Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ντροπή για την Ελβετία» – Μύδροι από τον CEO της UBS, σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις με την ελίτ, μιλά για τιμωρίες

«Ντροπή για την Ελβετία» – Μύδροι από τον CEO της UBS, σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις με την ελίτ, μιλά για τιμωρίες
Σε ρήξη με το κατεστημένο της Ελβετίας βρίσκεται η UBS μετά τη διάσωση της Credit Suisse
Σε τεντωμένο σκοινί κινούνται οι σχέσεις της διοίκησης της UBS με την παντοδύναμη «τριάδα» της Ελβετίας - του υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας και της ρυθμιστικής αρχής Finma.
Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος Sergio Ermotti όσο και ο πρόεδρος Colm Kelleher, μιλούν πλέον ανοιχτά για την «ντροπή της Ελβετίας».
Σύμφωνα με πηγές των Financial Times, ο Ermotti είχε υποστηρίξει ότι η UBS δεν θα έπρεπε να υποχρεωθεί να πληρώσει το τίμημα για την αποτυχία της Credit Suisse, η οποία ήταν «ντροπή για την Ελβετία».
Τα σχόλια των δύο από τους πιο ισχυρούς τραπεζίτες της Ευρώπης σηματοδοτούν την τελευταία καταστροφή σε έναν ολοένα και πιο σκληρό πόλεμο λέξεων μεταξύ της τράπεζας και της παντοδύναμης «τριάδας» της Ελβετίας - του υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας και της ρυθμιστικής αρχής Finma.
Μόλις 16 μήνες μετά τη στενή συνεργασία τους για τη σημαντικότερη εξαγορά τράπεζας από την οικονομική κρίση του 2008, οι δύο πλευρές τσακώνονται πλέον δημόσια για ζητήματα από την αμοιβή των στελεχών έως τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Η συμφωνία έχει προκαλέσει διαμάχες, με τους κατόχους ομολόγων που έχασαν 17 δισεκ. δολάρια από την εξαγορά να ξεκινούν μια σειρά από αγωγές σε όλο τον κόσμο και τοπικούς πολιτικούς να ισχυρίζονται ότι η UBS έκανε τη «συμφωνία του αιώνα» σε βάρος του ελβετικού λαού.
Μεγάλο μέρος της πρόσφατης διαφωνίας επικεντρώνεται γύρω από σχέδια ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μετά το πλήγμα της απώλειας της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζάς της, σε μια δημόσια διαμάχη μεταξύ μιας ομάδας νεοπροσληφθέντων ηγετών που προσπαθούν να αφήσουν το στίγμα τους στο μέλλον της Ελβετικής τραπεζικής.
Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στις τέσσερις ημέρες των τεταμένων διαπραγματεύσεων που έκριναν τη μοίρα της Credit Suisse τον Μάρτιο του περασμένου έτους έχουν αποχωρήσει από τότε.
Μέσα σε λίγες μέρες από τη στιγμή που η UBS συμφώνησε να εξαγοράσει τον αντίπαλό της, ο Kelleher και το διοικητικό συμβούλιο αντικατέστησαν τον διευθύνοντα σύμβουλο Ralph Hamers με τον Ermotti, ο οποίος προηγουμένως διοικούσε την τράπεζα για εννέα χρόνια.
Η Finma έφερε φέτος τον Stefan Walter ως διευθύνοντα σύμβουλο αφού ο Urban Angehrn, ο οποίος είχε ηγηθεί της ρυθμιστικής αρχής τα τελευταία χρόνια της Credit Suisse, παραιτήθηκε επικαλούμενος την κατάσταση της υγείας του από τα «μόνιμα επίπεδα στρες».
Η Ελβετική Εθνική Τράπεζα διόρισε επίσης πρόσφατα έναν νέο επικεφαλής, τον Martin Schlegel, ο οποίος πρόκειται τον Σεπτέμβριο να αναλάβει από τον μακροχρόνιο πρόεδρο Thomas Jordan.
Ενώ ο Ermotti και ο Schlegel έχουν βαθιές ρίζες στους οργανισμούς τους και εμπειρία στην πολιτική της Ελβετίας —με τον τελευταίο να έχει εργαστεί στην κεντρική τράπεζα για περισσότερες από δύο δεκαετίες— ο Γερμανός Walter είναι νεοφερμένος, έχοντας εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα τελευταία 10 χρόνια.
Η υπουργός Οικονομικών Karin Keller-Sutter, η οποία βρισκόταν στη θέσει μόνο δύο μήνες μέχρι την κατάρρευση της Credit Suisse, και ο Kelleher θα είναι σύντομα οι μοναδικοί επιζώντες από τις διαπραγματεύσεις διάσωσης.

Μια σοβούσα κρίση

Η «εκεχειρία» μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων ιδρυμάτων στον ελβετικό τραπεζικό έσπασε θεαματικά τον Απρίλιο, όταν η Keller-Sutter αποκάλυψε ένα σύνολο 22 μέτρων για τη βελτίωση των κανονισμών της χώρας που είναι πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν.
Ενώ τα περισσότερα — όπως η αύξηση της προσωπικής λογοδοσίας για τους ανώτερους τραπεζίτες και η παροχή μεγαλύτερων εξουσιών στη Finma — έγιναν ευρέως αποδεκτά, μια σύσταση για αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων έπληξε την UBS απροσδόκητα.
Line chart of Share price and index rebased in € terms showing UBS shares have risen more than 50% since the takeover
Ο Ermotti και ο Kelleher είχαν μιλήσει δημόσια για το πώς δεν ένιωθαν ότι τα προβλήματα της Credit Suisse οφείλονταν στην έλλειψη κεφαλαίων και ανώτερα στελέχη του ομίλου δήλωσαν ότι εξεπλάγην από την πρόταση του υπουργείου.
Η Keller-Sutter έριξε λάδι στη φωτιά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην οποία ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στον κανόνα επικρίνοντας την αμοιβή του Ermotti.
Ο 64χρονος είχε μόλις γίνει το πιο ακριβοπληρωμένο τραπεζικό αφεντικό της Ευρώπης αφού η UBS αύξησε το συνολικό του πακέτο στα 14,4 εκατομμύρια SFr (15,9 εκατομμύρια δολάρια), με την προοπτική να αυξηθεί στα 20 εκατομμύρια SFr τα επόμενα χρόνια.
«Δεν μπορώ να καταλάβω ορισμένα ποσά», είπε η Keller-Sutter, η οποία πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν 30 χρόνια για να κερδίσει ένα παρόμοιο ποσό με βάση τον μισθό της 473.000 SFr ως μέλος του ελβετικού υπουργικού συμβουλίου.
«Μπορεί να είμαι λίγο ντεμοντέ, αλλά ως παιδί έμαθα κάποτε ότι το μέτρο όλων των πραγμάτων είναι ο μισθός ενός Ομοσπονδιακού Συμβούλου», είπε.
«Λοιπόν, αυτό δεν είναι το μέτρο όλων των πραγμάτων εδώ και πολύ καιρό, έτσι δεν είναι;»
Έκτοτε, η Keller-Sutter επανέλαβε την κριτική σε συνεντεύξεις του ελβετικού τύπου.

Κεφαλαιακοί κανόνες

Ως η μεγαλύτερη παγκόσμια τράπεζα της Ελβετίας, η UBS θα πληγεί περισσότερο από τους προτεινόμενους κανόνες κεφαλαίου, οι οποίοι απαιτούν αυξημένα επίπεδα για τις ξένες θυγατρικές.
Το ελβετικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την εισαγωγή τους τον επόμενο χρόνο.
Ενώ το υπουργείο Οικονομικών παρείχε ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των κεφαλαιακών απαιτήσεων, οι αναλυτές υπολόγισαν ότι θα μπορούσε να είναι επιπλέον 15-25 δισεκατομμύρια δολάρια για την UBS.
Η Keller-Sutter είπε ότι τέτοιες προβλέψεις είναι «εύλογες», προς μεγάλη απογοήτευση των στελεχών της UBS που παραπονέθηκαν ότι δεν τους είχαν παρασχεθεί πληροφορίες για να συντάξουν τη δική τους ανάλυση.
Έκτοτε, τα ερωτήματα για το εάν η UBS θα πρέπει να υπόκειται σε υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις ή είναι πολύ μεγάλη για την ελβετική οικονομία κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση σχετικά με το μέλλον της χρηματοπιστωτικής ρύθμισης στη χώρα.
Στην ετήσια συνέλευση της τράπεζας τον Απρίλιο, η Kelleher δήλωσε ότι «ανησυχεί σοβαρά για ορισμένες από τις συζητήσεις που σχετίζονται με πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις».
Ένα μήνα αργότερα ο Walter στάθηκε στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση ως επικεφαλής της Finma, λέγοντας ότι υποστήριξε πλήρως την UBS που έπρεπε να κατέχει περισσότερο κεφάλαιο για να υποστηρίξει τις ξένες θυγατρικές της.
«Η κρίση της Credit Suisse απεικόνισε ξεκάθαρα την ευπάθεια των μητρικών τραπεζών», είπε.
Την επόμενη μέρα, ο Ermotti ανταπέδωσε, κατηγορώντας τις ελβετικές αρχές ότι επέτρεψαν στην Credit Suisse να πτωχεύσει και δεν ανέλαβαν την ευθύνη για τον ρόλο τους στην εποπτεία της τράπεζας.
«Δεκατέσσερις μήνες μετά τη διάσωση της Credit Suisse, βρισκόμαστε στη μέση μιας έντονης και συχνά επιφανειακής συζήτησης για το εάν η UBS είναι πολύ μεγάλη για την Ελβετία», δήλωσε ο Ermotti κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.
«Για να είμαι ειλικρινής, είναι πολύ περίεργο το πόσο γρήγορα η UBS έγινε αντιληπτή από σωτήρας σε ένα πιθανό μελλοντικό πρόβλημα για τη χώρα».
Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Ermotti προειδοποίησε ότι η Ελβετία κινδύνευε να ξεπεραστεί από το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ ως ο κορυφαίος κόμβος διαχείρισης πλούτου στον κόσμο, εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιδρούσαν υπερβολικά στην πτώση της Credit Suisse.
«Υπάρχουν πάρα πολλές ανενημέρωτες, λαϊκίστικες και φοβερές φωνές στα μέσα ενημέρωσης, την πολιτική και τον ακαδημαϊκό κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και εδώ σε αυτό το πανεπιστήμιο, που επικεντρώνονται αποκλειστικά στον κίνδυνο να έχουμε μια μεγάλη τράπεζα με έδρα τη χώρα μας», είπε σε ομιλία του στη Λουκέρνη.
Η ένταση στην κορυφή των ελβετικών οικονομικών οδήγησε σε εικασίες εντός της Ζυρίχης ότι η δημόσια διχόνοια είναι ένας βολικός τρόπος για να δείξουμε στους πολίτες της χώρας, πολλοί από τους οποίους πιστεύουν ότι οι αρχές έδωσαν μια πολύ γενναιόδωρη συμφωνία στην UBS, ότι οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται πλέον σε σύγκρουση.
«Η UBS πήρε αυτό το απίστευτο δώρο - τη συμφωνία του αιώνα», είπε ένας σύμβουλος τραπεζών.
«Τώρα η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από το ελβετικό κοινό να κάνει να φαίνεται ότι δεν ήταν τόσο σπουδαίο.
Αλλά τελικά, λαμβάνετε τη ρύθμιση για την οποία μπορείτε να πληρώσετε και για την UBS, αυτό σημαίνει ότι θα λάβουν αναπόφευκτα υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου».

Η θέση της UBS

Ένα σημείο συμφωνίας μεταξύ των δύο στρατοπέδων είναι ότι η διευρυμένη UBS δεν είναι υπερβολικά κυρίαρχη στην εγχώρια αγορά της.
Ελέγχει περίπου το 20% των εγχώριων καταθέσεων, το 31% των δανείων και το σύνολο του ενεργητικού της είναι περίπου το διπλάσιο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ελβετίας.
Αυτό οδήγησε σε ισχυρισμούς από πολιτικούς της αντιπολίτευσης και ανταγωνιστές τραπεζίτες ότι έχει υπερβολική επιρροή στην τιμολόγηση στην αγορά, η οποία τελικά βλάπτει τους πελάτες.
Αλλά η Ελβετία έχει περισσότερες από 235 τοπικές τράπεζες, με έως και το ένα τρίτο της αγοράς να ελέγχεται από κρατικές τράπεζες καντονιών, κάτι που ο Ermotti υποστήριξε ότι «μιλούν για έλλειψη ανταγωνισμού...ένα αστείο».
Η Finma τον περασμένο μήνα αποφάσισε να μην επιβάλει περιορισμούς στις εγχώριες επιχειρήσεις της UBS, αφού έλαβε έκθεση από την αντιμονοπωλιακή αρχή της Ελβετίας.
Ωστόσο, μια ξεχωριστή ρυθμιστική αρχή που παρακολουθεί τις τιμές είπε ότι θα εξετάσει εξονυχιστικά τις χρεώσεις που επέβαλε η UBS αφού η έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού τόνισε ότι η τράπεζα εξακολουθεί να κυριαρχεί σε μέρη της εγχώριας αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης