Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Άτονη άνοδος με καθίζηση τζίρου στο ΧΑ +0,33% στις 1.440 μον. - Εξασθενεί η ανοδικότητα αλλά δεν έρχεται και διόρθωση

Άτονη άνοδος με καθίζηση τζίρου στο ΧΑ +0,33% στις 1.440 μον. - Εξασθενεί η ανοδικότητα αλλά δεν έρχεται και διόρθωση
Οι θετικές εκθέσεις για ελληνικές μετοχές συνεχίζονται, με τους επενδυτές να αδιαφορούν για τα τεράστια κέρδη που έχουν ήδη συσσωρευτεί, το κρατικό χρέος της Ελλάδος στα ιστορικά υψηλά όλων των εποχών και αγνοώντας το θολό τοπίο στα επιτόκια και τους γεωπολιτικούς κινδύνους
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Ήπια άνοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.440 μονάδες, με την υποχώρηση των συναλλαγών να αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό της τελευταίων συνεδριάσεων.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στον ιστορικό θρίαμβο των Εργατικών στις  βρετανικές εκλογές,
καθώς το κόμμα του Keir Starmer, σάρωσε τους Συντηρητικούς του Rishi Sunak, διασφαλίζοντας ευρεία πλειοψηφία 412 εδρών στη Βουλή των κοινοτήτων με την προσοχή να στρέφεται στον  δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών την Κυριακή 7/7.
Είναι αξιοσημείωτο, το γεγονός ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να παραδώσει στο κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία έρχεται την ίδια στιγμή που η Ευρώπη βρίσκεται σε γενικές γραμμές κάτω από αυτό που ορισμένοι αποκαλούν δεξιό λαϊκιστικό κύμα.
Στο επίκεντρο οι τράπεζες, μετά την αναβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor's, με την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική και την  Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς  δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική.
Στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Εθνική +1,46% και ακολούθησαν Eurobank +0,66%, Alpha Bank +0,55% και Πειραιώς +0,33%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε ο Sarantis +5,45% και ακολούθησαν Viohalco +2,48%, ΕΛΠΕ +1,95%, ΕΛΠΕ +1,95% ..ενώ υποxώρησαν Aegean -1,43%, Lamda -1,27%, ΔΕΗ -1,14%...
Σε επίπεδο εβδομάδος, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο +2,58%,
ο FTSE 25 με κέρδη +3,39% και ο Τραπεζικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά +5,26%.
Ο Γενικός Δείκτης με συνεχές rotation στις μετοχές του FTSE 25, κρατάει τα κρίσιμα επίπεδα τιμών των 1.400 - 1.395 μονάδων με πρώτη αντίσταση  τις 1.450 μονάδες.
Η διάσπαση των 1.400 - 1.395 μονάδων οδηγεί στην ισχυρή στήριξη των 1.356 μονάδων  (ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και των  1.341 μονάδες  (απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ).
Με κερδοσκοπία και χειραγώγηση φθάσαμε έως τις 1.505 μονάδες.
Το BN (bankingnews) εδώ και πολύ καιρό προειδοποιεί ότι οι 1.505 μονάδες ήταν το υψηλό για το 2024 στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Οι θετικές εκθέσεις για ελληνικές μετοχές συνεχίζονται, ανεβάζοντας όλο και περισσότερο τις τιμές στόχους,  με τους επενδυτές να αδιαφορούν, για τα τεράστια κέρδη που έχουν ήδη συσσωρευτεί, το κρατικό χρέος της Ελλάδος στα ιστορικά υψηλά όλων των εποχών στα 406,5 δισεκ. ευρώ και αγνοώντας το θολό τοπίο στα επιτόκια και τους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Ομοίως. όπως αναφέρει και ο  γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, στην  αδύναμη δημοσιονομική κατάσταση έχουν περιέλθει οι επτά «ισχυρές» ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου (G7), προβλέποντας, μάλιστα, περαιτέρω επιδείνωση των δεικτών δημοσίων χρέους τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Δεν θα αλλάξουν πολλά από εδώ και πέρα… μόνη ίσως αλλαγή είναι η νίκη Trump στις ΗΠΑ και η αποδοχή της ήττας της Ουκρανίας ώστε να τερματιστεί ο μάταιος πόλεμος.

Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης από Standard & Poor's: Νέα αναβάθμιση για τις ελληνικές τράπεζες ως ΒB+ με θετικό outlook

Στην αναβάθμιση των αξιολογήσεων για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η Standard & Poor's, επικαλούμενη τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών τους αλλά και την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης κάνει λόγο για βελτιωμένη ανθεκτικότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το 2023, τα εγχώρια μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν περαιτέρω λόγω των τιτλοποιήσεων, αλλά το πιο σημαντικό, το τραπεζικό σύστημα δεν κατέγραψε σημαντικές νέες εισροές αθετημένων δανείων.
«Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τις συστημικές ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να πληρώνουν μερίσματα μετά από 16 χρόνια μη διανομής τους, υπογραμμίζει τη βελτιωμένη υποκείμενη κερδοφορία των τραπεζών και την ενισχυμένη κεφαλαιοποίησή τους. Αν και μεγάλο μέρος της βελτίωσης των κερδών τα τελευταία δύο χρόνια οφείλεται στην άνοδο των επιτοκίων, σημειώνουμε ότι οι βελτιωμένες λειτουργικές δομές των τραπεζών, οι διαρθρωτικά χαμηλότερες πιστωτικές απώλειες και οι φθηνές βάσεις καταθέσεων συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της βασικής τους κερδοφορίας.
Συγκεκριμένα, αναβαθμίστηκε η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (με αλφαβητική σειρά) για:
Aegean Baltic Bank: σε 'BB-' από'B+' με σταθερό outlook (προοπτική επαναξιολόγησης 12μήνου).
Alpha Bank: Σε 'BB' από 'BB-' με θετικό outlook.
Eurobank: Σε 'BB+' από 'BB' με θετικό outlook.
Εθνική Τράπεζα: Σε 'BB+' από 'BB' με θετικό outlook.
Τράπεζα Πειραιώς: Σε 'BB' από 'BB-' με θετικό outlook.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε οι χρηματιστηριακοί δείκτες με τον Γενικό Δείκτη στο +0,05% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,32%.
Περί τις 16;30 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Εθνική πλησίον του +2% και την πλειονότητα των  μη τραπεζικών blue chips σε θετικό πρόσημο, με ΕΛΠΕ +2%, Viohalco +1,6%...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,84% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,44%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,33% στις 1.440 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.442,11 μονάδες και χαμηλό τις 1.436,45 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 56,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 2,9 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 14,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 7,1 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,91 εκατ. ευρώ και όγκου 353 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 132 χιλ. τεμάχια αξίας 1,06 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 45 χιλ. τεμάχια αξίας 611 χιλ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 750 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 17,5 χιλ. τεμάχια αξίας 343 χιλ. ευρώ.
Η ΑΔΜΗΕ 9 χιλ. τεμάχια αξίας 20 χιλ. ευρώ και η Intralot 100 χιλ. τεμάχια αξίας 123,4 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.440 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.450 μονάδες και ακολουθούν οι 1.475, οι 1.485 μονάδες και οι ισχυρή αντίσταση των 1.500 – 1.505  μονάδων.
Στην πλησιέστερη στήριξη βρίσκονται οι 1.400 – 1.395 μονάδες  και ακολουθούν οι 1.360, οι 1.356 μονάδες (ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών) και  οι 1.341 μονάδες  ( ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών).
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.277 μονάδες, οριακά υψηλότερα από την πρώτη αντίσταση των 1.275 μονάδων και ακολουθούν οι 1.300, οι 1.325 και οι 1350 -1.360 μονάδες.
Στην  πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.200 μονάδες και ακολουθούν οι 1.152 μονάδες (ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και οι 1.132 μονάδες ( ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών).

Βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,59% - Το spread με την Ιταλία στις -34 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 5/7 στην αγορά ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν όψει της ανακοίνωσης των βασικών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ.
Το μεταβαλλόμενο πολιτικό κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών την Παρασκευή, αφού το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα κατέγραψε σαρωτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές, τερματίζοντας 14 χρόνια ταραχώδους διακυβέρνησης των Συντηρητικών.
Tο ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,59% και το 10ετές ιταλικό 3,93% με το μεταξύ τους spread στις -34 μονάδες βάσης.
Βελτίωση καταγράφεται στα και αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,30% και το 2ετές στο 4,64% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.

Μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's, DBRS, Fitch, Scope Ratings και R&I το 2023, το χειραγωγούμενο πάρτι με τις αναβαθμίσεις τελείωσε καθώς οι αξιολογήσεις ήταν προϊόν πολιτικής παρέμβασης και δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας μας.
Μέσα στο 2024 δεν θα υπάρξει καμία άλλη αναβάθμιση της Ελλάδος πλην της νέας αξιολόγησης της Moody’s τον Σεπτέμβριο 2024... αλλά και η Moody’s δεν είναι σίγουρη.
Εν τω μεταξύ, η Fitch ο αμερικανικός οίκος, στην αξιολόγηση της Παρασκευής 31/5 εξέπληξε αρνητικά καθώς δεν αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδος όπως αναμενόταν.
Άφησε αμετάβλητη την αξιολόγηση σε ΒΒΒ- με ουδέτερες προοπτικές επικαλούμενη το υψηλό δημόσιο χρέος.…
Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 406 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας. Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.

Ήπιες πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ήπια πτωτικά έκλεισαν σήμερα 5/7 οι περισσότερες ασιατικές αγορές στον απόηχο της δημοσιοποίησης μιας δέσμης νέων στοιχείων από τις δύο κύριες οικονομίες της περιοχής.
Καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οι αριθμοί σχετικά με το ΑΕΠ της Ιαπωνίας, τη δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών, τη δραστηριότητα των εργοστασίων και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, καθώς και τους PMI των υπηρεσιών και της μεταποίησης της Κίνας, έπεσαν.
Στις επιχειρήσεις, οι συμμετέχοντες στην αγορά αξιολόγησαν την προκαταρκτική έκθεση κερδών της Samsung Electronic για το δεύτερο τρίμηνο του 2024.
Συγκεκριμένα, η νοτιοκορεάτικη εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει τα λειτουργικά κέρδη κατά την αναφερόμενη περίοδο να αυξηθούν περισσότερο από 15 φορές σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα ένα χρόνο πριν, φθάνοντας στα 10,4 τρισεκατομμύρια γουόν (7,54 δισεκατομμύρια δολάρια).
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei 225 στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,07%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,26%, ο δεικτής Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,12%, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,12% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Νότια Κορέα ενισχύθηκε στο +1,32%.

Μεικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Μεικτές τάσεις καταγράφονται σήμερα 5/7 στις ευρωπαϊκές αγορές με επίκεντρο τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Sir Keir Starmer είναι έτοιμος να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας καθώς η κεντροαριστερή αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος σημείωσε συντριπτική νίκη στις γενικές εκλογές, έχοντας μέχρι στιγμής κερδίσει 412 έδρες και ως εκ τούτου τερματίζοντας 14 χρόνια δεξιάς Συντηρητικής διακυβέρνησης.
Ο νυν πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ έχει ήδη παραδεχτεί την ήττα.
Οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη και στην  Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Μάιο ενώ σε ετήσια βάση, τα στοιχεία αυξήθηκαν κατά 0,3% και 0,6%, αντίστοιχα.
Η βιομηχανική παραγωγή στον γερμανικό μεταποιητικό τομέα μειώθηκε κατά 2,5% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, χαμηλότερη από την αναμενόμενη.
Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν ετήσια άνοδο 1,6% τον Ιούνιο, από 1,5% που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα.
Το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.
Ήπια άνοδος καταγράφεται  στις  τιμές του πετρελαίου με το brent να διαμορφώνεται στα 87,56 δολ. το βαρέλι στο +0,10% και του αμερικανικού αργού στα 84,14 δολ. το βαρέλι στο +0,10%.
Άνοδος +1,82% σημειώνεται στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Αυγούστου στα 33,85 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,60%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,10%, ο δείκτης FTSE MIB στο +0,05% ,ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,40% και FTSE 100 στο Λονδίνο στο  -0,15%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,20%, ο S&P 500 στο +0,05%,  ο Nasdaq στο +0405% και το ETF GREC στο +2,45%  (41,43 δολ. ).

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές τις συναλλαγές

Ήπια ανοδικά έκελισαν οι τράπεζεςμε ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 8,0640 ευρώ, με άνοδο +1,46% με όγκο 627 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,38 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6330 ευρώ, με άνοδο +0,55%, με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,84 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,66 ευρώ, με άνοδο +0,33% με όγκο 955 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,58 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 2,1320 ευρώ, με άνοδο +0,66%, με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,92 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 11,78 ευρώ, με πτώση -0,51%, με όγκο 36 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 869 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 4,17 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 1,87 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 11,10 ευρώ, με πτώση -0,89% και κεφαλαιοποίηση στα 555 εκατ. ευρώ..
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,40 ευρώ, με άνοδο +0,37% και κεφαλαιοποίηση 266 εκατ. ευρώ.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Ήπια ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με χαμηλές τις συναλλαγές. .
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε ο Sarantis +5,4% και  ακολούθησαν Viohalco +2,48%, ΕΛΠΕ +1,95%, ΕΛΠΕ +1,95% ..
Στον αντίποδα, ήπια υποχώρησαν Aegean -1,43%, Lamda -1,27%, ΔΕΗ -1,14%...
H Coca Cola έκλεισε στα 32,10 ευρώ, με άνοδο +0,06% και  κεφαλαιοποίηση στα 11,98 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,56 ευρώ, με άνοδο +0,59% και αποτίμηση 5,67 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,04 ευρώ, με άνοδο +0,60% και αποτίμηση 5,57 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 37,22 ευρώ, με άνοδο +1,42% και κεφαλαιοποίηση  5,32 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 11,27 ευρώ, με πτώση -1,14% και αποτίμηση 4,31 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 28,85 ευρώ, με πτώση -0,35% και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 16,68 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,73 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 19,60 ευρώ, με πτώση -0,05% και κεφαλαιοποίηση 2,31 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ  έκλεισε στα 8,0850 ευρώ, με άνοδο +1,95% και κεφαλαιοποίηση 2,47 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 23,06 ευρώ, με άνοδο +0,17% και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 27,00 ευρώ, με πτώση -0,95% και κεφαλαιοποίηση 3,67 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,64 ευρώ, με άνοδο +1,81% και κεφαλαιοποίηση 601 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8820 ευρώ, με πτώση -0,95% και κεφαλαιοποίηση 706 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,62 ευρώ, με πτώση -0,69% και κεφαλαιοποίηση 113 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το 10ετές ελληνικό στο 3,59% - Το spread με την Γερμανία στις 105 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 5/7 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,59% και το 10ετές ιταλικό 3,93% με το μεταξύ τους spread στις -34 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 105 μονάδες βάσης από 108 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 74 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,74% ή 74 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -34 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 43 μονάδες βάσης.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 5/7 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 5 Ιουλίου  του 2024 στο 3,96%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/7/2024 στο 2,54%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,92% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,16% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,34% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,93% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,29%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης