Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκαλύψεις Zakharova: Το ΝΑΤΟ θα διαλύσει σε κομμάτια τη δυτική Ουκρανία - Καμία ένταξη, μόνο όπλα και χρήματα

Αποκαλύψεις Zakharova: Το ΝΑΤΟ θα διαλύσει σε κομμάτια τη δυτική Ουκρανία - Καμία ένταξη, μόνο όπλα και χρήματα
Το ΝΑΤΟ αποκλείει κατηγορηματικά την ένταξη της Ουκρανίας και δίνει υποσχέσεις... για βοήθεια σε όπλα και χρήμα
(upd) To NATO θέλει να σπάσει τη Δυτική Ουκρανία σε «κομμάτια» αλλά ακόμα δεν ξέρει πώς να το κάνει υποστηρίζει η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova, η οποία τονίζει ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία θεωρεί ιδιοκτησία της το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας.
Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που είναι σε εξέλιξη στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, η Zakharova κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική του «καρότου και μαστίγιου» που ακολουθεί η Συμμαχία όσον αφορά το σενάριο της ένταξης της Ουκρανίας.
«Όλο αυτό το διάστημα, η Δύση έχει ωθήσει την Ουκρανία στο χείλος της κατάρρευσης μόνο και μόνο για να την χρησιμοποιήσει ως στρατιωτικό έδαφος κατά της Ρωσίας» επισημαίνει η Zakharova, τονίζοντας ότι «κανένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει λάβει ποτέ τα τεράστια αυτά χρηματικά ποσά αλλά και όπλα που έχει λάβει η Ουκρανία, η οποία δεν είναι καν μέλος του ΝΑΤΟ».

Ο απώτερος στόχος

«Τι κρύβεται πίσω από αυτό;» διερωτάται εύλογα η Zakharova, η οποία επισημαίνει ότι η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή.
«Ετοιμάζονται να διαιρέσουν την Ουκρανία» υπογραμμίζει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας πως η Ουκρανία δεν είναι τίποτα άλλο παρά … μια μπαγιάτικη πίτα.
«Το ΝΑΤΟ βλέπει τη δυτική Ουκρανία ως κάτι που θα έπρεπε να ανήκει στα κράτη – μέλη της Συμμαχίας.
Μόνο που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει πώς να την μοιράσουν και δεν είναι βέβαιοι ακόμα στο πώς να την … καταναλώσουν» λέει η Zakharova.

Της το ξεκόβουν

Τους ισχυρισμούς αυτούς επιβεβαιώνουν άλλωστε και οι δηλώσεις Δυτικών ηγετών και αξιωματούχων, οι οποίοι επί της ουσίας ξεκόβουν κάθε σενάριο ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία.
Η Ουκρανία δεν πρόκειται να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ όσο παραμένει σε κατάσταση σύγκρουσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία υποστήριξε ο πρόεδρος της Πολωνίας, Andrzej Duda, ο οποίος πάντως υποστήριξε πως είναι έτοιμος να προχωρήσει περισσότερο από τα υπόλοιπα κράτη της Συμμαχίας στην προώθηση μιας πλήρους, επίσημης πρόσκλησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Laurynas Kasciunas υπογράμμισε ότι θα ήταν δύσκολο για την Ουκρανία να λάβει πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, καθώς δεν υπάρχει συναίνεση για αυτό το θέμα ανάμεσα στα κράτη – μέλη.
Δημοσίευμα της Washington Times επισημαίνει πως οι ηγέτες και άλλων κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden αλλά και του καγκελάριου της Γερμανίας, Olaf Scholz δεν σκοπεύουν να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στην Ουάσιγκτον.

Διαρκείς προφάσεις

Ενδεικτικό είναι άλλωστε και το δημοσίευμα της Washington Post, βάσει του οποίου το ΝΑΤΟ θα πει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να καταπολεμήσει τη διαφθορά για να προσχωρήσει στη Συμμαχία.
Σύμφωνα με την Washington Post, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ σκοπεύουν να προσθέσουν στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου ότι η Ουκρανία πρέπει να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς και μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κρατικής διακυβέρνησης.
Οι πηγές λένε ότι το Κίεβο πρέπει να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα για να γίνει μέρος του ΝΑΤΟ.
Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι ένα σημαντικό ζήτημα που θέτει η Δύση στην Ουκρανία.
Οι δυτικοί εταίροι, των οποίων η οικονομική και στρατιωτική βοήθεια είναι απαραίτητη για το Κίεβο, αναμένουν απτά αποτελέσματα από τις αρχές και επιμένουν σε μεγαλύτερη αυτονομία του Εθνικού Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς και της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.
Οι πολιτικοί των ΗΠΑ και της ΕΕ δηλώνουν ανοιχτά ότι θα παρακολουθούν αυστηρά τη δαπάνη των κεφαλαίων που παρέχονται στην Ουκρανία.

Αντί για ένταξη..., υποσχέσεις για όπλα και χρήμα

Με τη Δύση να αρνείται πεισματικά να απευθύνει οποιασδήποτε πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ, οι Σύμμαχοι δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν με όπλα και χρήματα την Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι Ευρώπη και ΗΠΑ παραδέχονται πως δεν μπορούν οι αμυντικές τους βιομηχανίες να ανταποκριθούν εγκαίρως στις ανάγκες της Ουκρανίας σε όπλα.
Σε δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής ο Josep Borrell, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, είπε πως τα ευρωπαϊκά κράτη της Συμμαχίας αύξησαν κατά 30% τις αμυντικές τους δαπάνες τα τελευταία 3 χρόνια και ότι το 2024 οι συνολικές κοινές δαπάνες θα προσεγγίσουν το στόχο του 2% του ΑΕΠ.
«Δεν είναι αρκετό, αλλά είναι πολύ καλύτερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και εξακολουθεί να αυξάνεται» υπογράμμισε ο Borrell, τονίζοντας ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να δίνει όπλα στην Ουκρανία παρά το γεγονός ότι σκοτώνονται καθημερινά δεκάδες Ουκρανοί στο πεδίο της μάχης.

Ποιοι Ευρωπαίοι υπολείπονται

Πάντως, και παρά τις δηλώσεις Borrell, δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι επτά ευρωπαϊκά κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ απέτυχαν να επιτύχουν το στόχο του 2% του ΑΕΠ και είναι απίθανο να τον επιτύχουν και τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τους FT, η Ισπανία δαπάνησε μόλις το 1,28% του ΑΕΠ της το 2024 ενώ εξίσου αρνητική ήταν και η επίδοση της Ιταλίας (1,49%) και της Πορταγαλίας (1,55%).
Στη λίστα αυτή συμπεριλαμβάνεται το Βέλγιο με δαπάνες 1,3% του ΑΕΠ, η Κροατία με 1,81% και η Σλοβενία και το Λουξεμβούργο με 1,29% η κάθε μια.
Στην τοποθέτηση του στη Σύνοδο ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez θα επιβεβαιώσει ;oti έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις αμυντικές του δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ έως το 2029 ενώ ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Guido Crosetto, θα υποστηρίξει ότι η Ιταλία δεν θα μπορέσει να φτάσει το όριο των αμυντικών δαπανών του 2% που έχει θέσει η συμμαχία μέχρι το 2028.

Σε στρατιωτική ψύχωση τo NATO - Antonov (Ρώσος πρέσβης): Επιθετική Συμμαχία

Οι ΗΠΑ και οι «δορυφόροι» τους στο ΝΑΤΟ προσπαθούν να διαμονοποιήσουν τη Ρωσία υποστηρίζει ο Anatoly Antonov, ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, ο οποίος υπογραμμίζει πως το ΝΑΤΟ είναι μια επιθετική Συμμαχία που υποστηρίζει τον μιλιταρισμό και την επέκταση.
«Η πρώτη μέρα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε τον επιθετικό χαρακτήρα της συμμαχίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δορυφόροι τους συνέχισαν να κηρύττουν μιλιταρισμό και στρατιωτική επέκταση» ανέφερε ο Antonov, τονίζοντας ότι οι δυτικές χώρες, μεταμφιεσμένες σε δημοκρατίες, έδειξαν ξανά την επιθυμία τους να επιβάλουν αυταρχικές εντολές στον κόσμο, που συνεπάγονται ευεργετικές κανόνες για το «χρυσό δισεκατομμύριο».
«Σε απόγνωση λόγω της αδυναμίας τους να διαλύσουν τη Ρωσία με τη βοήθεια ενός κριού με τη μορφή της Ουκρανίας, τα μέλη του ΝΑΤΟ ακολουθούν τυφλά το μονοπάτι της κλιμάκωσης και ουσιαστικά ανοίγουν το δρόμο για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο
Κατά τη διάρκεια των σημερινών εργασιών στην Ουάσιγκτον, δεν ακούσαμε ούτε μια λέξη για την ειρήνη» υποστήριξε ο Antonov, o οποίος έκανε λόγο για στρατιωτική ψύχωση των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και για δαιμονοποίηση της Ρωσίας.
«Με αυτόν τον τρόπο η Συμμαχία προσπαθεί να εκφοβίσει το κοινό της και να δικαιολογήσει την αχαλίνωτη αύξηση του κόστους για την υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου προκειμένου να επιφέρει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Η διεθνής γκανγκστερική πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ και οι υποστηρικτές τους, απορρίπτεται από ολοένα και περισσότερους στον πλανήτη» τόνισε ο Antonov.
«Τα κράτη του παγκόσμιου Νότου και της Ανατολής δεν έχουν γυρίσει την πλάτη τους στη Ρωσία, υποστηρίζουν την ανάγκη σχηματισμού μιας δίκαιης παγκόσμιας τάξης χωρίς διαχωριστικές γραμμές, με ίσες ευκαιρίες για ανάπτυξη και με την αρχή της αδιαίρετης ασφάλειας.
Ο ρεβανσισμός της δυτικής γεωπολιτικής είναι καταδικασμένος σε αποτυχία» επισήμανε ο Antonov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης