Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θύελλα στην ΕΕ: Η Ουγγαρία ακυρώνει την επίσκεψη της Γερμανίδας ΥΠΕΞ Baerbock μετά την κριτική για την επίσκεψη Orban στη Μόσχα

Θύελλα στην ΕΕ: Η Ουγγαρία ακυρώνει την επίσκεψη της Γερμανίδας  ΥΠΕΞ Baerbock μετά την κριτική για την επίσκεψη Orban στη Μόσχα
Διπλωματικός πόλεμος στην ΕΕ για το Ουκρανικό
Η Ουγγαρία ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη της γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Annalena Baerbock στη Βουδαπέστη, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας στις 5 Ιουλίου, αφού ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz επέκρινε το ταξίδι του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban στη Μόσχα.
Ο Orban συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin στις 5 Ιουλίου σε μια απροειδοποίητη επίσκεψη στη Μόσχα, η οποία ήρθε λίγες μέρες μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky στο Κίεβο για πρώτη φορά από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας.
«Δεν μπορείς να κάνεις ειρήνη από μια άνετη πολυθρόνα στις Βρυξέλλες», είπε ο Orban στην πλατφόρμα Χ
«O Viktor Orban επισκέπτεται τον Putin ως Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.
Στην εξωτερική πολιτική, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκπροσωπείται από τον (πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) Charles Michel», δήλωσε ο Scholz , αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Ουγγαρία ανέλαβε πρόσφατα την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η θέση της ΕΕ είναι πολύ σαφής: καταδικάζουμε τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο.
Η Ουκρανία μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξή μας», πρόσθεσε ο Scholz .
Ο Michel είπε επίσης ότι η Ουγγαρία «δεν έχει εντολή να συνεργαστεί με τη Ρωσία για λογαριασμό της ΕΕ».
Η Baerbock είχε προγραμματιστεί να επισκεφθεί τη Βουδαπέστη στις 8 Ιουλίου, αλλά το ταξίδι θα επαναπρογραμματιστεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία, δήλωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Orban δήλωσε στις 5 Ιουλίου ότι είχε συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία με τον Putin και διαπίστωσε ότι οι θέσεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας σχετικά με την εισβολή πλήρους κλίμακας και τις προοπτικές για ειρήνη είναι «πολύ μακριά».
Στο Κίεβο, ο Orban προέτρεψε τον Zelensky να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός προκειμένου να «επιταχυνθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες» και είπε ότι ενώ οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες της Ουκρανίας ήταν αξιοθαύμαστες, χρειάζονται «πάρα πολύ χρόνο».
Η Βουδαπέστη έχει επανειλημμένα αντιταχθεί στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τις κυρώσεις στη Ρωσία, υπονόμευσε τις προσπάθειες βοήθειας της Δύσης για την Ουκρανία και διατήρησε στενές σχέσεις με τη Μόσχα καθ' όλη τη διάρκεια του πλήρους πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης