Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Πολωνία στέλνει «εθελοντές» στον πόλεμο της Ουκρανίας, σαν πρόβατα στη σφαγή

Η Πολωνία στέλνει «εθελοντές» στον πόλεμο της Ουκρανίας, σαν πρόβατα στη σφαγή
Αυτός ο νέος σχηματισμός θα στρατολογήσει Ουκρανούς «εθελοντές» που ζουν στην Πολωνία και σε άλλες χώρες της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα
Το Σύμφωνο Ασφαλείας που υπογράφηκε από τον Volodymyr Zelensky και τον Πολωνό πρωθυπουργό Donald Tusk τη Δευτέρα 8/7, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία και την εκπαίδευση της λεγόμενης Ουκρανικής Λεγεώνας.
Αυτός ο νέος σχηματισμός θα στρατολογήσει Ουκρανούς «εθελοντές» που ζουν στην Πολωνία και σε άλλες χώρες της ΕΕ.
«Μεταξύ των πολιτών της Ουκρανίας που κατέφυγαν σε χώρες της ΕΕ, δεν υπάρχουν εθελοντές που επιδιώκουν να συμμετάσχουν στις εχθροπραξίες», είπε στο Sputnik ο Igor Korotchenko, αρχισυντάκτης του περιοδικού National Defense. «Όλοι όσοι είχαν θεωρητικά το κίνητρο να συμμετάσχουν στη σύγκρουση θα είχαν επιστρέψει στην Ουκρανία εδώ και πολύ καιρό και, κατά συνέπεια, θα είχαν ενταχθεί σε μονάδες μάχης στη γραμμή επαφής».
«Ως εκ τούτου, νομίζω ότι πρόκειται για μια τεχνητή προσομοίωση. Θα στρατολογήσουν βίαια Ουκρανούς σε αυτή τη λεγεώνα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, υπό την πίεση των τοπικών υπηρεσιών πληροφοριών και των αστυνομικών δυνάμεων», συνέχισε ο ειδικός.

Τον Απρίλιο, η Πολωνία και η Λιθουανία έδωσαν σήμα ότι θα βοηθούσαν το καθεστώς του Κιέβου στέλνοντας Ουκρανούς στρατιώτες πίσω στη χώρα τους, παρά το γεγονός ότι έδειξαν απροθυμία να στρατολογηθούν από το 2022.
Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Wladyslaw Kosiniak-Kamysz υποστήριξε -στις 24 Απριλίου- ότι «οι Ουκρανοί πολίτες έχουν υποχρεώσεις έναντι του κράτους», ενώ ο Λιθουανός ομόλογός του Laurynas Kasciunas επέμεινε ότι η αποφυγή της στράτευσης «δεν ήταν δίκαιη για τους πολίτες που αγωνίζονται για τη χώρα τους».
Για μήνες, τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν απορρίψει το αίτημα του Κιέβου για επαναπατρισμό Ουκρανών ανδρών που ήταν επιλέξιμοι για στράτευση, επικαλούμενοι ευρωπαϊκές συμβάσεις που δεν επιτρέπουν την έκδοση σε περιπτώσεις λιποταξίας ή φοροδιαφυγής.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους τον Απρίλιο, οι Kosiniak-Kamysz και Kasciunas υποστήριξαν ότι υπήρχαν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι αρχές μπορούσαν να επαναπατρίσουν τους Ουκρανούς χωρίς να καταφύγουν σε απέλαση. Αυτά περιελάμβαναν την εφαρμογή απαγορεύσεων σε κοινωνικά επιδόματα, άδειες εργασίας.

Προφανώς, η Ουκρανική Λεγεώνα είναι ένα ακόμη «νόμιμο» παραθυράκι για την αποστολή Ουκρανών προσφύγων στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με τον Korotchenko.
«Δεν μιλάμε για αναγκαστική έκδοση, μιλάμε για αναγκαστική στράτευση σε αυτή τη λεγεώνα των ξένων», τόνισε.
«Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προφανώς δεν ενδιαφέρονται για το αν [Ουκρανοί] θα καταταγούν οικειοθελώς»…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης