Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πώς θα κατανείμουν τα πλεονάζοντα κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες; - Στο επίκεντρο μερίσματα, επαναγορές μετοχών και εξαγορές

Πώς θα κατανείμουν τα πλεονάζοντα κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες; - Στο επίκεντρο μερίσματα, επαναγορές μετοχών και εξαγορές
Mερίσματα, επαναγορές μετοχών, επαναφορά θεραπευμένων δανείων από τα ΝPES, δανειοδοτήσεις στο εξωτερικό
Σχετικά Άρθρα
Mερίσματα, επαναγορές μετοχών, επαναφορά θεραπευμένων δανείων από τα ΝPES, δανειοδοτήσεις στο εξωτερικό, ακόμα και εξαγορές τραπεζών μόνο όταν υπάρχουν συνέργειες είναι ορισμένες από τις στρατηγικές που θα ακολουθήσουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να κατανείμουν τα πλεονάζοντα κεφάλαια τους.
Σε εκδήλωση της capital Link για τις ελληνικές τράπεζες, ο CFO της Alpha bank κ. Λ. Παπαγαρυφάλλου επισήμανε ότι για την Alpha bank η ισχυρή παραγωγή κεφαλαίου η οποία υποστηρίζεται από την κερδοφορία και η συνεχή την βελτίωση του ισολογισμού με τα αποθέματα επιτρέπει την υγιή διανομή κεφαλαίου.
Το 2023, όπως πρόσθεσε, η Alpha επέλεξε ένα συνδυασμό μερίσματος και επαναγοράς μετοχών και με βάση το επιχειρηματικό πλάνο η Alpha bank οι διανομές θα αφορούν το 30% της υφιστάμενης κεφαλαιοποίησης ενώ υπάρχουν πλεονάζοντα κεφάλαια για να διανεμηθεί ακόμα το 40% που υποδεικνύει ότι θα γίνουν κι άλλα.
Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες επιλογές, αυτό εξαρτάται από την εσωτερική απόδοση ΙRR που θα παράγουν κι αυτό συμπεριλαμβάνει τις επαναγορές μετοχών εφόσον δοθεί έγκριση από τον επόπτη, θεραπευμένα δάνεια όσο η αγορά προοδεύει και τέλος εξαγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Από την πλευρά του ο CFO κ. Xρ. Χριστοδούλου της Εθνικής Τράπεζας τόνισε ότι, πρώτα από όλα πρέπει να διατηρηθεί η σημερινή ανάπτυξη.
Για τα θεραπευμένα δάνεια ανέφερε ότι είναι ευκαιρία δεδομένου του μεγέθους τους σε σχέση με το ΑΕΠ και θα εξεταστούν όταν καταστούν ώριμα και δοθεί η εποπτική έγκριση.
Η Εθνική εξετάζει επίσης τους τομείς των κοινοπρακτικών δανείων σε project finance, ενέργεια, ναυτιλία και δάνεια προς σε ελληνικές εταιρείες του εξωτερικού.
Για τις εξαγορές, σημείωσε ότι απαιτείται προσοχή και μόνο όταν δημιουργείται αξία και πρέπει να αποδεικνύονται οι συνέργειες ώστε να μην καταστρέφονται τα κεφάλαια.
Επίσης, όπως είπε για την επιβράβευση των μετόχων, εκτός από το μέρισμα οι επαναγορές μετοχών της Εθνικής έχουν νόημα μια ευκαιρία δεδομένου του κόστους κεφαλαίου που διαθέτει.
Ο κ. Χαρ. Κοκολογιάννης CFO της Eurobank υπογράμμισε ότι, οι τράπεζες είναι σε ευχάριστη θέση να διανείμουν μέρισμα και να επαναγοράζουν μετοχές, όμως, υπενθύμισε ότι πριν λίγα χρόνια το πλεόνασμα στα κεφάλαια θα ήταν ανέκδοτο.
Με βάση το τριετές πλάνο της τράπεζας, η Eurobank εμφανίζει ισχυρή ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο στις τρείς κύριες αγορές Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρο ενώ έδωσε αποδείξεις στην δραστηριότητα Μ&Α με την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας (55,3%) και την εξαγορά της βουλγαρικής ΒNP.
Η Eurobank εξετάζει την επέκταση των δραστηριοτήτων και σε άλλες χώρες ενώ ότι σημείωσε χρειάζεται προσοχή γι’ αυτό η Τράπεζα αποεπένδυσε από την Σερβία μια φορά την λογιστική αξία και απέκτησε την Ελληνική 0,5 φορές την λογιστική αξία.
Σε ότι αφορά το μέρισμα, αναφέρθηκε στην επαναγορά μετοχών και την διανομή του 30% των κερδών για το 2023, δείκτης που θα αυξηθεί σταδιακά σε 40% έως 50% την επόμενη διετία.
Ο cfo της Τράπεζας Θ. Γναρδέλλης της Τράπεζας Πειραιώς σε ερώτηση για τα δάνεια που αναμένεται να επιστρέψουν στις τράπεζες υπολόγισε ότι, θα κυμανθούν μεταξύ 15-20 δις. ευρώ, αλλά αυτό απαιτήσει χρόνο και χρειάζεται με τρόπο ώστε να μην επηρεαστούν οι ισολογισμοί να μην τεθούν ερωτήματα για την κερδοφορία και ποιότητα των assets και να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του επόπτη.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης