Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η εκφυλιστική καταστροφή της υγειονομικής περίλθαψης ως καθρέφτης των νεοφιλελεύθερων και αναποτελεσματικών ΗΠΑ

Η εκφυλιστική καταστροφή της υγειονομικής περίλθαψης ως καθρέφτης των νεοφιλελεύθερων και αναποτελεσματικών ΗΠΑ
Οι δαπάνες του Medicare έχουν αυξηθεί εκθετικά από τη δημιουργία του
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το σύστημα που εξάπλωσαν μαζί με τους συμμάχους τους σε όλο τον πλανήτη, αναμφίβολα βρίκονται σε σήψη.
Σε αυτόν τον ιστότοπο έχουμε γράψει ουκ ολίγα παραδείγματα: από το υπέρογκο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, μέχρι την κατάρρευση της ασφάλισης και την εκτόξευση της φτώχειας και τον αστέγων.
Στα παραπάνω μπορεί να προστεθεί ο πολύ κρίσιμος τομέας της υγειονομικής περίλθαψης, όπως εκφράζεται κοινωνικά στις ΗΠΑ μέσα από το πρόγραμμα «Medicare».
Όπως αναφέρει στο blog του ο γνωστός αναλυτής Peter Schiff, μόνο το 2023, οι ΗΠΑ ξόδεψαν 1,04 τρισεκατομμύρια δολάρια στο Medicare, πάνω από 3.000 δολάρια ανά πολίτη κατά μέσο όρο.
Για ένα αναποτελεσματικό πρόγραμμα με προβλήματα, αυτός ο αριθμός είναι δύσκολο για τους Αμερικανούς να καταλάβουν.
Το Medicare είναι ένα πρόγραμμα ασφάλισης υγείας για ηλικιωμένους και συγκεκριμένα άτομα με ειδικές ανάγκες. Έχει προσφέρει κάλυψη για εκατομμύρια από τότε που ξεκίνησε το 1965. Ωστόσο, τα οφέλη που προσφέρει είναι πολύ περισσότερα από την αναποτελεσματικότητα και την ανεπάρκειά του, που κοστίζουν τρισεκατομμύρια.

Οι δαπάνες του Medicare έχουν αυξηθεί εκθετικά από τη δημιουργία του υπό τον Lyndon B. Johnson. Από το 2023, οι δαπάνες του Medicare αποτελούν το 17% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προβλέπει ότι οι δαπάνες του Medicare θα αυξηθούν στα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2032. Το Ταμείο Ασφαλίσεων Νοσοκομείων Medicare, το οποίο χρηματοδοτεί μεγάλο ποσοστό του Medicare, πρόκειται να εξαντληθεί έως το 2028. Αυτή η απειλή αφερεγγυότητας έχει τη δυνατότητα να αφήσει εκατομμύρια ηλικιωμένους χωρίς επαρκή κάλυψη.

Οι αιτίες αυτών των αυξανόμενων δαπανών έχουν ένα κοινό νήμα: την κυβερνητική αναποτελεσματικότητα. Το μοντέλο αμοιβής για υπηρεσία της Medicare δίνει κίνητρα στην ποσότητα έναντι της ποιότητας -το πρόγραμμα βραβεύει τους επαγγελματίες υγείας για περιττές διαδικασίες και τεχνητά διογκωμένα κόστη. Ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος εκτιμά ότι το 25% των δαπανών του Medicare, περίπου 250 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σπαταλάται σε υπερθεραπείες, ανεπάρκειες της διοίκησης φροντίδας και υπερβολικό κόστος διαχείρισης.
Μεγάλο μέρος αυτών των διοικητικών δαπανών οφείλεται στη δυσκολία συμμόρφωσης με το Medicare. Μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι οι γιατροί ξοδεύουν κατά μέσο όρο 785 ώρες ανά γιατρό ετησίως για τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς Medicare, με συνολικό κόστος 15,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Αυτές οι διοικητικές πολυπλοκότητες οφείλονται στους περίπλοκους κανόνες και κανονισμούς του προγράμματος που συχνά πρέπει να διευκρινιστούν τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό συχνά οδηγεί σε σημαντικές καθυστερήσεις στη φροντίδα και υπερβολικό περιττό κόστος. Η γραφειοκρατία του Medicare δημιουργεί πολλά εμπόδια τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ασθενείς που εμποδίζουν τους ηλικιωμένους να λάβουν την επαρκή φροντίδα που χρειάζονται.

Αυτή η αναποτελεσματικότητα μετακυλίεται και στους ηλικιωμένους με τη μορφή φόρων και τελών. Παρά την κοινή πεποίθηση ότι το Medicare είναι «δωρεάν», συνοδεύεται από πολλά κρυφά κόστη. Το τυπικό μηνιαίο ασφάλιστρο του 2021 για το Medicare Part B ήταν 148,50 $, με τους παραλήπτες με υψηλότερα εισοδήματα να πληρώνουν έως και 504,90 $ κάθε μήνα.
Από το 2000, αυτά τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 226%, ξεπερνώντας κατά πολύ τον πληθωρισμό. Επιπλέον, ο φόρος μισθοδοσίας Medicare ορίζεται στο 2,9%, με όσους κερδίζουν πάνω από 200.000 $ να αντιμετωπίζουν επιπλέον φόρο 0,9%.

Η γήρανση του πληθυσμού των ΗΠΑ επιβαρύνει άνευ προηγουμένου το Medicare. Καθώς η γενιά των Baby Boomers συνεχίζει να φτάνει στην ηλικία συνταξιοδότησης, ο αριθμός των δικαιούχων του Medicare αυξάνεται ταχύτερα από τον πληθυσμό σε ηλικία εργασίας που υποστηρίζει το πρόγραμμα μέσω των φόρων μισθοδοσίας. Το 2022, υπήρχαν 65 εκατομμύρια δικαιούχοι Medicare, με 57,1 εκατομμύρια ηλικίας 65 ετών και άνω. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Η έκθεση Medicare Trustees προβλέπει ότι οι δαπάνες του Medicare θα αυξηθούν από 3,8% του ΑΕΠ το 2023 σε περίπου 6% έως το 2047. Αυτός ο ρυθμός αύξησης δεν είναι βιώσιμος και η αυξανόμενη αναλογία δικαιούχων προς εργαζομένους σημαίνει ότι είτε οι φόροι πρέπει να αυξηθούν σημαντικά, είτε τα οφέλη πρέπει να κόψτε ή και τα δύο.
Επιπλέον, η τρέχουσα δομή του Medicare περιορίζει τις επιλογές των δικαιούχων και καταπνίγει την καινοτομία στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Η τηλεϊατρική έχει δείξει πολλά υποσχόμενη μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης, ιδιαίτερα στη διαχείριση χρόνιων ασθενειών. Ωστόσο, η Medicare δεν έχει αποδεχθεί αυτές τις καινοτομίες λόγω ασφυκτικών κανονιστικών περιορισμών. Μια προσέγγιση βασισμένη στην αγορά θα επέτρεπε μεγαλύτερο πειραματισμό και υιοθέτηση οικονομικών λύσεων υγειονομικής περίθαλψης, προωθώντας την καινοτομία και βελτιώνοντας την ποιότητα της φροντίδας για τους ηλικιωμένους.

Η τρέχουσα τροχιά των δαπανών του Medicare είναι μη βιώσιμη και απειλεί τη δημοσιονομική σταθερότητα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το σύστημα απαιτεί τολμηρή δράση από Αμερικανούς και πολιτικούς που θέλουν να διατηρήσουν το μέλλον της χώρας.
Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα συνεχίσουν να αποτυγχάνουν όσο η κυβέρνηση συνεχίζει να παρεμβαίνει σε μεγάλο βαθμό. Ένα μεταρρυθμισμένο σύστημα θα πρέπει να δίνει προτεραιότητα στις επιλογές των καταναλωτών, να ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό των παρόχων και να επιβραβεύει την καινοτομία στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης.
Αυτή η προσέγγιση θα χρησιμοποιούσε τις δυνάμεις της αγοράς για να μειώσει το κόστος και να βελτιώσει την ποιότητα, διασφαλίζοντας παράλληλα πρόσβαση στους ηλικιωμένους σε ολοκληρωμένη κάλυψη υγείας.
Μόνο μέσω τολμηρών, προσανατολισμένων στην αγορά μεταρρυθμίσεων μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα επιτύχουμε μια αποτελεσματική λύση υγειονομικής περίθαλψης που θα ωφελεί τόσο τους ηλικιωμένους όσο και τον υπόλοιπο αμερικανικό λαό, καταλήγει ο Peter Schiff.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης