Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεικτές αμοιβές 590 χιλ. ευρώ ως διοικητής της Εθνικής τράπεζας ή πωλητής μετοχών; - Ποια είναι η δουλειά του επικεφαλής;

Μεικτές αμοιβές 590 χιλ. ευρώ ως διοικητής της Εθνικής τράπεζας ή πωλητής μετοχών; - Ποια είναι η δουλειά του επικεφαλής;

Η Εθνική κατέβαλλε 26,1 εκατ. ευρώ και το ΤΧΣ 10 εκατ. ευρώ. στους αναδόχους για το πακέτο του 22% - Πρόσθετες 118.000 ευρώ συνταξιοδοτικές εισφορές και 133.585 μετοχές της Εθνικής

Σχετικά Άρθρα
Άλλοι είναι οι πωλητές, κι άλλοι δικαιολογούν τους μισθούς όταν η τράπεζα έχει καταβάλει ήδη τα έξοδα.
Αναφερόμαστε στην πώληση μετοχών της Εθνικής (22%) που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και πώλησε επιτυχώς.
Σε μια έκδοση για την οποία το δημόσιο εισέπραξε 1 δισ. η Εθνική Τράπεζα δαπάνησε ως έξοδα 26,1 εκατ. ευρώ για τους αναδόχους και το ΤΧΣ 10 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα, όμως, με την πολιτική αποδοχών της Εθνικής Τράπεζας (2023) για τις σταθερές μεικτές αμοιβές του διευθύνοντος συμβούλου κ. Π. Μυλωνά 590.000 ευρώ λήφθηκε υπόψη, το γεγονός ότι “έχει παρουσιάσει άριστη απόδοση, όπως αντανακλάται στην τελευταία αξιολόγηση της απόδοσής του, καθώς και το γεγονός ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος έχει ηγηθεί της εκτελεστικής ομάδας σε σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν, συμπεριλαμβανομένης ιδίως της επιτυχούς διάθεσης μετοχών της ΕΤΕ που κατείχε προηγουμένως το ΤΧΣ και συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της επίτευξης βελτιωμένων οικονομικών αποτελεσμάτων, της μείωσης των ΜΕΑ και της υλοποίησης εκτεταμένου μετασχηματισμού”.
Με άλλα λόγια, ο επικεφαλής της Εθνικής αμείφθηκε “ μεταξύ άλλων” για τα οικονομικά αποτελέσματα, τη μείωση των κόκκινων δανείων και τον μετασχηματισμό.
Η δουλειά του επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, όμως, δεν είναι αυτή του επενδυτικού τραπεζίτη, δηλαδή η πώληση των μετοχών της τράπεζας, αλλά η πορεία των αποτελεσμάτων, τα ΜΕΑ και ο μετασχηματισμός προκειμένου να έχει επιτυχή κατάληξη η πώληση του πακέτου των μετοχών.
Διότι οι παρουσιάσεις προς ξένους επενδυτές εξ ορισμού αποτελούν αντικείμενο εργασίας για τους τραπεζίτες.
Το παράδοξο δε είναι ότι η τράπεζα έλαβε την γνώμη συμβούλου για το δίκαιο και εύλογο της αμοιβής, παρά την λανθασμένη αιτιολογία της.
Εξάλλου όπως προαναφέρθηκε για την αναζήτηση των επενδυτών και την τελική επιλογή τους δαπανήθηκαν 26,1 εκατ. ευρώ για πέντε αναδόχους ήτοι την επικεφαλής Bank of America, JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS.
Tέτοιες πωλήσεις μετοχών γίνονται συνήθως κάθε 3-5 χρόνια και οι ξένοι οίκοι πληρώνονται αδρά, όπως θα συμβεί και τον επόμενο Σεπτέμβριο για το υπόλοιπο 10% των μετοχών.
Επιπρόσθετα, όπως η έκθεση αποδοχών δεν αναφέρεται και στα 118.000 χιλ. ευρώ (συνταξιοδοτικές εισφορές) καθώς και τις μεταβλητές αμοιβές 133.585 μετοχές (υπολογισμένες με 5,30 ευρώ) τις οποίες θα λάβει σταδιακά για την επόμενη πενταετία ο ceo της Εθνικής Τράπεζας, δηλαδή συνολικές αμοιβές 1,7 εκατ. ευρώ με υποχρέωση διακράτησης ενός έτους για τα δυο πακέτα μετοχών ( 53435 μετοχές άμεσα και 80150 μετοχές καταβαλλόμενες ισομερώς για την επόμενη πενταετία.

Επιλέξιμο προσωπικό

Η Εθνική Τράπεζα επίσης κατά την γενική συνέλευση των μετόχων – τηλεδιάσκεψη δίχως φυσική παρουσία – καλείται να εγκρίνει και 20,5 εκατ. ευρώ πρόσθετες αμοιβές (bonus) σε επιλέξιμο προσωπικό της Εθνικής Τράπεζας.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης