε στην εκλογική περιφέρεια Γουέλιν Χάτφιλντ της νότιας Αγγλίας από τον υποψήφιο του Εργατικού Κόμματος, Άντριου Λιούιν, ο οποίος με 19.877 ψήφους κερδίζει την έδρα.
Η πρώην πρωθυπουργός Lizz Truss έχασε στο Νοτιοδυτικό Νόρφολκ από τον υποψήφιο των Εργατικών, Terry Jeremy.
Eπίσης, η  Penny Mordaunt η οποία διετέλεσε επικεφαλής της Βουλής και κάποτε θεωρούνταν μία πιθανή διεκδικήτρια της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία, έχασε την έδρα της στο Κοινοβούλιο, από έναν υποψήφιο του Εργατικού Κόμματος, σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα, νωρίς σήμερα το πρωί.

Η υπουργός Παιδείας Jilian Keegan, ο υπουργός Δικαιοσύνης Alex Hulk, η υπουργός Πολιτισμού Loucy Frazer και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις υποθέσεις βετεράνων Johny Mercer έχασαν επίσης τις έδρες τους.
Ο εξέχων Brexiteer Jacob Reese-Mogue δεν είναι πλέον βουλευτής του North East Somerset.
Ο σερ Robert Backland, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι το κόμμα του αντιμετωπίζει «εκλογικό Αρμαγεδδώνα», κατηγορώντας άλλους στο κόμμα του για την πρόκληση ρήξεων.
Πριν από λίγο καιρό, ο ηγέτης των Συντηρητικών της Σκωτίας Douglas Ross έχασε την έδρα στο North and Moray East από το SNP.

Jeremy Hunt και Rishi Sunak διατηρούν τις έδρες τους

O Βρετανός υπουργός Οικονομικών Jeremy Hunt διατηρεί τελικά την κοινοβουλευτική έδρα του στη νότια Αγγλία, αποκρούοντας μία δυναμική πρόκληση από το μικρότερο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα.
Ο Hunt, ένας συντηρητικός βουλευτής που υπηρέτησε επίσης, ως υπουργός Υγείας και υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια των 11 ετών που βρέθηκε στον πυρήνα της κυβέρνησης, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της νύχτας των εκλογικών αποτελεσμάτων, καθώς οι Συντηρητικοί έχασαν έδρες σε ολόκληρη τη χώρα.
Όπως έχει πει, «οι άνθρωποι δεν ψηφίζουν διχασμένα κόμματα».
Την ώρα που ο ένας μετά τον άλλον οι Τόρις χάνουν τις έδρες τους, ο Rishi Sunak κέρδισε τη δική του στη Βόρεια Αγγλία, όπως και ο υπουργός Οικονομικών, Jeremy Hunt, που διατήρησε την κοινοβουλευτική έδρα του στη Νότια Αγγλία.
Shapps.jpg
Ο Jeremy Hunt διατηρεί την κοινοβουλευτική έδρα του

O Βρετανός υπουργός Οικονομικών Jeremy Hunt διατηρεί τελικά την κοινοβουλευτική έδρα του στη νότια Αγγλία, αποκρούοντας μία δυναμική πρόκληση από το μικρότερο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα.
Ο Hunt, ένας συντηρητικός βουλευτής που υπηρέτησε επίσης, ως υπουργός Υγείας και υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια των 11 ετών που βρέθηκε στον πυρήνα της κυβέρνησης, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της νύχτας των εκλογικών αποτελεσμάτων, καθώς οι Συντηρητικοί έχασαν έδρες σε ολόκληρη τη χώρα.

Εκλέγεται ως ανεξάρτητος ο Jeremy Corbyn παρά τον πόλεμο των Εργατικών

Screenshot_2024-07-05_025804.png

Την ίδια στιγμή o ιστορικός ηγέτης της βρετανικής Αριστεράς και πρώην αρχηγός των Εργατικών Jeremy Corbyn φαίνεται να διατηρεί τη βουλευτική έδρα στο Βόρειο Islington του Λονδίνου, όπου εκλέγεται ανελλιπώς από το 1983
Ο Corbyn μετά τη διαγραφή του από τον Starmer -εν μέσω αιτιάσεων και ύποπτων κατηγοριών για αντισημιτισμό- δεν έλαβε το «κόκκινο χρίσμα» και κατήλθε στην περιφέρεια του ως ανεξάρτητος. 
Ακολούθως η ηγεσία των Εργατικών «κατέβασε» απέναντι στον πρώην ηγέτη του κόμματος τον προβεβλημένο δημοσιογράφο Paul Mason - μια κίνηση που θεωρήθηκε προκλητική από ένα κομμάτι της βάσης του κόμματος. 
Ακόμα κι έτσι ο βετεράνος βρετανός σοσιαλιστής επιβίωσε πολιτικά και θα βρεθεί και στη νέα βουλή των Κοινοτήτων, κυρίως λόγω της επιρροής που έχει στα αριστερά του εκλογικού σώματος και τη νεολαία.

«Κόκκινος θρίαμβος» σε γκρίζο τοπίο

Οι εκλογές αυτές, ωστόσο, δεν προκάλεσαν μεγάλο ενθουσιασμό, και δεν θύμιζαν καθόλου την ευφορία που είχε σηματοδοτήσει την αρχή της θητείας του Blair.
Έπειτα από πέντε συντηρητικούς πρωθυπουργούς, το Brexit, τη λιτότητα, την κρίση της αγοραστικής δύναμης και την επιδείνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, οι Βρετανοί ήθελαν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στις κάλπες και να γυρίσουν τη σελίδα των Συντηρητικών.
Οι Tories είχαν μόνο μία φιλοδοξία τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας: να περιορίσουν το εύρος της ήττας.
«Έχετε 4 ώρες για να αποτρέψετε μια σούπερ πλειοψηφία των Εργατικών που θα προκαλέσει αύξηση των φόρων για το υπόλοιπο της ζωής σας», δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη 5/7 ο απερχόμενος πρωθυπουργός Rishi Sunak.
01_52.JPG
Δεν επηρεάστηκε η λίρα από τα αποτελέσματα των exit polls

Σταθερά γύρω από τα 1,27 δολάρια διαπραγματεύεται η βρετανική λίρα, στον απόηχο των πρώτων exit polls για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως το νόμισμα έχει ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες, από τότε που προκηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές από τον Sunak. 

Λίγα λόγια για το βρετανικό εκλογικό σύστημα - First-past-the-post σε 650 μονοεδρικές περιφέρειες

Στη Βρετανία ισχύει ένα εκλογικό σύστημα, που χρονολογείται πάνω από έναν αιώνα, και το οποίο δεν ενισχύει τους μικρούς σχηματισμούς.
Κάποιοι το χαρακτηρίζουν άδικο, δεδομένου ότι η λαϊκή ψήφος δεν ευθυγραμμίζεται με τον αριθμό των εδρών.
Κάποιοι άλλοι το χαρακτηρίζουν απλώς αποτελεσματικό, καθώς είθισται να ευνοεί την αβίαστη εναλλαγή των μεγάλων κομμάτων στην εξουσία.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα «ανόθευτο πλειοψηφικό σύστημα».
Τι σημαίνει αυτό;
Η Βρετανία αποτελείται από 650 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, όπου ισχύει το αξίωμα του First-past-the-post.
Δηλαδή σε κάθε μια από αυτές εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους, ανεξάρτητα από το ποσοστό του, ακόμα κι αν υπερέχει μιας μόλις μιας ψήφου από τον δεύτερο.
Δεύτερος γύρος δεν προβλέπεται.
Έτσι εκλέγονται 650 βουλευτές από κάθε μια εκλογική περιφέρεια.
Στη Βουλή των Κοινοτήτων, δυο είναι τα πιθανά σενάρια που θα επικρατήσουν:
Ένα κόμμα να έχει την πλειοψηφία, λαμβάνοντας 326 έδρες ή περισσότερο από το 50% των εδρών, και να σχηματίσει κυβέρνηση.
Να μην υπάρξει «αυτοδυναμία», κάτι που έχει συμβεί μόνο 5 φορές από το 1910.
Δύο δυνατότητες ισχύουν τότε: είτε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, ή κυβέρνηση συνασπισμού με άλλο κόμμα.
Κυβέρνηση συνασπισμού σχηματίστηκε τελευταία φορά το 2010 κατόπιν συμφωνίας για ... συγκατοίκηση μεταξύ των Tories του Dave Cameron και των Lib Dems.
Η ιστορικά καθηλωτική νίκη των Εργατικών του Keir Starmer, στις εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και η ιστορικά συντριπτική ήττα του Rishi Sunak φιγουράρουν στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.
Ο Keir Starmer αναμένεται να εξασφαλίσει 410 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων και για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια και τον Gordon Braun, το κατώφλι της οικίας στο Νο10 της Downing Street θα περάσει ένας Εργατικός.

Πως υποδέχθηκαν την νίκη Starmer, οι βρετανικές εφημερίδες

Με φωτογραφία Keir Starmer και της συζύγου του, Βικτόρια, κυκλοφορεί ο Guardian, μαζί με τα αποτελέσματα του exit poll.
03_20.JPG
Οι Συντηρητικοί εξαφανίστηκαν εν μέσω σαρωτικής νίκης των Εργατικών, σημειώνει η Daily Telegraph.
02_41.JPG
The Times: Αναφερόμενοι στο exit poll, κάνουν λόγο για «πλειοψηφία τύπου Blair» του Starmer και την άνοδο του Reform UK.
04_15.JPG
«Keir we go», αναφωνεί η Daily Mirror, η οποία υποστήριξε τους Εργατικούς.
01_53.JPG
Η Daily Express μιλά για «συντριπτικό πλήγμα» για τους Συντηρητικούς σε μια «εκλογική συντριβή».
05_6.JPG
Independent: «Σαρωτική νίκη», των Εργατικών, αφού η επίδοση των Συντηρητικών είναι η «χειρότερη συντριβή όλων των εποχών».
06_2.JPG
Daily Mail: Οι Εργατικοί είναι έτοιμοι για μια «ιστορική νίκη» σύμφωνα με το exit poll, οι Συντηρητικοί πρόκειται να «γλιτώσουν από μια ολική καταστροφή».07_1.JPG
Daily Star: Οι Συντηρητικοί «έφαγαν ξύλο», γράφει καθώς οι Εργατικοί οδεύουν προς μια τεράστια πλειοψηφία.
08.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης