Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Milei οδηγεί την Αργεντινή σε ολική επαναφορά – Οι 18 υπογραφές για απότομες περικοπές στο δημόσιο και η φορολογική ανακούφιση των πολιτών

Ο Milei οδηγεί την Αργεντινή σε ολική επαναφορά – Οι 18 υπογραφές για απότομες περικοπές στο δημόσιο και η φορολογική ανακούφιση των πολιτών

Ο Milei της Αργεντινής πέτυχε τη στήριξη από κυβερνήτες επαρχιών για να εκτινάξει την οικονομία της Αργεντινής

Σχετικά Άρθρα
Ο Πρόεδρος της Αργεντινής Javier Milei υπέγραψε νωρίς την Τρίτη (9/7/2024) ένα πολυαναμενόμενο σύμφωνο με τους κυβερνήτες των επαρχιών, με στόχο να διευρύνει την υποστήριξη για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει την σχεδόν επτά μηνών κυβέρνησή του.
Η συμφωνία, που υπογράφηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα με 18 κυβερνήτες, στοχεύει να αντιμετωπίσει τις αμφιβολίες της αγοράς σχετικά με την ικανότητα του Milei να διαχειριστεί τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, η οποία έχει ωθήσει το ήμισυ του πληθυσμού στη φτώχεια και έχει εκτινάξει τον πληθωρισμό κοντά στο 300%.
«Η Αργεντινή βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής», είπε ο Milei, ένας ριζοσπαστικός ελευθεριακός οικονομολόγος, σε μια ομιλία αργότερα στη βόρεια πόλη Τουκουμάν, όπου η Αργεντινή κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία πριν από περισσότερους από δύο αιώνες.

«Ο λαός απαιτεί αλλαγή κατεύθυνσης»

Τα ομόλογα και το νόμισμα Πέσο έχουν δεχθεί εκ νέου πίεση μετά από ένα αρχικό ισχυρό ράλι της αγοράς όταν ο Milei ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο, καθώς η οικονομία έχει διολισθήσει από τότε σε ύφεση και η πολιτική ένταση έχει φουσκώσει.
Το κόμμα La Libertad Avanza του Milei στερείται κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και δεν έχει επαρχιακούς κυβερνήτες, επομένως πρέπει να διαπραγματευτεί με άλλα πολιτικά κόμματα για να πραγματοποιήσει την ατζέντα του.
Μεταξύ των 10 σημείων που καλύπτονται από το σύμφωνο, η κυβέρνηση του Milei τόνισε έναν αδιαπραγμάτευτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, απότομες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, καθώς και φορολογικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις.
«Αυτό το σύμφωνο δείχνει ότι οι κυβερνήτες από διαφορετικά πολιτικά κόμματα μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε η εθνική κυβέρνηση να μπορέσει να διαχειριστεί αυτή τη δέσμευση», δήλωσε στους δημοσιογράφους αργά τη Δευτέρα ο κυβερνήτης της κεντρικής επαρχίας της Κόρδοβα.
Στα τέλη Ιουνίου, οι Αργεντίνοι νομοθέτες ψήφισαν δύο σημαντικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που υποστηρίχθηκαν από τον Milei και είχαν στόχο την εκκίνηση της οικονομίας, τη μείωση των δημοσίων δαπανών και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.
Ωστόσο, οι αγορές έχουν υποχωρήσει την τελευταία εβδομάδα.
Τη Δευτέρα, το Πέσο αποδυναμώθηκε περίπου 2% στην παράλληλη άτυπη αγορά, φτάνοντας στο ιστορικό χαμηλό των 1.450 ανά δολάριο.
Η υπογραφή της συμφωνίας καθυστέρησε από τις 25 Μαΐου.
Είναι γνωστό ως «Σύμφωνο του Μάη», για την Επανάσταση του Μάη της Αργεντινής ενάντια στον αποικιοκρατικό ηγεμόνα Ισπανίας και υπογράφηκε στο ιστορικό κτίριο όπου κηρύχθηκε επίσημα η ανεξαρτησία το 1816.

Απέδωσε το αλυσοπρίονο τον Μάιο

Θυμίζουμε πως στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις αρχές του 2022 διαμορφώθηκε τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Αργεντινή, με τα μέτρα του προέδρου Javier Milei να αποδίδουν.

Αν και οι αμφιβολίες της αγοράς επιμένουν ότι η τάση μπορεί να διατηρηθεί, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 4,2% τον περασμένο μήνα, λιγότερο από ό,τι εκτιμούσαν οι οικονομολόγοι για 5% και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022.
Σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 276,4%, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Το κόστος επικοινωνίας και η εκπαίδευση οδήγησαν την άνοδο των τιμών τον Μάιο.
Αν και απέχει πολύ από μια οριστική νίκη, ένας βραδύτερος ρυθμός ανόδου των τιμών σηματοδοτεί μια άλλη θετική εξέλιξη για τον Milei αυτή την εβδομάδα, αφού η πλειοψηφία των οικονομικών του μεταρρυθμίσεων πέρασε από τη Γερουσία την Πέμπτη σε μια κρίσιμη ψηφοφορία.
Η κυβέρνησή του ανανέωσε επίσης ένα μέρος της γραμμής ανταλλαγής νομισμάτων με την Κίνα, ενώ το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να εγκρίνει την τελευταία αναθεώρηση του προγράμματος της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης