Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 670 εκατ. η αύξηση κεφαλαίου στο νέο ενοποιημένο σχήμα Attica Bank – Παγκρήτια – Στα 350 εκατ. η συμμετοχή του ΤΧΣ, με 51% η Thrivest

Στα 670 εκατ. η αύξηση κεφαλαίου στο νέο ενοποιημένο σχήμα Attica Bank – Παγκρήτια – Στα 350 εκατ. η συμμετοχή του ΤΧΣ, με 51% η Thrivest
Μαζί με την αύξηση κεφαλαίου 670 εκατ. θα εκδοθεί και ένα ομόλογο ύψους 100 εκατ. ευρώ που θα περιλαμβάνει και τα warrants που θα εκδοθούν
Συμφωνία έχει υπάρξει επί της αρχής μεταξύ των βασικών μετόχων της Attica Bank για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας.
Το ύψος της αύξησης κεφαλαίου θα είναι 670 εκατ. ευρώ, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο κατέχει το 72,54% της Attica bank, να εισφέρει 350 εκατ. ευρώ.
Μαζί με την αύξηση κεφαλαίου των 670 εκατ. θα εκδοθεί και ένα ομόλογο ύψους 100 εκατ. ευρώ που θα περιλαμβάνει και τα warrants που θα εκδοθούν.
Η αύξηση κεφαλαίου έρχεται να επιβεβαιώσει τη ζημιά του νέου ενοποιημένου σχήματος από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), η οποία ξεπερνά τα 600 εκατ..
Με αυτό το σχέδιο η τράπεζα καθίσταται πλέον υγιής αφού αντιμετωπίζει το πρόβλημα των NPEs ύψους 3 δισ.
Η αύξηση κεφαλαίου θα υλοποιηθεί περί τον Οκτώβριο του 2024, ενώ η νομική συγχώνευση θα προηγηθεί και κάθε ένα από τα εμπλεκόμενα μέλη θα εισφέρει κεφάλαια στο νέο σχήμα.
Επί της ουσίας για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ανακεφαλαιοποιείται η Attica bank με τρόπο με τον οποίο υπάρχουν ελπίδες ότι η τράπεζα έχει αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα της.
Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου και της συγχώνευσης, η Thrivest των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου θα κατέχουν τουλάχιστον το 51% και περίπου το 32% με 34% θα κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η τράπεζα αυτή θα είναι έτοιμη να ενεργοποιηθεί από το 2025, όταν θα είναι απαλλαγμένη από τα βάρη των NPEs.
Να σημειωθεί, δε, ότι η ένταξη στον Ηρακλή ΙΙΙ για 3 δις. ευρώ, θα υλοποιηθεί αρχές Σεπτεμβρίου, προ της αύξησης κεφαλαίου δηλαδή.

Επιβεβαίωση ΒΝ από Attica Bank

Συμφώνησαν ΤΧΣ και Thrivest Holding τους βασικούς όρους της συγχώνευσης με την Παγκρήτια

Τους βασικούς όρους της συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα συμφώνησαν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Thrivest Holding, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, η οποία μάλιστα έλαβε παράταση έως τις 12 Ιουλίου 2024 για να αποστείλει στην Τράπεζα της Ελλάδος τις λεπτομέρειες για την κεφαλαιακή ενίσχυση του νέου τραπεζικού σχήματος.
Όπως ανακοίνωσε η Attica Bank με την από 27.06.2024 επιστολή της ΤτΕ, ζητήθηκε από την Attica Bank ενημέρωση για τον τρόπο διασφάλισης της συμμόρφωσης της νέας τραπεζικής οντότητας που θα προκύψει μετά τη σκοπούμενη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας με τους ελάχιστους εν ισχύι υποχρεωτικούς εποπτικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες ζημίες σε περίπτωση υπαγωγής των χαρτοφυλακίων στο πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ», καθώς και η άμεση προσκόμιση σχεδίου συμφωνίας των βασικών μετόχων των πιστωτικών ιδρυμάτων επί της αρχής και επί του τρόπου εξεύρεσης των απαραίτητων κεφαλαίων.
Βάσει έγγραφης ενημέρωσης που έλαβε η Τράπεζα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το «ΤΧΣ»), και από τη Thrivest Holding Ltd, οι δύο μέτοχοι επιβεβαίωσαν ότι επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία επί κοινώς αποδεκτού κειμένου που περιλαμβάνει τους βασικούς όρους της σκοπούμενης συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα και την κεφαλαιακή ενίσχυση του νέου τραπεζικού σχήματος.
Για την τελική υπογραφή της συμφωνίας θα πρέπει να τηρηθούν οι εσωτερικές διαδικασίες των μετόχων βάσει και του νόμου του ΤΧΣ.
Η Τράπεζα θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό όταν θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ των μετόχων και της γνωστοποιηθούν οι επιμέρους όροι αυτής, όπως και για οποιαδήποτε νεότερη εξέλιξη.
Εν αναμονή των ανωτέρω, η Attica Bank αιτήθηκε και έλαβε από την Τράπεζα της Ελλάδος («ΤτΕ») παράταση απάντησης μέχρι την 12.07.2024.
Η Τράπεζα υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε πληροφορία ή εξέλιξη αφορά στις δραστηριότητές της εκδίδεται από την ίδια και αποτελεί μοναδική αξιόπιστη και έγκυρη πηγή πληροφόρησης.
Η Τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στην τήρηση των προϋποθέσεων και απαιτήσεων που προβλέπονται στο νομοκανονιστικό πλαίσιο και στην πάγια πρακτική άμεσης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, με εγκυρότητα και υπευθυνότητα, για οποιαδήποτε εξέλιξη αφορά τις δραστηριότητές της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία και τις σχετικές αποφάσεις των οργάνων της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης